Vandaag een antwoord op de vraag van Petra:

  • Mijn vriendin bakt sinds een aantal maand haar eigen brood. Dit brood maakt ze van amandelmeel. Ze zegt dat haar brood erg voedzaam en gezond is. Ik weet dat amandelen gezond zijn, maar ze zijn ook wel erg calorierijk en vetrijk. Is een brood met een erg hoog caloriegehalte en vetgehalte, zoals een brood gemaakt van amandelmeel, wel voedzaam en gezond?

Voedzaam en gezond

Een voedingsmiddel kan voedzaam en gezond genoemd worden wanneer het je lichaam voorziet in vocht en vele essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen heeft je lichaam samen met vocht nodig om opbouwende processen en herstelprocessen (een groot deel van de stofwisseling in je lijf) uit te kunnen voeren namelijk.

Dit betekent dat je een brood gemaakt van amandelbrood voedzaam en gezond kan noemen wanneer dit brood vele essentiële voedingsstoffen samen met vocht levert.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende bouwstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Amandelen bezitten vele van bovengenoemde essentiële bouwstoffen:

  • Vele vitamines
  • Vele mineralen
  • Vele (maar niet alle negen) essentiële aminozuren
  • Essentiële vetzuren

Echter…

Wanneer je een brood gaat bakken van amandelmeel (gemalen amandelen) en de essentiële vetzuren welke aanwezig zijn in dit meel een flinke tijd blootgesteld worden aan licht, lucht en hoge temperaturen, dan zullen deze vetzuren gaan oxideren.

Wanneer vetzuren eenmaal geoxideerd zijn, dan kunnen ze niet meer dienen als bouwstof om beschadigde (geoxideerde) essentiële vetzuren in je lijf (waaronder de essentiële vetzuren in je celmembranen) mee te kunnen vervangen.

Sterker nog..

Wanneer vetzuren eenmaal geoxideerd zijn, dan worden het radicale moleculen welke de vetzuren welke aanwezig zijn in je lijf (waaronder de essentiële vetzuren in je celmembranen) juist kunnen beschadigen (laten oxideren).

Dit betekent dat je een brood met een hoog gehalte aan geoxideerde vetzuren daarin aanwezig (zoals een brood gemaakt van amandelmeel) niet voedzaam en gezond kan noemen, omdat de consumptie van dit brood niet bijdraagt aan een blijvend goed verloop van de stofwisseling in je lijf.

Conclusie:

  • Nee, dit kan het niet genoemd worden wanneer het brood een hoog gehalte aan geoxideerde vetzuren bezit. Dit zal een brood gemaakt van amandelmeel helaas wel bezitten, want de essentiële vetzuren welke aanwezig zijn in amandelmeel oxideren heel makkelijk wanneer je deze blootstelt aan licht, lucht en hoge temperaturen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: