Vandaag een antwoord op de vraag van Sanne:
- Ik heb begrepen dat de opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen slecht zal zijn, wanneer de doorlaatbaarheid van de celmembranen van je cellen slecht is. Kan ik met mijn voeding ook invloed uitoefenen specifiek op de doorlaatbaarheid van de celmembranen van mijn cellen?
De doorlaatbaarheid van de celmembranen van je cellen
De doorlaatbaarheid van de celmembranen van je cellen zal slecht zijn (waardoor de opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen slecht zal verlopen), wanneer de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) in en door je cellen niet goed verloopt.
Wanneer je cellen nog teveel afvalstoffen (nog teveel stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) bezitten, dan zal de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je cellen, kunnen nieuwe hormoon gestuurde enzymatische stofwisselingsprocessen zoals de vorming en uitscheiding van nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) en transport eiwitten (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) niet goed uitgevoerd worden in en door je cellen, zijn je cellen niet in staat om LDL (een lipoproteïne die het transport van cholesterol en fosfolipiden met emulgerende eigenschappen door je bloedbaan verzorgt) op te nemen, zal het gehalte aan cholesterol en het gehalte fosfolipiden met emulgerende eigenschappen in de celmembranen van je cellen dalen, zal het gehalte aan cholesterol en het gehalte fosfolipiden met emulgerende eigenschappen (het gehalte aan membraan moleculen die de vetten in je celmembranen vloeibaar, flexibel en met water mengbaar helpen houden) in de celmembranen van je cellen dalen, zal het gehalte aan geoxideerde vetzuren en cholesterylesters (het gehalte aan membraan moleculen die niet vloeibaar, niet flexibel en niet met water mengbaar zijn) in de celmembranen van je cellen stijgen en zal de vloeibaarheid en doorlaatbaarheid van de celmembranen van je cellen afnemen namelijk.
Dit betekent dat het vloeibare en selectief doorlaatbare karakter van de celmembranen van je cellen enkel behouden kan blijven (en de selectieve, goed gereguleerde opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen enkel goed zal verlopen), wanneer de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afvalstoffen stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) in en door je cellen goed verloopt.
De verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen)
In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen (dit betreffen hormoon gestuurde enzymatische processen) uitgevoerd.
Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:
- Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
- Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.
Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden grote voedingsstof molecuul verbindingen (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen, worden afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel water oplosbare, vet oplosbare als ook gasvormige varianten) gevormd en zal de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken verloren gaan in je cellen.
Nieuwe stofwisselingsprocessen (nieuwe hormoon gestuurde enzymatische processen) zoals de vorming en uitscheiding van nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) en transport eiwitten (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) kunnen pas uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer de afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel de water oplosbare, de vet oplosbare als ook de gasvormige varianten) in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden zijn m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) met ionen pompen (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van ontzurende elektrolyten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) en de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken in je cellen hersteld is.
Zowel de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van de afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel de water oplosbare, de vet oplosbare als ook de gasvormige varianten) in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) met ionen pompen (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van polaire moleculen zoals ontzurende elektrolyten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) als ook de vorming en uitscheiding van nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) en transport eiwitten (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) in en door je cellen betreffen anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.
Dit betekent dat het vloeibare en selectief doorlaatbare karakter van de celmembranen van je cellen enkel behouden kan blijven (en de selectieve, goed gereguleerde opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen enkel goed zal verlopen), wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) processen in en door je cellen goed verloopt.
De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen
Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen zoals de vorming en uitscheiding van nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) en transport eiwitten (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer je cellen kunnen beschikken over voldoende vocht en voldoende bouwstoffen.
Hierover kunnen je cellen echter niet beschikken wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.
Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan kunnen de hormonen die je bloedwaardes reguleren en ook de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder plasma eiwitten) over je weefsels en cellen reguleren niet goed werken en kunnen er uitsluitend katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen zoals de afbraak van membraan eiwitten (de afbraak van glycoproteïnes zoals LDL receptoren) in en door je cellen uitgevoerd worden o.i.v. stresshormonen (hormonen met uitsluitend katabole (afbrekende) eigenschappen) en geen anabole (opbouwende en herstellende) zoals de vorming van nieuwe ionen pompen (nieuwe membraan eiwitten die het actief uitscheiden van polaire moleculen zoals ontzurende elektrolyten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), de vorming van nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) en de vorming van nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) namelijk.
Dit betekent dat het vloeibare en selectief doorlaatbare karakter van de celmembranen van je cellen enkel behouden kan blijven (en de selectieve, goed gereguleerde opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen enkel goed zal verlopen), wanneer je voeding (hetgeen je eet en drinkt) goed bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf.
Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf
Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding (liefst op elk moment dat je iets eet) zo optimaal mogelijk gaat voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en zo min mogelijk in niet-essentiële stoffen.
Gedurende de verwerking van niet-essentiële stoffen in je spijsverteringskanaal raakt je lichaam (raken je lichaamsweefsels en lichaamscellen) uitgeput van vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) waaronder essentiële aminozuren waaruit nieuwe ionen pompen (nieuwe membraan eiwitten die het actief uitscheiden van polaire moleculen zoals ontzurende elektrolyten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) gevormd moeten worden namelijk.
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen):
- Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
- Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor).
- Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride).
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
- Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor hun oorspronkelijke structuur hebben verloren en niet meer als bouwstof/herstelstof kunnen dienen).
- Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
- Alcohol.
Dit betekent dat het vloeibare en selectief doorlaatbare karakter van de celmembranen van je cellen enkel behouden kan blijven (en de selectieve, goed gereguleerde opname van vocht en voedingsstoffen in je cellen enkel goed zal verlopen), wanneer je voeding (liefst op elk moment dat je iets eet en drinkt) zo optimaal mogelijk voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en zo min mogelijk in bovengenoemde niet-essentiële stoffen.
Conclusie:
- Ja, maar enkel wanneer je voeding voortdurend bij gaat dragen aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf. Zolang en wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan kunnen de hormonen die je bloedwaardes reguleren en de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder plasma eiwitten) over je weefsels en cellen reguleren niet goed werken, kunnen je cellen niet beschikken over voldoende vocht en bouwstoffen, zijn je cellen niet in staat om anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen uit te voeren na katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen, kunnen de afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel de water oplosbare, de vet oplosbare als ook de gasvormige varianten) in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen niet goed verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden worden m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) met ionen pompen (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van polaire moleculen zoals ontzurende elektrolyten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), zal de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je cellen, kunnen nieuwe hormoon gestuurde enzymatische processen zoals de vorming en uitscheiding van nieuwe LDL receptoren (nieuwe membraan eiwitten die de opname van lipoproteïnes in je cellen mogelijk maken) m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) en transport eiwitten (membraan eiwitten die het actief uitscheiden van grote moleculen zoals LDL receptoren doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) niet goed uitgevoerd worden in en door je cellen, zijn je cellen niet in staat om LDL (een lipoproteïne die het transport van cholesterol en fosfolipiden met emulgerende eigenschappen door je bloedbaan verzorgt) op te nemen, zal het gehalte aan cholesterol en het gehalte aan fosfolipiden met emulgerende eigenschappen (het gehalte aan membraan moleculen die de vetten in je celmembranen vloeibaar, flexibel en met water mengbaar helpen houden) in de celmembranen van je cellen dalen, zal het gehalte aan geoxideerde vetzuren en cholesterylesters (het gehalte aan membraan moleculen die niet vloeibaar, niet flexibel en niet met water mengbaar zijn) in de celmembranen van je cellen stijgen en zal de vloeibaarheid en doorlaatbaarheid van de celmembranen van je cellen afnemen namelijk.
Add comment