Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

 • Een aantal jaar geleden heb ik een crash dieet gevolgd, waarbij ik erg veel afviel in zeer korte tijd. Helaas verloor ik gedurende het volgen van dit dieet behalve veel kilo’s ook veel haar. Nu ik de laatste tijd vele kilo’s ben aangekomen en deze met behulp van hetzelfde dieet weer snel wil verliezen, ben ik bewust vanaf de start van het dieet voedingsstof supplementen gaan gebruiken met een hoge dosering van alle vitamines en mineralen welke nodig zijn om je haar in goede conditie te kunnen houden. Ondanks het gebruik van deze supplementen verlies ik ook nu weer heel veel haar. Hoe kan dat?

De conditie van je haar

De conditie van je haar kan enkel goed blijven wanneer de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels goed verloopt en ook de afvoer van afvalstoffen in je lijf goed verloopt.

Enkel dan kan de uitputting van je onderhuidse bindweefsel lagen (het weefsel waaruit je haarzakjes hun voedingsstoffen moeten putten) voorkomen worden namelijk.

Dit betekent dat wanneer de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en de afvoer van afvalstoffen in je lijf niet goed verloopt, de conditie van je haar zal verslechteren, zelfs al gebruik je voedingsstof supplementen specifiek bedoeld om je haar in goede conditie te helpen houden.

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en de afvoer van afvalstoffen in je lijf

De verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en de afvoer van afvalstoffen in je lijf zijn beide goed gereguleerde processen.

Deze processen worden gereguleerd door hormonen.

De hormonen welke deze processen reguleren kunnen echter niet goed werken wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en als gevolg daarvan diens evenwicht (hormoonbalans) niet kan bewaken.

Dit betekent dat wanneer de voedingstoestand in je lijf verslechtert, ook de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels, de afvoer van afvalstoffen in je lijf en de conditie van je haar zal verslechteren, zelfs al gebruik je voedingsstof supplementen specifiek bedoeld om je haar in goede conditie te helpen houden.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal verslechteren wanneer je dieet tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt en de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf onvoldoende helpt oplossen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en daardoor hun oorspronkelijke structuur niet meer bezitten).
 • Voedingsstoffen welke onverteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je dieet te weinig vocht en te weinig van bovengenoemde essentiële voedingsstoffen levert of naar verhouding teveel van bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen levert, de voedingstoestand in je lijf zal verslechteren en ook de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels, de afvoer van afvalstoffen in je lijf en de conditie van je haar zal verslechteren, zelfs al gebruik je voedingsstof supplementen specifiek bedoeld om je haar in goede conditie te helpen houden.

Conclusie:

 • Omdat je alsnog haar zult verliezen wanneer je dieet de voedingstoestand in je lijf verslechtert (tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt). In dat geval zullen je onderhuidse bindweefsel lagen uitgeput raken van het vocht en de voedingsstoffen welke je haar zakjes nodig hebben om in goede conditie te kunnen blijven, zelf al gebruik je voedingsstof supplementen specifiek bedoeld om je haar in goede conditie te helpen houden namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: