Vandaag een antwoord op de vraag:

  • Maakt het (voor mijn gezondheid) uit of ik crackers gemaakt van granen of crackers gemaakt van zaden en pitten eet?

Gezondheid

Iets is goed voor je gezondheid wanneer het je lijf aanvult in het vocht en de essentiële voedingsstoffen waarvan het uitgeput is geraakt.

Vocht en essentiële voedingsstoffen kan je lichaam namelijk niet zelf vormen, dus is je lichaam afhankelijk van jou en hetgeen jij drinkt en eet om deze weer aangevuld te krijgen tot het ideale niveau.

Dit is niet het geval wanneer je lichaam uitgeput is geraakt van niet-essentiële stoffen, aangezien je lichaam deze zelf kan vormen en zelf aan kan vullen tot het ideale niveau (zodra jij je lichaam goed hebt aangevuld in vocht en essentiële voedingsstoffen).

Dit betekent dat je het best voor een cracker soort kan kiezen welke de meeste essentiële en de minste niet essentiële stoffen bezit, wanneer je een keuze wilt maken met een zo gunstig mogelijke invloed op je gezondheid.

Essentieel versus niet-essentieel

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
  • Reststoffen welke voortkomen uit afbraak- en verbrandingsprocessen.
  • Alcohol.

Crackers

Zowel volkoren granen als ook zaden en pitten leveren voedingsvezels, vele essentiële vitamines en mineralen en een aantal essentiële aminozuren.

Zaden en pitten leveren echter ook, in tegenstelling tot granen, 2 essentiële vetzuren samen met een in vet oplosbare vitamine genaamd vitamine E.

Hetgeen granen meer bezitten dan zaden en pitten is de niet-essentiële stof glucose.

Dit betekent dat zaden en pitten gunstigere verhoudingen essentiële versus niet-essentiële voedingsstoffen bezitten t.o.v. granen

Echter..

Crackers worden vaak gebakken bij flink hoge temperaturen in een oven met circulerende lucht (zuurstofrijk milieu).

Helaas kunnen de zeer kwetsbare vetzuren aanwezig in zaden en pitten bij verhitting in zuurstofrijk milieu gaan oxideren en zal ook het gehalte aan vitamine E dalen in dergelijke omstandigheden.

Dit betekent dat de vetzuren aanwezig in de uiteindelijke crackers hun waarde als bouwstof voor o.a. je celmembranen al hebben verloren en ook niet zo goed meer benut kunnen worden als brandstof bij een proces genaamd betaoxidatie.

Dit betekent dat zaden en pitten in rauwe en onbewerkte toestand wel een betere keus vormen t.o.v. granen omwille van een hoger gehalte aan essentiële voedingsstoffen versus niet-essentiële stoffen, maar zodra deze in bewerkte toestand (na verhitting) worden gegeten, dit niet meer van toepassing is.

Kortom..

In bewerkte toestand (na verhitting) leveren zowel crackers gemaakt van granen als ook crackers gemaakt van zaden en pitten niet bepaald optimale verhoudingen tussen essentiële en niet-essentiële voedingsstoffen, waardoor beide soorten crackers niet in staat je lijf optimaal te voorzien in essentiële stoffen (stoffen welke je lichaam nodig heeft om het behoud van een goede gezondheid te kunnen garanderen).

Stel je vindt zaden en pitten crackers welke niet sterk verhit zijn geweest (ja, die bestaan ook), dan is het nog steeds afhankelijk van je totale voeding en hoe goed die voorziet in vocht en essentiële stoffen waarin de crackers niet voorzien of de prachtige vetzuren aanwezig in de crackers uiteindelijk wel opgenomen kunnen worden in je lijf, verdeeld kunnen worden over je lijf en als brandstof of bouwstof benut kunnen gaan worden.

Conclusie:

  • Nee, niet wanneer je in beide gevallen kiest voor crackers welke verhit zijn geweest in zuurstofrijk milieu bij best hoge temperaturen. De voedingsstoffen aanwezig in de crackers zullen in dat geval verbrandingsreacties en oxidatie reacties hebben doorgemaakt ten nadele van het gehalte aan essentiële versus niet essentiële stoffen in de crackers namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: