Vandaag een antwoord op de vraag van Evelien:

  • Ik volg een shake dieet. Het enige wat ik bij naast mijn shakes mag eten is groente. Dit doe ik dan ook volop, want dan heb ik tenminste nog iets om op te kauwen. Ik merk echter dat ik me enorm uitgeput voel na het eten van een grote hoeveelheid groenten sinds ik dit dieet volg. Hoe kan dat?

Uitputting

Uitputting is het gevolg van een verslechtering van de energieproductie in je lijf.

Dit is aan de orde wanneer het vochtgehalte in je weefsels daalt en de zuurtegraad in je weefsels als gevolg daarvan stijgt.

De productie van energie (de verbranding van brandstof samen met zuurstof) kan niet uitgevoerd worden in weefsels met een laag vochtgehalte en verhoogde zuurtegraad namelijk.

Dit betekent dat wanneer je je na het eten van een grote hoeveelheid groente enorm uitgeput voelt, het eten van deze grote hoeveelheid groente een daling van het vochtgehalte in je weefsels heeft veroorzaakt.

Groente

Groenten leveren erg weinig calorie leverende voedingsstoffen.

Wat groenten wel volop leveren zijn onverteerbare koolhydraten, zoals voedingsvezels en oligosachariden.

Deze koolhydraten belanden na consumptie in onverteerde toestand in je darmen en trekken vocht aan aldaar.

Dit betekent dat wanneer je regelmatig een grote hoeveelheid groenten eet, er ook regelmatig heel wat vocht in je darmen wordt vastgehouden.

Wanneer er regelmatig na de consumptie van grote hoeveelheden groente heel wat vocht in je darmen wordt vastgehouden, dan zal er op die momenten heel wat minder vocht in je lijf opgenomen worden (met een daling van het vocht gehalte in je weefsels, een verhoging van de zuurtegraad in je weefsels en een verslechtering van de energieproductie in je lijf tot gevolg).

Conclusie:

  • Dit komt omdat de onverteerbare koolhydraten welke volop aanwezig zijn in groenten vocht aantrekken in je darmen. Wanneer vocht aangetrokken wordt in je darmen, dan zal de opname van vocht in je lijf afnemen, zal de zuurtegraad in je weefsels stijgen en zal de energieproductie in je lijf afnemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: