Vandaag een antwoord op de vraag van Lonneke:

  • Ik ben heel veel kilo’s afgevallen afgelopen jaar. Dit is me gelukt m.b.v. een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Tijdens dit dieet mocht ik geen brood en crackers in mijn eetpatroon opnemen. Deze mag ik nu wel weer in mijn eetpatroon opnemen. Is het verstandig om te kiezen voor koolhydraatarme en eiwitrijke varianten hiervan om gewichtstoename te voorkomen?

Gewichtstoename

Je gewicht zal toenemen wanneer je calorie inname hoger is dan het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat je gewichtstoename enkel kan voorkomen wanneer hetgeen je eet een niet al te hoog calorie gehalte bezit en geen nadelige invloed heeft op het verbruik in je lijf.

Het calorie gehalte van koolhydraatarme en eiwitrijke brood soorten en cracker soorten

Brood soorten en cracker soorten welke koolhydraatarm en eiwitrijk zijn, zitten vaak boordevol zaden en pitten.

Zaden en pitten hebben een niet al te hoog koolhydraatgehalte en een betrekkelijk hoog eiwitgehalte namelijk.

Een hoog vetgehalte hebben ze echter ook.

Dit betekent dat een koolhydraatarme en eiwitrijke snee brood en een koolhydraatarme en eiwitrijke cracker over het algemeen in het bezit is van een betrekkelijk hoog calorie gehalte.

Het verbruik in je lijf

Het verbruik in je lijf zal dalen wanneer de voedingstoestand in je lijf verslechtert als gevolg van hetgeen je eet.

Deze zal verslechteren wanneer hetgeen je eet een tekort in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Zaden en pitten (welke vele koolhydraatarme en eiwitrijke brood soorten en cracker soorten bezitten) bezitten vele essentiële vitamines, essentiële mineralen, een heel aantal (maar niet alle negen) essentiële aminozuren en bezitten ook essentiële vetzuren.

Helaas gaat gedurende het bakken van brood en crackers veel vocht verloren en gaat ook een deel van de essentiële stoffen (zoals vitamines) verloren.

De eiwitten in het brood en de crackers verliezen hierdoor (door het verlies van vocht en vitamines) hun verteerbaarheid.

Dit betekent dat de voedingstoestand in je lijf kan verslechteren en het verbruik in je lijf kan afnemen als gevolg van het eten van koolhydraatarme en eiwitrijke  brood soorten en cracker soorten, omdat het belanden van slecht verteerde eiwitten zonder vocht in je darmen vocht retentie in je darmen en een vocht- en voedingsstoffen tekort in je lijf kan veroorzaken.

Conclusie:

  • Nee, want de consumptie van koolhydraatarme en eiwitrijke brood soorten en cracker soorten kan niet een lage calorie inname garanderen en kan ook niet een blijvend hoog verbruik in je lijf garanderen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: