Vandaag gaan we het hebben over hormonen welke je eetlust beïnvloeden.

We gaan het hebben over eetlustbevorderende hormonen (ook wel orexigenen genaamd) en eetlustbeperkende hormonen (ook wel anorexigenen genaamd).

We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede (normale) productie en prikkelverwerking van deze hormonen mogelijk te kunnen maken.

Lees je mee?

Een verstoorde eetlust

Veel mensen hebben een verstoorde eetlust:

  • Ze blijven eetlust houden ook al hebben ze al heel wat gegeten.
  • Ze hebben geen eetlust ook al hebben ze nog haast niks gegeten.

Dit betekent dat de productie en prikkelverwerking van eetlust beïnvloedende hormonen (orexigenen en anorexigenen) in hun lijf niet goed verloopt.

Eetlust beïnvloedende hormonen (honger- en verzadigingshormonen)

Alle processen in je lijf worden gereguleerd door hormonen.

Dit betekent dat processen in je cellen pas uitgevoerd worden, nadat je cellen signalen van hormonen hebben ontvangen.

Hormonen welke de receptoren van het verzadigingscentrum van je hersenen prikkelen (en welke daardoor je eetlust beïnvloeden) worden anorexigenen en orexigenen genoemd.

Anorexigenen hebben een beperkende invloed op je eetlust en bevorderen de opname van voedingsstoffen in je cellen (bevorderen de insuline-gevoeligheid van je cellen).

Orexigenen hebben een bevorderende invloed op je eetlust en beperken de opname van voedingsstoffen in je cellen (bevorderen insuline-resistentie in je lijf).

Dit betekent dat wanneer je voortdurend eetlust blijft houden (zelfs nadat je iets hebt gegeten), de productie en prikkelverwerking van anorexigenen niet goed verloopt in je lijf.

Dit betekent tevens dat wanneer je voortdurend weinig eetlust hebt (zelfs al heb je een hele poos niks gegeten), de productie en prikkelverwerking van orexigenen niet goed verloopt in je lijf.

De productie van orexigenen en anorexigenen

Vele orexigenen en anorexigenen worden geproduceerd door de entero-endocriene (hormoon-producerende) kliercellen in je maagwand en darmwand.

Deze kliercellen in je maagwand en darmwand kunnen enkel goed functioneren wanneer hun celmembranen inclusief de mucosa (laag van slijmstoffen) op hun celmembranen intact is.

Wanneer de mucosa in je maag- of darmen niet intact is, dan zullen ook de celmembranen van de kliercellen in je maag en darmen beschadigd raken en zal de productie van anorexigenen en orexigenen verslechteren.

De mucosa in je maag- en darmen zal verdund raken, wanneer je voeding regelmatig tekorten vertoont in vocht, fermenteerbare vezels en essentiële bouwstoffen.

De prikkelverwerking van orexigenen en anorexigenen

De signalen van orexigenen en anorexigenen moeten ontvangen en verwerkt worden door receptoren op zenuwcellen in het verzadigingscentrum in je hersenen.

De receptoren op deze zenuwcellen in je hersenen kunnen enkel goed functioneren (prikkels ontvangen en vervolgens ook verwerken) wanneer ze over alle essentiële bouwstoffen beschikken.

Wanneer zenuwcellen niet over voldoende bouwstoffen beschikken, dan zullen ze overprikkeld raken en zullen ze ongevoelig (resistent) worden voor de signalen van anorexigenen en orexigenen.

Conclusie:

Wanneer je voeding regelmatig tekorten vertoont in essentiële bouwstoffen, dan zal dit op den duur nadelige gevolgen met zich mee brengen m.b.t. je eetlust:

  • Wanneer je voeding regelmatig tekorten vertoont in essentiële bouwstoffen, dan zal de productie en prikkelverwerking van eetlust beïnvloedende hormonen op den duur verslechteren en zullen je normale eetlustprikkels op den duur verstoord raken.

Essentiële bouwstoffen

Essentiële bouwstoffen zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen
  • Acht essentiële suikers.
  • Acht essentiële aminozuren.
  • Twee essentiële vetzuren.

Om deze essentiële voedingsstoffen aan te laten komen in je lijf en de productie en prikkelverwerking van eetlust beïnvloedende hormonen mogelijk te kunnen maken, moeten ze na vertering getransporteerd kunnen worden door je darmwand.

Dit is enkel mogelijk wanneer je voeding bij naast deze essentiële voedingsstoffen ook voorziet in:

  • Vocht.
  • Fermenteerbare voedingsvezels.

Verse groenten

Verse groenten bevatten veel:

  • Vocht.
  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële suikers.
  • Fermenteerbare vezels.

Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de mucosa in je maag en darmen verdund raken.
  • Zullen de hormoonproducerende kliercellen in je maag en darmen verslechteren in hun werking.
  • Zal de productie van vele eetlust beïnvloedende hormonen (vele anorexigenen en orexigenen) verslechteren.
  • Zullen de zenuwreceptoren van het verzadigingscentrum in je hersenen resistent worden voor het signaal van eetlust beïnvloedende hormonen.
  • Zullen je normale eetlustprikkels verstoord raken.

Bronnen van dierlijke eiwitten

Eiwitrijke voeding bevat veel:

  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële aminozuren.

Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.

Zonder deze essentiële voedingsstoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de mucosa in je maag en darmen verdund raken.
  • Zullen de hormoonproducerende kliercellen in je maag en darmen verslechteren in hun werking.
  • Zal de productie van vele eetlust beïnvloedende hormonen (vele anorexigenen en orexigenen) verslechteren.
  • Zullen de zenuwreceptoren van het verzadigingscentrum in je hersenen resistent worden voor het signaal van eetlust beïnvloedende hormonen.
  • Zullen je normale eetlustprikkels verstoord raken.

Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren

Vetrijke voeding bevat veel:

  • Vet-oplosbare vitamines.
  • Mineralen.
  • Vetzuren.

Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Zonder de essentiële vetzuren omega 3 en 6  zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de mucosa in je maag en darmen verdund raken.
  • Zullen de hormoonproducerende kliercellen in je maag en darmen verslechteren in hun werking.
  • Zal de productie van vele eetlust beïnvloedende hormonen (vele anorexigenen en orexigenen) verslechteren.
  • Zullen de zenuwreceptoren van het verzadigingscentrum in je hersenen resistent worden voor het signaal van eetlust beïnvloedende hormonen.
  • Zullen je normale eetlustprikkels verstoord raken.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren  zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Conclusie:

  • Wanneer je een optimale productie (en prikkelverwerking) van eetlust beïnvloedende hormonen wilt verkrijgen en behouden, dan moet je eetpatroon met regelmaat verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten en moet je voeding niet al te veel andere voeding (met niet-essentiële voedingsstoffen) bevatten.

Vraag:

  • Heb jij regelmatig veel en ook blijvende eetlust terwijl dat helemaal niet logisch is?
  • Heb jij regelmatig gebrek aan eetlust, terwijl dat helemaal niet logisch is?
  • Hoogstwaarschijnlijk vertoont je voeding regelmatig tekorten in (sommige) essentiële voedingsstoffen.
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elke moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren en de consumptie van anders-soortige voeding minimaal te houden om een goede (normale) productie en prikkelverwerking van eetlust beïnvloedende hormonen mogelijk te kunnen maken?

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: