Vandaag een antwoord op de vraag van Mariska:

  • Ik heb in december besloten mee te doen aan dry January en me geheel van alcohol te onthouden gedurende de maand januari. Nu ik sinds 1 januari geen wijn meer drink ’s avonds (voorheen dronk ik elke avond 1-2 wijntjes) heb ik opeens een enorme behoefte aan chocola ’s avonds. Deze behoefte had ik eerder nooit. Waar komt deze behoefte uit voort?

Wijn

Wijn is een alcoholische drank.

Een drank die na consumptie ervan een verhoogde afgifte van de neurotransmitter GABA teweegbrengt in je hersenen.

GABA is een neurotransmitter welke de prikkelbaarheid van je zenuwcellen verlaagt.

Wanneer de prikkelbaarheid van je zenuwcellen laag is, dan kan je veel beter ontspannen en tot rust komen, dan wanneer de prikkelbaarheid van je zenuwcellen hoog is.

Dit betekent dat wanneer je stopt met het drinken van wijn ’s avonds, je het rustgevende en ontspannende effect van het drinken van wijn flink kan gaan missen en je opeens veel meer spanning en onrust kan gaan ervaren ’s avonds.

Chocola

Chocola is een goedje welke na consumptie ervan een verhoogde afgifte van endorfines teweegbrengt in je hersenen.

Endorfines zijn neuropeptides welke je zenuwcellen tijdelijk verdoven en worden ook wel anti-stress stofjes genoemd.

Wanneer je zenuwcellen tijdelijk verdoofd worden, dan zul je een kortstondig geluksgevoel ervaren en zul je tijdelijk vrij zijn van onrust en pijn.

Dit betekent dat wanneer je stopt met het drinken van wijn ’s avonds en je je als gevolg daarvan erg onrustig en prikkelbaar voelt ’s avonds, de consumptie van chocola opeens erg aantrekkelijk zal zijn ’s avonds, aangezien de consumptie hiervan de onrust in je lijf tijdelijk kan doen verdoven en kan doen vervangen door een kortstondig geluksgevoel.

Het ontstaan van onrust

Een verhoogde prikkelbaarheid van je zenuwcellen en onrust in je lijf zal ontstaan wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert en als gevolg daarvan niet goed in staat is je bloedwaardes goed op pijl te houden m.b.v. hormonen.

Dit betekent dat wanneer je m.b.v. je voeding in staat bent om je lichaam tot ’s avonds laat in een goede voedingstoestand te houden, je het ontstaan van een prikkelbaar en onrustig gevoel ’s avonds laat grotendeels kan voorkomen.

Een goede voedingstoestand

Een goede voedingstoestand zal enkel tot ’s avonds laat blijven heersen in je lijf wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële stoffen ontstaan in je lijf in de loop van de dag.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alcohol.
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer je je voeding heel de dag door optimaliseert in vocht en essentiële voedingsstoffen en minimaliseert in niet-essentiële stoffen, je het ontstaan van een prikkelbaar en onrustig gevoel ’s avonds laat grotendeels kan voorkomen en de behoefte aan wijn of chocola ’s avonds kan gaan afnemen.

Conclusie:

  • Deze behoefte komt voort uit een gevoel van onrust en prikkelbaarheid welke de consumptie van wijn kan laten afnemen en de consumptie van chocola zelfs tijdelijk kan laten verdwijnen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: