Vandaag een antwoord op de vraag van Myrthe:

  • Ik volg een sterk in koolhydraten beperkt dieet en mag nu helemaal geen suiker meer gebruiken. Welke zoetstoffen kan ik gedurende mijn dieet het best gebruiken om dranken en dressings mee te zoeten?

De invloed van zoetstoffen op je bloedsuikerspiegel

Gedurende het volgen van een sterk in koolhydraten beperkt dieet is je doel je bloedsuikerspiegel niet te verhogen, zodat je lichaam vetzuren i.p.v. glucose gaat verbranden.

Dit betekent dat verteerbare koolhydraten, waaronder suikers, uitgesloten moeten worden gedurende het volgen van dit dieet, want deze verhogen na consumptie je bloedsuikerspiegel.

Zoetstoffen smaken (net als suiker) zoet, maar verhogen na consumptie je bloedsuikerspiegel nauwelijks tot niet.

Vele zoetstoffen belanden in plaats daarvan in onverteerde toestand onder in je darmen.

Dit betekent echter niet dat wanneer je rijkelijk zoetstoffen toevoegt aan hetgeen je eet en drinkt gedurende het volgen van een koolhydraat beperkt dieet, dit geen nadelen met zich mee kan brengen m.b.t. de verbranding van vetzuren in je lijf.

Het effect van een sterk in koolhydraten beperkt dieet

Wanneer je een sterk in koolhydraten beperkt dieet volgt, dan wil je dat er volop (in alle cellen van je lijf) vetzuren of ketonen verbrand worden en niet in maar een heel klein deel van je cellen, want anders zul je alsnog weinig tot geen gewicht verliezen.

Dit vereist een voortdurend goede voedingstoestand in je lijf.

Dit betekent dat je sterk in koolhydraten beperkte dieet optimaal moet voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen en geen overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen moet veroorzaken, want anders zal er geen goede voedingstoestand heersen in je lijf en zal de verbranding van vetzuren of ketonen in maar een heel klein deel van je cellen plaatsvinden.

Essentiële voedingsstoffen versus niet-essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Zoetstoffen

Zoetstoffen vallen niet onder de essentiële voedingsstoffen en kunnen niet bijdragen aan een verbetering van de voedingstoestand in je lijf.

Wanneer je deze aan al je maaltijden en dranken toevoegt, dan zullen ze wel van invloed zijn op de osmolariteit en de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal en zullen ze daardoor ook van invloed zijn op je spijsvertering.

Dit betekent dat wanneer je zoetstoffen aan al je maaltijden en dranken toevoegt, ze de vertering van de eiwitten en vetten in je voeding kunnen benadelen.

Wanneer de eiwitten en vetten in je voeding niet goed verteerd kunnen worden en deze regelmatig in slecht verteerde toestand onder in je darmen belanden door de aanwezigheid van vele zoetstoffen in al je maaltijden en dranken, dan kunnen al spoedig tekorten in vocht, essentiële vitamines en mineralen, essentiële aminozuren en essentiële vetzuren ontstaan in je lijf met een verslechtering van de voedingstoestand in je lijf en een sterk beperkte verbranding van vetzuren en ketonen in je lijf tot gevolg.

Conclusie:

  • Je kan beter proberen aan te leren om dranken en dressings zonder zoete smaak te consumeren. Het toevoegen van zoetstoffen aan vele dranken en maaltijden kan het effect van je dieet indirect benadelen, doordat ze de vertering van de stoffen welke je lichaam nodig heeft om een goed effect van je dieet te kunnen verkrijgen kunnen benadelen namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: