Vandaag een antwoord op de vraag van Debbie:

 • Een vriendin van me gebruikt glucomannan supplementen. Sinds ze deze gebruikt lukt het haar veel beter t.o.v. eerder om gewicht te verliezen. Ik zou zelf ook graag wat beter in staat zijn om gewicht verliezen. Kan het gebruik van deze supplementen daarvoor zorgen?

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is het gevolg van een lagere calorie inname t.o.v. het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat wanneer het gebruik van glucomannan supplementen (supplementen met oplosbare voedingsvezels) zorgt voor een hoger verbruik in je lijf t.o.v. eerder, het gebruik van deze supplementen een gunstig effect op het verlies van gewicht zal hebben.

Het verbruik in je lijf

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen.

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen wordt energie (in de vorm van het energiedragende molecuul ATP) gevormd.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen wordt energie (in de vorm van het energiedragende molecuul ATP) verbruikt.

Dit betekent dat wanneer het gebruik van glucomannan supplementen (supplementen met oplosbare voedingsvezels) zorgt voor een betere uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen t.o.v. eerder, het gebruik van deze supplementen zorgt voor een hoger verbruik in je lijf t.o.v. eerder en het gebruik van deze supplementen een gunstig effect op het verlies van gewicht zal hebben.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar het verbruik in je lijf van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer het gebruik van glucomannan supplementen (supplementen met oplosbare voedingsvezels) zorgt voor een snellere en betere oplossing van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf t.o.v. eerder, het gebruik van deze supplementen zorgt voor een betere uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen t.o.v. eerder en een hoger verbruik in je lijf t.o.v. eerder en het gebruik van deze supplementen een gunstig effect op het verlies van gewicht zal hebben.

Glucomannan

Glucomannan is een oplosbare voedingsvezel.

Dat wil zeggen dat glucomannan een voedingsvezel betreft die op kan lossen in water en vervolgens een gelei-achtige substantie vormt.

De aanwezigheid van deze gelei-achtige substantie in je maag en darmen zorgt voor een veel snellere vulling van je maag en darmen en een veel snellere oprekking van je maagwand en darmwand t.o.v. wanneer deze gelei-achtige substantie niet in je maag en darmen aanwezig is.

Hierdoor zullen je maagwand spieren en darmwand spieren veel eerder geprikkeld worden om peristaltische bewegingen te gaan vertonen t.o.v. wanneer deze gelei-achtige substantie niet in je maag en darmen aanwezig is en kan je voeding veel sneller en beter verwerkt worden in je spijsverteringskanaal t.o.v. wanneer deze gelei-achtige substantie niet in je maag en darmen aanwezig is.

Echter…

Wanneer je maagwand spieren en darmwand spieren niet in staat zijn om peristaltische bewegingen te gaan vertonen zodra ze hiertoe geprikkeld worden, dan zal het gebruik van glucomannan supplementen (supplementen met oplosbare voedingsvezels) zorgen voor een versnelde uitputting van je maagwand en darmwand spieren t.o.v. eerder, een vertraagde en verslechterde verwerking van je voeding in je spijsverteringskanaal t.o.v. eerder en tevens een versnelde uitputting van vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf t.o.v. eerder en een toename van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf t.o.v. eerder.

Gevolg:

 • Een verslechterde uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen t.o.v. eerder.
 • Een lager verbruik in je lijf t.o.v. eerder.
 • Een nadelig effect op het verlies van gewicht.

Conclusie:

 • Enkel wanneer het gebruik van deze supplementen zorgt voor een verbetering van de peristaltiek in je maag en darmen t.o.v. eerder. Het gebruik van deze supplementen kan echter ook zorgen voor een verslechtering van de peristaltiek in je maag en darmen en in dat geval zal het gebruik van deze supplementen een nadelig effect i.p.v. een gunstig effect op het verlies van gewicht hebben.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: