Vandaag een antwoord op de vraag van Danielle:

  • Zijn er meer en minder gezonde methodes om je voeding te bereiden? Mijn vriendin claimt namelijk dat het bereiden van je voeding in een air fryer het gezondst is, klopt dit?

Gezondheid

Je kan enkel een goede gezondheid behouden, wanneer je lijf optimaal aangevuld wordt in het vocht en de essentiële voedingsstoffen waarvan het uitgeput is geraakt.

Vocht en essentiële voedingsstoffen kan je lichaam namelijk niet zelf vormen, dus is je lichaam afhankelijk van jou en hetgeen jij drinkt en eet om deze weer aangevuld te krijgen tot het ideale niveau.

Dit betekent dat je het best best een bereidingsmethode kan kiezen welke ervoor zorgt dat zoveel mogelijk vocht en ook zoveel mogelijk intacte essentiële voedingsstoffen in je maaltijden behouden blijven.

Verhitting

Om zoveel mogelijk vocht en essentiële voedingsstoffen in intacte toestand in je voeding te kunnen behouden moet je je voeding niet al te lang en ook niet al te sterk verhitten.

Verhit je je voeding in vochtrijk milieu, dan verhit je je voeding tot hooguit 100 graden Celcius.

Dit is niet het geval wanneer je je voeding in vochtarm milieu verhit, want dan kan de temperatuur ver boven de 100 graden uit gaan komen en kan je voeding gaan verbranden.

Verhit je je voeding in vochtarm en vetrijk milieu, dan kan je voeding zelf heel snel verbranden en kunnen de stoffen aanwezig in je voeding ook makkelijk oxideren.

Dit betekent dat het bereiden van je voeding (kortstondig) in vochtrijk milieu de meest gezonde bereidingsmethode betreft, mits je het vocht waarin je je voeding bereidt hebt ook wel binnenkrijgt, want in dat vocht zitten ook vele opgeloste essentiële voedingsstoffen, zoals opgeloste mineralen.

Dit betekent dat het kortstondig stomen van je voeding, waarbij weinig vocht verloren gaat, een zeer gezonde bereidingsmethode betreft.

De air fryer

Wanneer je je voeding in een air fryer bereidt, dan voeg je vaak minder olie (een bron van vet) toe, dan je in een frituurpan zou doen en kan je zelf de temperatuur bepalen welke gedurende de bereiding van je voeding in de fryer zal gaan heersen.

Dit betekent echter niet dat bij deze methode van bereiden geen vocht en geen essentiële voedingsstoffen verloren zullen gaan.

Vocht en een aantal vitamines zullen namelijk alsnog wel verloren gaan en ook kunnen er alsnog wel wat verbrandingsreacties (en oxidatie reacties) gedurende verhitting in vochtarm milieu optreden, waardoor het gehalte aan intacte essentiële voedingsstoffen in je voeding kan gaan dalen en je deze bereidingsmethode (wanneer je dit vergelijkt met stomen) geen gezonde bereidingsmethode kan noemen.

Conclusie:

  • Ja, bereidingsmethodes waarbij zo min mogelijk vocht en essentiële voedingsstoffen verloren gaan en waarbij de essentiële voedingsstoffen gedurende de bereiding ook intact blijven, zijn het meest gezond. Dit betreffen methodes waarbij je kortstondig verhit in vochtrijk milieu. Methodes waarbij je bereidt in vochtarm milieu zijn minder gezond, want bij dergelijke bereidingsmethodes kan meer vocht en kunnen meer voedingsstoffen verloren gaan en kunnen ook meer essentiële voedingsstoffen beschadigd raken.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: