Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

 • Ik heb de laatste tijd veel last van overgangsklachten. Gezien het feit dat deze klachten voortkomen uit hormonale disbalans, vroeg ik me af of ik met mijn voeding invloed uit kan oefenen op de hormoonbalans in mijn lijf en of ik met mijn voeding de disbalans in mijn lijf kan helpen verminderen.

Hormoonbalans

De stofwisseling in je lijf bestaat uit twee delen:

 • Katabole (afbrekende) processen (de afbraak van grote voedingsstof moleculen tot kleine voedingsstof moleculen).
 • Anabole (opbouwende en herstellende) processen (de vorming van grote voedingsstof moleculen uit kleine voedingsstof moleculen).

De uitvoering van deze processen in je weefsels wordt gereguleerd door hormonen (boodschapperstoffen).

Hormonen kan je onderverdelen in twee types:

 • Hormonen met katabole eigenschappen (hormonen welke de uitvoering van katabole processen in je lijf stimuleren).
 • Hormonen met anabole eigenschappen (hormonen welke de uitvoering van anabole processen in je lijf stimuleren).

Hormonale disbalans zal ontstaan en ook blijven heersen in je lijf wanneer:

 • De cellen in je hormoon producerende weefsels niet goed in staat zijn om hormonen te vormen.
 • De cellen in je lichaamsweefsels niet goed in staat zijn om de processen uit te voeren welke door hormonen gestimuleerd worden.
 • Hormonen, nadat deze zijn gevormd en afgegeven in je lijf, niet goed opgenomen kunnen worden in je weefsels en afgebroken kunnen worden in je cellen.

Dit is aan de orde wanneer de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels ontbreekt en de enzymen in je weefsels (dit zijn eiwitten welke de processen in je weefsels katalyseren) als gevolg daarvan niet goed kunnen werken.

Dit betekent dat wanneer er als gevolg van de overgang hormonale disbalans heerst in je lijf, de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels niet heerst en de disbalans in je lijf enkel af kan nemen wanneer de optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels weer hersteld wordt en de enzymen in je weefsels (als gevolg daarvan) weer verbeteren in werking.

De zuurtegraad in je weefsels

De optimale (licht basische) zuurtegraad in je weefsels kan enkel hersteld worden wanneer de afvoer van afvalstoffen (stoffen met verzurende eigenschappen) in je lijf verbetert.

Dit kan enkel verbeteren wanneer de voedingstoestand in je lijf verbetert.

Enkel wanneer de voedingstoestand in je lijf goed is, dan kunnen vocht en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen (stoffen met afvalstof neutraliserende en ontzurende eigenschappen) goed in je lijf opgenomen worden en gelijkmatig over je weefsels verdeeld worden en kunnen de afvalstoffen (stoffen met verzurende eigenschappen) in je weefsels spoedig na vorming verdund, geneutraliseerd en afgevoerd worden namelijk.

Dit betekent dat wanneer er als gevolg van de overgang hormonale disbalans heerst in je lijf, de disbalans in je lijf enkel af kan nemen wanneer de voedingstoestand in je lijf verbetert.

De voedingstoestand in je lijf

Een verbetering van de voedingstoestand in je lijf kan je enkel bereiken (met een verbeterde afvoer van afvalstoffen in je lijf, een verbeterde enzymwerking in je weefsels en een vermindering van de hormonale disbalans in je lijf tot gevolg) wanneer je eetpatroon voortaan geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf meer veroorzaakt en de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf helpt oplossen.

Dit bereik je door al je maaltijden en snacks voortaan zo optimaal mogelijk te voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen.

De verwerking van niet-essentiële voedingsstoffen doet je lijf uitputten van essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Conclusie:

 • Ja. Door al je maaltijden en snacks zo optimaal mogelijk te voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk te voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen. Op die manier draag je zo goed mogelijk bij aan een verbetering van de voedingstoestand in je lijf, een verbeterde afvoer van afvalstoffen in je lijf en een verbeterde enzymwerking in je weefsels. De disbalans in je lijf kan enkel afnemen wanneer de enzymen in je weefsels verbeteren in werking namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: