Vandaag een antwoord op de vraag van Patricia:

 • Mijn vriendin volgt een ketogeen dieet en was laatst ketogene brownies aan het bakken. Deze bezitten erg veel cacao en zijn daardoor erg vet en calorierijk. Mijn vriendin gaf echter aan dat ze geen calorieën en vet hoeft te beperken gedurende haar dieet, zolang ze haar koolhydraat inname maar sterk beperkt, klopt dat?

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies is het gevolg van een lagere calorie inname t.o.v. het verbruik in je lijf.

Dit betekent dat wanneer je een dieet met een behoorlijk hoog vetgehalte (en daardoor ook een behoorlijk hoog calorie gehalte) volgt, je enkel gewicht zal verliezen wanneer dit dieet ook het verbruik (de afbraak en verbranding) van vet in je lijf hoog helpt houden.

Het verbruik (de afbraak en verbranding) van vet

Het verbruik van vet in je lijf is enkel hoog wanneer de zuurtegraad in je weefsels optimaal (= licht basisch) is.

Het verbruik van vet in je lijf zal direct stoppen zodra de zuurtegraad in je weefsels niet meer optimaal is namelijk.

Dit komt omdat enzymen welke de afbraak en verbranding van vet in je lijf mogelijk maken enkel kunnen werken bij een optimale (=licht basische) zuurtegraad in je weefsels.

Het behoud van een optimale zuurtegraad in je weefsels

Je lichaam is enkel in staat om met behulp van hormonen de zuurtegraad in je weefsels optimaal te houden wanneer het in een goede voedingstoestand verkeert.

Dit verkeert je lichaam enkel wanneer het geen tekorten in vocht en onderstaande essentiële voedingsstoffen ervaart en geen overschotten in onderstaande niet-essentiële stoffen ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je een dieet met een behoorlijk hoog vetgehalte (en daardoor ook een behoorlijk hoog calorie gehalte) volgt, je enkel gewicht zal verliezen wanneer dit dieet bovengenoemde essentiële voedingsstoffen samen met vocht optimaal levert en zo min mogelijk van bovengenoemde niet-essentiële stoffen levert, want enkel dan kan de optimale (= licht basische zuurtegraad) in je weefsels behouden blijven en zal het verbruik van vet in je lijf ook hoog blijven namelijk.

Ketogene brownies

Ketogene brownies bezitten heel veel cacao.

Cacao bezit in rauwe, onverhitte toestand vele essentiële voedingsstoffen:

 • Vele vitamines.
 • Vele mineralen.
 • Een aantal (maar niet alle negen) essentiële aminozuren.
 • Eén van de twee essentiële vetzuren.

Een deel van deze essentiële stoffen gaat echter verloren gedurende de verhitting van de cacao en de essentiële vetzuren gaan oxideren gedurende de verhitting van de cacao.

Dit betekent dat een ketogene brownie niet al teveel essentiële voedingsstoffen levert en dat de regelmatige consumptie ervan niet goed bijdraagt aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf.

Sterker nog..

De regelmatige consumptie van ketogene brownies (vochtarme voedingsmiddelen welke vele geoxideerde vetzuren bezitten) doet de voedingstoestand in je lijf verslechteren.

Dit betekent dus ook dat de regelmatige consumptie van ketogene brownies het verbruik van vet in je lijf doet afnemen en dat de kans op gewichtsverlies steeds kleiner zal worden wanneer je deze brownies regelmatig blijft consumeren gedurende het volgen van je  ketogene dieet.

Conclusie:

 • Het klopt dat het beperken van calorieën en vet niet het aller belangrijkste is wanneer je een ketogeen dieet volgt, maar het voldoende binnen blijven krijgen van vocht en essentiële voedingsstoffen wel. Wanneer je regelmatig ketogene brownies eet, dan is de kans erg klein dat je gedurende je dieet voldoende vocht en essentiële voedingsstoffen binnen blijft krijgen en is de kans ook erg klein dat het verbruik van vet in je lijf hoog blijft en dat je gewicht zal blijven verliezen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: