Vandaag een antwoord op de vraag van Erik:

  • Mijn vrouw volgt momenteel een ketogeen dieet. Hierdoor is haar voeding erg vetrijk. De vetten in haar dieet betreffen merendeels dierlijke vetten. Ik heb altijd begrepen dat deze vetten niet gezond zijn, dus vraag ik me af of het wel gezond is dat mijn vrouw afvalt met behulp van een dieet welke veel van deze vetten bevat?

Gezond

Een goede gezondheid kan je enkel ervaren wanneer je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert.

Dit verkeert je lichaam enkel wanneer je dieet optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en geen overschotten veroorzaakt in niet-essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Dit betekent dat een ketogeen dieet welke tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingstoffen (waaronder essentiële vetzuren) en overschotten in niet-essentiële voedingsstoffen (waaronder niet-essentiële vetzuren) veroorzaakt geen gezond dieet is (geen dieet is waarmee je een goede gezondheid kunt behouden).

Vetten

Vetten kan je onderverdelen in vetten van dierlijke oorsprong en vetten van plantaardige oorsprong.

Bevat je ketogene dieet met name vetten van dierlijke oorsprong, dan bevat je dieet voornamelijk niet-essentiële, verzadigde vetzuren en kan dit een nadelig effect op je gezondheid met zich meebrengen.

Dit nadelige effect op je gezondheid zal met name aan de orde zijn, wanneer je ketogene dieet behalve overschotten in niet-essentiële vetzuren ook nog eens tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (zoals essentiële vetzuren) veroorzaakt in je lijf.

In dat geval zal je met je dieet een slechte voedingstoestand en een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf veroorzaken namelijk.

Wanneer je met je dieet een verhoogde afgifte van stress hormonen in je lijf veroorzaakt, dan zal je ten tijde van je dieet ook spiermassa verliezen, zullen ten tijde van je dieet afvalstoffen op gaan stapelen in je lijf, zullen ten tijde van je dieet klachten ontstaan en zal het verbruik in je lijf ten tijde van je dieet gaan dalen.

En nee, wanneer dat allemaal het gevolg is van je dieet, dan is het dieet welke je volgt geen gezond dieet.

Conclusie:

  • Nee. Vooral niet wanneer het naast veel vetten met verzadigde vetzuren daarin aanwezig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (waaronder essentiële vetzuren) veroorzaakt. In dat geval zal de voedingstoestand in je lijf verslechteren, zal er een verhoogde afgifte van stress hormonen plaatsvinden in je lijf en kan een goede gezondheid niet behouden blijven (of bereikt worden) ten tijde van het dieet.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: