Vandaag een antwoord op de vraag van Melissa:

  • Ik houd erg van noten en haal ze ook regelmatig in huis, omdat ik weet dat het dagelijks eten van een handje noten erg gezond is. Het lukt me echter vaak niet om het bij één handje te laten, waardoor ik regelmatig een hele zak noten in één keer leeg eet. Hoe kan het dat het zo lastig is om te stoppen met eten na het eten van één handje noten?

Controle

Je zult enkel in staat zijn om te stoppen met eten na het eten van één handje noten, wanneer de overdracht van informatie tussen je hersenen (het centrale deel van je zenuwstelsel) en de rest van je lijf (het perifere deel van je zenuwstelsel) goed verloopt.

Dit is enkel het geval wanneer de voedingstoestand in je lijf goed is.

Wanneer de voedingstoestand in je lijf niet goed is, dan is je lichaam niet in staat om de samenstelling van je bloed optimaal te houden met behulp van hormonen, zal de ideale samenstelling van je hersenvocht verloren gaan, zal de overdracht van informatie tussen je hersenen en de rest van je lijf verslechteren en zal ook de controle over je gedrag, inclusief je eetgedrag, afnemen namelijk.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren (met een verslechterde informatie overdracht tussen je hersenen en de rest van je lijf en verlies van controle over je (eet)gedrag tot gevolg) wanneer hetgeen je eet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Dit is onder andere aan de orde wanneer hetgeen je eet weinig vocht bezit en wel vele onverteerbare voedingsstoffen zoals voedingsvezels bezit.

Onverteerbare voedingsstoffen zoals voedingsvezels trekken vocht aan in je darmen en zorgen voor een verslechterde opname van vocht en water oplosbare voedingsstoffen in je lijf namelijk.

Dit betekent dat wanneer je een handje noten eet, je lichaam tijdelijk uitgeput zal raken van vocht en water oplosbare voedingsstoffen, de voedingstoestand in je lijf tijdelijk zal verslechteren, de informatie overdracht tussen je hersenen en de rest van je lijf tijdelijk zal verslechteren en je de controle over je (eet)gedrag tijdelijk kan verliezen (vooral wanneer de voedingstoestand in je lijf al niet al te best was voorafgaand aan het eten van het handje noten).

Conclusie:

  • Dit komt omdat de verwerking (vertering) van de stoffen aanwezig in noten in je darmen voor een tijdelijke uitputting van vocht en water oplosbare voedingsstoffen in je lijf kan zorgen met een tijdelijke verslechtering van de voedingstoestand in je lijf tot gevolg. Wanneer de voedingstoestand in je lijf slecht is, dan zal de overdracht van informatie tussen je hersenen en de rest van je lijf niet goed verlopen en kan je tijdelijk geen goede controle over je (eet)gedrag uitoefenen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: