Vandaag een antwoord op de vraag van Elly:

 • Ik heb gemerkt dat wanneer ik ’s avonds bij het eten een paar wijntjes drink, ik de volgende dag een onbedwingbare drang om te eten ervaar zonder echt een hoge eetlust te ervaren. Hoe kan dat?

Eetlust

Je zult een onbedwingbare drang om te eten ervaren zonder echt een hoge eetlust te ervaren wanneer de verwerking van informatie in het verzadigingscentrum van je hersenen niet goed verloopt.

Dit is aan de orde wanneer er een hoge activiteit heerst in het autonome deel van je zenuwstelsel.

Wanneer er een hoge activiteit heerst in het autonome deel van je zenuwstelsel, dan zal de activiteit in het animale deel van je zenuwstelsel (je hersenen en ruggenmerg) onderdrukt worden namelijk.

Het autonome deel van je zenuwstelsel

Het autonome deel van je zenuwstelsel zal geactiveerd worden in tijden van acute stress.

Van acute stress in je lijf is sprake wanneer je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de zuurtegraad in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan) acuut verstoord raken en onmiddellijk hersteld moeten worden tot hun ideale niveau.

Deze zullen acuut verstoord raken wanneer hetgeen je hebt gegeten of gedronken de voedingstoestand in je lijf acuut doet verslechteren.

Het ontstaan van een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal acuut verslechteren (met de activatie van het autonome deel van je zenuwstelsel en een onbedwingbare drang om te eten tot gevolg) wanneer hetgeen je hebt gegeten of gedronken van het ene op het andere moment flinke tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Hetgeen je hebt gegeten of gedronken zal met name flinke tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaken wanneer het weinig vocht en weinig essentiële voedingsstoffen levert, maar wel vele niet-essentiële stoffen levert.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je een onbedwingbare drang om te eten ervaart de dag na het drinken van wijn (een bron van de niet-essentiële stoffen glucose, fructose en alcohol), de verwerking van de niet-essentiële stoffen aanwezig in wijn flinke tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf heeft doen veroorzaken (met een acute verslechtering van de voedingstoestand in je lijf en de activatie van het autonome deel van je zenuwstelsel tot gevolg).

Conclusie:

 • Dit komt omdat de consumptie van wijn (een bron van vele niet-essentiële stoffen) je lijf flink doet uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen. Wanneer je lichaam flink uitgeput raakt van vocht en essentiële voedingsstoffen, dan zal de voedingstoestand in je lijf acuut verslechteren, zal het autonome deel van je zenuwstelsel geactiveerd worden, zal de verwerking van informatie in je hersenen, inclusief het verzadigingscentrum van je hersenen, verslechteren en zal je een onbedwingbare drang om te eten gaan ervaren zonder echt een hoge eetlust te ervaren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: