Vandaag een antwoord op de vraag van Masja:

  • Ik heb altijd van mijn moeder geleerd dat je moet luisteren naar de behoeftes welke je lichaam aangeeft en hier niet tegenin moet gaan, klopt dat? Ik heb namelijk enorm veel zin in fruit sinds ik een ketogeen dieet volg en mijn vriendin heeft enorm veel zin in biefstuk sinds ze vegetariër is geworden. Is het voor ons beide verstandig aan deze behoefte toe te geven ook al doorbreken we hiermee de richtlijnen van ons beider dieet?

Eetlust

Je eetlust (je behoefte aan eten) wordt bepaald door hormonen welke worden afgegeven door kliercellen welke gevestigd zitten in je darmwand zodra er voeding met een specifieke stofsamenstelling in je darmen belandt.

  • Je eetlust zal afnemen wanneer specifieke kliercellen in je darmwand het hormoon peptideYY afgeven als reactie op het belanden van goed verteerde eiwitten in je darmen.
  • Je eetlust zal ook afnemen wanneer weer andere kliercellen in je darmwand cholecystokinine afgeven als reactie op het belanden van vetten in je darmen.
  • Dit is ook aan de orde wanneer nog weer andere kliercellen in je darmwand serotonine afgeven als reactie op het belanden van voeding met veel vocht en vezels in je darmen.

Dit betekent dat wanneer je geen eetlust hebt, je darmen nog met voldoende stoffen (goed verteerde eiwitten, vetten, vocht en vezels) gevuld zijn welke de afgifte van bovengenoemde hormonen doen stimuleren.

Dit betekent ook dat wanneer je enorm veel trek hebt in een specifiek voedingsmiddel, zoals fruit of biefstuk, er vermoedelijk een tekort in stoffen in je darmen heerst welke nodig zijn om de afgifte van één of meerdere van bovengenoemde hormonen te stimuleren (in dit geval een tekort in vocht en vezelrijke voeding en een tekort in goed verteerde eiwitten) en dat specifiek dat voedingsmiddel waar je behoefte naar uitgaat deze bezit.

Wel of niet toegeven aan je behoefte

Wanneer je niet toegeeft aan een specifieke behoefte en tekorten in stoffen in je darmen blijven bestaan welke de afgifte van bovengenoemde hormonen stimuleren, dan zal dit van invloed zijn op de insuline gevoeligheid in je lijf.

Enkel wanneer bovengenoemde hormonen allemaal afgegeven worden en jij als gevolg daarvan een verminderde eetlust (verzadiging) ervaart, dan zal de insuline gevoeligheid in je lijf optimaal zijn namelijk.

Dit betekent dat wanneer jij niet toegeeft aan je behoefte en er enige mate van insuline resistentie in je lijf blijft heersen als gevolg daarvan, dit een nadelige invloed heeft op de opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen onder invloed van het hormoon insuline en dus ook een nadelige invloed heeft op het verloop van de stofwisseling in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer jij wel toegeeft aan je behoefte en er een hoge insuline gevoeligheid in je lichaam zal ontstaan als gevolg daarvan, dit een gunstige invloed heeft op de opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen onder invloed van het hormoon insuline en dus ook een gunstige invloed heeft op het verloop van de stofwisseling in je lijf.

Conclusie:

  • Ja, vaak wel, want het niet toegeven aan een specifieke behoefte en dus het houden van die behoefte zal van invloed zijn op de insuline gevoeligheid in je lijf en dus de opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen en een goed verloop van de stofwisselingsprocessen in je cellen (die zullen niet goed verlopen tot het moment je behoefte bevredigd is).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: