Vandaag een antwoord op de vraag van Marieke:

 • Ik volg nu al een tijdje een ketogeen dieet en merk dat ik me sinds de start van dit dieet niet goed kan focussen. Dit vind ik vreemd, want ik heb begrepen dat de ketonen die gedurende dit dieet gevormd worden in en door je lever door je hersenen als brandstof gebruikt kunnen worden en dat je daardoor geen verminderde focus zou hoeven (en mogen) ervaren. Hoe kan het dat ik dit wel ervaar?

Een gebrek aan focus

Een gebrek aan focus zal je gaan ervaren wanneer er dopamine tekorten ontstaan in je hersenen.

Dopamine is de neurotransmitter (overdrachtsstof) die je een goede focus verschaft namelijk.

Dit betekent dat wanneer je je niet goed kan focussen sinds de start van je dieet, je dieet een nadelige invloed heeft op de vorming en afgifte (uitscheiding) van dopamine (en vermoedelijk ook andere neurotransmitters) in en door je hersencellen.

De vorming en afgifte (uitscheiding) van neurotransmitters (zoals dopamine) in en door je hersencellen

De vorming en afgifte (uitscheiding) van neurotransmitters (zoals dopamine) in en door je hersencellen vereist de aanwezigheid van energie (ATP), vocht, zuurstof en bouwstoffen in je hersencellen.

Ketonen zijn brandstoffen.

Brandstoffen die je hersencellen gedurende het volgen van een ketogeen dieet i.p.v. de brandstof glucose gebruiken om energie (ATP) uit te putten.

Dit betekent dat wanneer je ketogene dieet onvoldoende voorziet in vocht en bouwstoffen (essentiële varianten daarvan), je hersencellen onvoldoende over vocht en bouwstoffen kunnen beschikken gedurende het volgen van dit dieet, de vorming en afgifte (uitscheiding) van neurotransmitters (zoals dopamine) in en door je hersencellen zal verslechteren gedurende het volgen van dit dieet, tekorten in neurotransmitters (zoals dopamine) in je hersenen zullen ontstaan gedurende het volgen van dit dieet en je focus zal afnemen gedurende het volgen van dit dieet.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf

Tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen ontstaan wanneer je (ketogene) dieet niet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je je niet goed kan focussen sinds de start van je ketogene dieet, je dieet tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen heeft veroorzaakt in je lijf en dat je focus enkel weer zal toenemen wanneer je je dieet dusdanig aanpast dat het voortaan geen nieuwe tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf meer veroorzaakt (en de al heersende tekorten op helpt lossen).

Conclusie:

 • Dit komt omdat een gebrek aan focus niet het gevolg is van een tekort aan brandstoffen in je hersencellen, maar het gevolg is van een tekort in vocht en bouwstoffen in je hersencellen. Kennelijk veroorzaakt je ketogene dieet tekorten in vocht en essentiële bouwstoffen in je lijf (en daardoor ook je hersencellen).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: