Vandaag een antwoord op de vraag van Bea:

  • De vetten die aanwezig zijn in vette vis en in noten worden als gezond bestempeld, maar waarom zijn deze eigenlijk gezonder dan andere vetten ?

Essentieel

Je kan voedingsstoffen onderverdelen in essentiële en niet-essentiële varianten.

Essentiële voedingsstoffen kan je lichaam niet zelf vormen.

Dit betekent dat wanneer je lichaam onvoldoende essentiële voedingsstoffen via je voeding verkrijgt, het tekorten in deze voedingsstoffen zal gaan ervaren en dat de stofwisselingsprocessen waar deze voedingstoffen voor nodig zijn, niet uitgevoerd kunnen worden.

Onder deze essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) vallen ook twee vetzuren.

Dit zijn de vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur.

Deze vetzuren zijn onder andere aanwezig in vette vis en noten.

Dit betekent dat wanneer je voeding nauwelijks tot geen vette vis en noten bezit, je lichaam tekorten in de essentiële vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur zal gaan ervaren en dat de stofwisselingsprocessen waar deze stoffen voor nodig zijn, niet uitgevoerd kunnen worden.

Weefselhormonen

Al je celmembranen zijn opgebouwd uit membraan vetten (fosfolipiden) en membraan eiwitten.

De essentiële vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur maken ook deel uit van de vetten die aanwezig zijn in je celmembranen.

Deze hebben zelfs een zeer belangrijke functie, want deze kunnen fungeren als weefselhormonen.

Dit betekent dat de essentiële vetzuren in je celmembranen ervoor zorgen dat de stofwisselingsprocessen die in je weefsels plaatsvinden goed gereguleerd worden.

Oxidatieve stress

Heel de dag door worden er stofwisselingsprocessen uitgevoerd in je weefsels.

De verbranding van brandstof samen met zuurstof in de mitochondriën van je cellen betreft één van deze processen.

Gedurende dit afbraakproces worden afbraakproducten (afvalstoffen) gevormd, waaronder afbraakproducten met radicale (zeer belastende) eigenschappen.

Deze zogenaamde vrije radicalen (zuurstof radicalen) kunnen reageren met kwetsbare, onstabiele voedingsstof moleculen, zoals de essentiële (meervoudig onverzadigde) vetzuren die in je celmembranen aanwezig zijn, en deze laten oxideren.

 De schade die daardoor ontstaat aan je celmembranen wordt ook wel oxidatieve stress genoemd.

 Gevolg:

  • De essentiële vetzuren die aanwezig zijn in je celmembranen zullen hun functie als weefselhormonen verliezen.
  • De stofwisselingsprocessen in je weefsels zullen ontregeld raken totdat de geoxideerde vetzuren in je celmembranen vervangen zijn door nieuwe, ongeoxideerde vetzuren.

Dit betekent dat wanneer je voeding nauwelijks tot geen vette vis en noten bezit, de vetzuren in je celmembranen na oxidatie niet vervangen kunnen worden door nieuwe, ongeoxideerde varianten en de stofwisselingsprocessen in je weefsels ontregeld zullen blijven verlopen.

Dit betekent echter ook dat wanneer je eetpatroon wel regelmatig vette vis en noten bezit, maar de vetzuren die daarin aanwezig zijn al geoxideerd zijn, de vetzuren in je celmembranen na oxidatie alsnog niet vervangen kunnen worden door nieuwe, ongeoxideerde varianten en de stofwisselingsprocessen in je weefsels alsnog ontregeld zullen blijven verlopen.

Conclusie:

  • Omdat deze essentieel zijn en kunnen fungeren als weefselhormonen en andere vetten niet. Dit betekent dat wanneer je voeding deze vetten nauwelijks tot niet bezit, je lichaam tekorten zal gaan ervaren in deze vetten en de processen in je weefsels ontregeld zullen raken. De processen in je weefsels zullen echter ook ontregeld raken wanneer je voeding deze vetten wel regelmatig bezit, maar deze al geoxideerd zijn. Geoxideerde vetten kunnen niet als bouwstof benut worden ter vervanging van de geoxideerde vetten in je celmembranen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: