Vandaag een antwoord op de vraag van Bram:

  • Ik had afgelopen week een belangrijke deadline te behalen. Daardoor heb ik een aantal dagen tot diep in de nacht door gewerkt. Mijn gewicht is hierdoor toegenomen. Dit begrijp ik niet, want ik heb afgelopen week niks meer dan anders gegeten. Hoe kan mijn gewicht dan zijn toegenomen?!

Gewichtstoename

Je gewicht zal toenemen wanneer je calorie inname hoger is dan het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je gewicht is toegenomen, terwijl je calorie inname niet is toegenomen, het verbruik in je lijf is afgenomen.

Het verbruik

In je cellen worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen wordt energie (ATP) gevormd.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen wordt energie (ATP) verbruikt.

Dit betekent dat wanneer je gewicht is toegenomen, terwijl je calorie inname niet is toegenomen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je cellen is afgenomen.

Anabole stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen zijn enzymatische processen.

Dit betekent dat deze processen gekatalyseerd (versneld) worden door de enzymen (dit zijn eiwitten) die aanwezig zijn in je cellen.

De uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je cellen zal afnemen wanneer de enzymen die aanwezig zijn in je cellen niet goed kunnen werken.

Dit is aan de orde wanneer de zuurtegraad in je cellen niet optimaal is.

Dit betekent dat wanneer je gewicht is toegenomen, terwijl je calorie inname niet is toegenomen, de zuurtegraad in je cellen vaker dan anders heeft afgeweken van het optimum.

Het behoud van de optimale zuurtegraad in je cellen

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in je cellen worden afbraakproducten gevormd.

Deze afbraakproducten hebben zuurtegraad verhogende eigenschappen.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in je cellen worden deze zuurtegraad verhogende afbraakproducten verdund, geneutraliseerd en afgevoerd (uitgescheiden).

Dit betekent dat wanneer je gewicht is toegenomen, terwijl je calorie inname niet is toegenomen, de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in je cellen is toegenomen.

Weinig slaap

Wanneer je veel meer uren wakker en (geestelijk) actief bent dan anders, dan zal je lichaam veel sneller uitgeput raken van vocht en essentiële voedingsstoffen dan anders.

Weet je welke processen niet uitgevoerd kunnen worden in je cellen wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf heersen?

  • Anabole stofwisselingsprocessen.

Weet je welke processen wel nog (in beperkte mate) uitgevoerd kunnen worden in je cellen wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf heersen?

  • Katabole stofwisselingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer je veel meer uren wakker en (geestelijk) actief bent dan anders, er vaker dan anders zuurtegraad verhogende afbraakproducten gevormd zullen worden in je cellen die niet meteen verdund, geneutraliseerd en afgevoerd (uitgescheiden) kunnen worden, de zuurtegraad in je cellen vaker dan anders af zal wijken van het optimum, de werking van de enzymen in je cellen slechter zal zijn dan anders en het verbruik in je lijf lager zal zijn dan anders.

Conclusie:

  • Dit komt omdat de zuurtegraad in je cellen vaker af zal wijken van het optimum wanneer je veel meer uren wakker en actief bent en veel minder uren slaapt dan anders. Wanneer de zuurtegraad in je cellen niet optimaal is, dan kunnen de enzymen in je cellen niet goed werken en zal het verbruik in je lijf laag zijn.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: