Vandaag een antwoord op de vraag van Femke:

 • Ik heb een tijd lang hoog gedoseerde vitamine supplementen geslikt vanuit de gedachte dat het aanhouden van hoge doseringen geen kwaad kan, aangezien je een overschot aan vitamines (de water oplosbare varianten ervan) wel weer uit plast. Uit recent bloedonderzoek is echter gebleken dat ik een veel te hoog gehalte aan sommige B vitamines in mijn bloed heb. Hoe kan dat?

Een overschot aan (water oplosbare) voedingsstoffen

Je kan voedingsstoffen (waaronder vitamines) onderverdelen in water oplosbare varianten en vet oplosbare varianten.

Wanneer er een overschot aan water oplosbare voedingsstoffen (waaronder vitamines) aanwezig is in je bloed, dan moeten deze via je nieren uitgescheiden worden.

Wanneer er een overschot aan vet oplosbare voedingsstoffen (waaronder vitamines) aanwezig is in je bloed, dan moeten deze via je lever en darmen uitgescheiden worden.

Dit betekent dat wanneer je niercellen niet goed in staat zijn om water en water oplosbare voedingsstoffen uit te scheiden, het gehalte aan water oplosbare stoffen (waaronder water oplosbare vitamines in je bloed) erg hoog kan worden.

Het uitscheiden van water en (water oplosbare) voedingsstoffen

In alle cellen van je lijf (waaronder je niercellen) worden voortdurend stofwisselingsprocessen uitgevoerd.

Je kan deze onderverdelen in twee soorten processen:

 • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
 • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen worden grote voedingsstof moleculen afgebroken tot kleinere delen (waaronder vitamines) in en door je cellen.

Gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen worden nieuwe grote voedingsstof moleculen gevormd uit kleinere delen (zoals vitamines) en uitgescheiden en worden ook afvalstoffen en onbenutte afbraak producten (zoals onbenutte vitamines) uitgescheiden in en door je cellen.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je niercellen) slecht verloopt, je niercellen niet goed in staat zullen zijn om afvalstoffen en onbenutte afbraak producten (zoals onbenutte vitamines) uit te scheiden en kan het gehalte aan water oplosbare vitamines in je bloed erg hoog worden.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de uitscheiding van afvalstoffen en onbenutte afbraak producten (zoals onbenutte vitamines) van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen (waaronder je niercellen) wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

 • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
 • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
 • Cholesterol.
 • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
 • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
 • Alcohol.

Dit betekent dat enkel wanneer je voeding voldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen heersen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je niercellen) goed zal verlopen en de uitscheiding van afvalstoffen en onbenutte afbraak producten (zoals onbenutten vitamines) goed zal verlopen.

Dit betekent echter ook dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen heersen en uitbreiden, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je niercellen) slecht zal verlopen en ook de uitscheiding van afvalstoffen en onbenutte afbraak producten (zoals onbenutte vitamines) slecht zal verlopen.

Conclusie:

 • Dit komt omdat de uitscheiding van afvalstoffen en onbenutte afbraak producten (zoals onbenutte vitamines) niet goed zal verlopen wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf. Kennelijk heersen er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: