Vandaag een antwoord op de vraag van Carina:

  • Een paar jaar geleden heb ik een proteïne dieet gevolgd. Gedurende dit dieet gebruikte ik proteïnerijke dieetproducten ter vervanging van al mijn maaltijden. Een erg goed resultaat heb ik met dat dieet bereikt destijds. Nadien heb ik nog een keer een soortgelijk dieet gevolgd, maar dan op basis van proteïnerijke dieetproducten van een ander merk. Hiermee boekte ik nauwelijks resultaat. Hoe kan dit?

Het effect van een proteïnedieet

Een proteïnedieet heeft enkel een gunstig effect op je gewicht wanneer de proteïnes (eiwitten) in het dieet een hoge biologische waarde bezitten en goed verteerbaar zijn.

Dit betekent dat proteïnerijke dieetproducten welke geen eiwitten met een hoge biologische waarde bezitten en ook geen goed verteerbare eiwitten bezitten, geen gunstig effect op je gewicht zullen hebben.

De biologische waarde van eiwitten

Eiwitten hebben enkel een hoge biologische waarde, wanneer je lichaam de aminozuren welke deze eiwitten bezitten kan benutten als bouwstenen om geheel nieuwe, lichaamseigen eiwitten mee te kunnen vormen (opbouwen).

Dit is enkel het geval wanneer de eiwitten in je voeding in het bezit zijn van alle negen essentiële aminozuren.

Dierlijke eiwitten en ook soja eiwitten vallen hieronder, want deze zijn in het bezit van alle negen essentiële aminozuren.

Dit betekent dat proteïnerijke dieetproducten welke geen dierlijke eiwitten (zoals kippenei eiwitten of koemelk eiwitten) of soja eiwitten bezitten, niet vanzelfsprekend een gunstig effect op je gewicht zullen hebben.

De verteerbaarheid van eiwitten

Om de eiwitten in je voeding goed te kunnen verteren moeten spijsverteringssappen goed afgegeven worden in je maag en darmen en moeten de enzymen welke in die sappen aanwezig zijn goed kunnen werken.

Dit is enkel het geval wanneer je eiwitrijke voeding naast eiwitten met een hoge biologische waarde ook voldoende vocht, voedingsvezels, essentiële vitamines, essentiële mineralen en essentiële vetzuren bezit en niet allemaal ingrediënten bezit welke niet onder voedingsstoffen vallen.

Dit betekent dat proteïnerijke dieetproducten welke onvoldoende vocht, vezels, vitamines, mineralen en vetzuren bezitten, maar wel vele ingrediënten bezitten welke niet onder voedingsstoffen vallen, niet vanzelfsprekend een gunstig effect op je gewicht zullen hebben.

Conclusie:

  • Dit komt omdat niet alle proteïnerijke dieetproducten eiwitten met een hoge biologische waarde bezitten en ook niet alle proteïnerijke dieetproducten goed verteerbare eiwitten bezitten. Bezitten proteïnerijke dieetproducten geen eiwitten met een hoge biologische waarde en ook geen goed verteerbare eiwitten, dan zal een dieet gebaseerd op deze dieetproducten niet vanzelfsprekend tot een goed resultaat leiden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: