Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

 • Afgelopen jaar is ontdekt dat mijn bloedvaten in erg slechte conditie verkeren. Kan ik met mijn voeding nog iets doen om verdere aftakeling van mijn bloedvaten zoveel mogelijk te voorkomen? Vetrijke, zoutrijke en suikerrijke voeding mijd ik namelijk al.

Endotheel

Je bloedvatwand is opgebouwd uit endotheel weefsel.

Dit is weefsel welke (net als je darmwand) bestaat uit een aaneengesloten laag cellen.

Wanneer je bloedvaten in slechte conditie verkeren, dan zijn de endotheelcellen in je bloedvatwand beschadigd geraakt.

Het voorkomen van schade aan cellen

Wanneer je verdere aftakeling van je bloedvaten wil voorkomen, dan moet je verdere schade aan de endotheelcellen in je bloedvatwand zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Dit kan je enkel beïnvloeden door met je voeding zo goed mogelijk bij te dragen aan het behoud van stabiele bloedwaardes in je lijf.

Enkel wanneer je lichaam in staat is je bloedwaardes m.b.v. hormonen zo stabiel mogelijk te houden, dan kan verdere schade aan de endotheelcellen in je bloedvatwand zoveel mogelijk voorkomen worden namelijk.

Het behoud van stabiele bloedwaardes in je lijf

Je lichaam is enkel in staat je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de zuurtegraad in je bloedbaan en de hoeveelheid opgeloste stoffen in je bloedbaan) m.b.v. hormonen zo stabiel mogelijk te houden wanneer het in een goede voedingstoestand verkeert.

Dit verkeert het wanneer je lichaam geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen ervaart en geen overschotten niet-essentiële stoffen ervaart.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (voedings)stoffen:

 • Glucose, fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Rest stoffen welke ontstaan uit afbraak- en verbrandingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer je je voeding optimaliseert in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en minimaliseert in bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen, je met je voeding bijdraagt aan het zoveel mogelijk voorkomen van verdere schade aan de endotheelcellen in je bloedvatwand en het zoveel mogelijk voorkomen van verdere aftakeling van je bloedvaten.

Conclusie:

 • Ja, dat kan je doen door de voedingstoestand in je lijf zo goed mogelijk te houden. Enkel wanneer de voedingstoestand in je lijf goed is, dan is je lichaam in staat diens bloedwaardes zo stabiel mogelijk te houden m.b.v. hormonen en kan verdere schade aan de endotheelcellen in je bloedvatwand zoveel mogelijk voorkomen worden namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: