Vandaag een antwoord op de vraag van Janneke:

  • Ik volg al maanden een koolhydraat arm dieet en heb daardoor ook al maanden geen patat meer gegeten. Gisteren besloot ik op de verjaardag van mijn zoontje patat mee te eten en daar lekker van te mogen genieten. Genieten kon ik er echter niet van, want ik vond de patat veel te zout en vond het daardoor helemaal niet lekker smaken. Dit snap ik niet, want voorafgaand aan mijn dieet vond ik patat erg lekker en vond ik het helemaal niet te zout smaken. Hoe kan het dat ik dit nu heel anders ervaar?

Verandering van smaak

Je zult smaken, zoals een zoute smaak, opeens veel sterker gaan ervaren wanneer de voedingstoestand in je lijf is verbeterd t.o.v. eerder.

Wanneer de voedingstoestand in je lijf is verbeterd t.o.v. eerder, dan is ook de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels verbeterd t.o.v. eerder en wanneer de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels is verbeterd t.o.v. eerder, dan zal ook de informatie overdracht tussen de smaak receptoren op je tong en de receptoren in het smaakcentrum van je hersenen verbeteren t.o.v. eerder namelijk.

Dit betekent dat wanneer je patat opeens veel zouter vindt smaken t.o.v. eerder, de voedingstoestand in je lijf is verbeterd t.o.v. eerder.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf zal gedurende het volgen van een koolhydraat arm dieet verbeteren (met een betere informatie overdracht tussen de smaak receptoren op je tong en de receptoren in het smaakcentrum van je hersenen tot gevolg) wanneer je dieet geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf veroorzaakt en de heersende tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf op helpt lossen.

Dit is aan de orde wanneer je koolhydraat arme maaltijden en je koolhydraat arme snacks goed voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen en in minimale mate voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen.

De verwerking van niet-essentiële voedingsstoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke of soja zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende (met name brandstof leverende) voedingsstoffen:

  • Glucose, fructose en galactose.
  • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen welke niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je patat opeens veel zouter vindt smaken t.o.v. eerder, je koolhydraat arme dieet veel beter voorziet in vocht en bovengenoemd essentiële voedingsstoffen t.o.v. je eerdere (koolhydraat bevattende) eetpatroon.

Conclusie:

  • Dit komt omdat je smaken veel sterker (intenser) zult gaan ervaren t.o.v. eerder wanneer de voedingstoestand in je lijf verbetert gedurende het volgen van een dieet. Kennelijk is de voedingstoestand in je lijf flink verbeterd sinds jij je koolhydraat arme dieet volgt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: