Vandaag een antwoord op de vraag van Ellen:

  • Wanneer ik iets ongezonds eet, dan kan ik niet goed stoppen met eten wanneer ik eenmaal ben begonnen. Dit kan ik wel wanneer ik iets gezonds eet. Hoe kan dat?

Controle

Je zult de controle over je (eet)gedrag tijdelijk verliezen wanneer er een hoge activiteit heerst in het autonome deel van je zenuwstelsel.

Wanneer er een hoge activiteit heerst in dit deel van je zenuwstelsel (dit deel zit gevestigd in het deel van je lijf onder je hersenen), dan zal de activiteit in het animale deel van je zenuwstelsel (je hersenen en ruggenmerg) beperkt worden en zal je de controle over je (eet)gedrag tijdelijk verliezen namelijk.

Het autonome deel van je zenuwstelsel

Het autonome deel van je zenuwstelsel zal geactiveerd worden in tijden van acute stress.

Van acute stress in je lijf is sprake wanneer je bloedwaardes (je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk, het vochtgehalte in je bloedbaan, de zuurtegraad in je bloedbaan en de osmolariteit in je bloedbaan) acuut verstoord raken en onmiddellijk hersteld moeten worden tot hun ideale niveau.

Deze zullen acuut verstoord raken wanneer hetgeen je hebt gegeten de voedingstoestand in je lijf acuut doet verslechteren.

Het ontstaan van een slechte voedingstoestand

De voedingstoestand in je lijf zal acuut verslechteren (met de activatie van het autonome deel van je zenuwstelsel en tijdelijk verlies van controle over je (eet)gedrag tot gevolg) wanneer hetgeen je hebt gegeten van het ene op het andere moment flinke tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Hetgeen je hebt gegeten zal met name flinke tekorten in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen veroorzaken wanneer het weinig vocht en weinig essentiële voedingsstoffen levert, maar wel vele niet-essentiële stoffen levert.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je iets ongezonds eet (wanneer je iets eet met een lading niet-essentiële voedingsstoffen en weinig vocht daarin aanwezig), dit je lijf flink doet uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen (met de activatie van het autonome deel van je zenuwstelsel en het verlies van controle over je (eet)gedrag tot gevolg).

Dit betekent tevens dat wanneer je iets gezonds eet (wanneer je iets eet met veel vocht en veel essentiële voedingsstoffen en weinig niet-essentiële stoffen daarin aanwezig), dit je lijf doet aanvullen in vocht en essentiële voedingsstoffen (met een verhoging van de activiteit in het animale deel van je zenuwstelsel en een toename van controle over je (eet)gedrag tot gevolg).

Conclusie:

  • Dit komt omdat het eten van iets ongezond (het eten van iets met een lading niet-essentiële stoffen en weinig vocht daarin aanwezig) je lichaam flink doet uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen. Wanneer je lichaam acuut uitgeput raakt van vocht en essentiële voedingsstoffen, dan zal het autonome deel van je zenuwstelsel geactiveerd worden en zal je tijdelijk de controle over je (eet)gedrag verliezen, omdat de activiteit in het animale deel van je zenuwstelsel (je hersenen en ruggenmerg) in dat geval tijdelijk beperkt zal worden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: