Vandaag gaan we het hebben over anorexigenen (hormonen met een eetlustbeperkende en kalmerende werking).

We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede productie van deze hormonen mogelijk te kunnen maken.

Lees je mee?

Verzadiging

Verzadiging zal je pas ervaren wanneer het verzadigingscentrum in je hersenen geprikkeld wordt door zogenaamde anorexigenen.

Anorexigenen zijn hormonen (signaalstoffen) welke een eetlustbeperkende (verzadigende) en ook rustgevende werking hebben.

Wanneer je verzadigd wilt raken nadat je iets hebt gegeten, dan is het belangrijk dat hetgeen je eet de productie van anorexigenen in je lijf doet stimuleren.

Anorexigenen

Voorbeelden van anorexigenen (signaalstoffen met een eetlustbeperkende en rustgevende werking) zijn:

  • PYY (Peptide YY).
  • CCK (Cholecystokinine).
  • 5-HT (Serotonine).

Deze hormonen worden geproduceerd vanuit de entero endocriene cellen (kliercellen) in je darmen.

De receptoren op de kliercellen in je darmen

De entero endocriene cellen (kliercellen) in je darmen bezitten receptoren.

Deze receptoren worden geprikkeld door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in je darmen:

  • De receptoren op de kliercellen van het hormoon 5-HT worden (met name) geprikkeld door de aanwezigheid van vocht en voedingsvezels in je darmen (welke zorgen voor het uitzetten van je darmen).
  • De receptoren op de kliercellen van het hormoon PYY worden (met name) geprikkeld door de aanwezigheid van gehydrolyseerde eiwitten (verteerde eiwitten) in je darmen.
  • De receptoren op de kliercellen van het hormoon CCK worden (met name) geprikkeld door de aanwezigheid van vetten in je darmen.

Wanneer deze prikkels goed verwerkt kunnen worden door de kliercellen in je darmen, dan zal de productie van bovenstaande anorexigenen plaatsvinden.

Daar hebben de kliercellen in je darmen echter wel energie voor nodig.

Deze energie kunnen de kliercellen in je darmen verkrijgen wanneer er regelmatig fermenteerbare vezels gefermenteerd worden door je darmbacteriën en (als gevolg daarvan) regelmatig korte keten vetzuren (brandstoffen voor je darmwandcellen) geproduceerd worden in je darmen.

Dit betekent dat maaltijden en snacks welke goed voorzien in vocht, fermenteerbare vezels, eiwitten en vetten de productie van anorexigenen optimaal doen stimuleren en (als gevolg daarvan) een optimaal gevoel van verzadiging en rust teweeg kunnen brengen.

Eetbuien

Wanneer je autonome zenuwstelsel actief is, dan zal je maar weinig controle over je eetgedrag ervaren en kan hetgeen je eet uitgroeien tot een oncontroleerbare eetbui.

Je autonome zenuwstelsel is actief, wanneer er structurele tekorten in essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf en (als gevolg daarvan) het stress-hormoon cortisol voortdurend geproduceerd wordt in je lijf.

Je autonome zenuwstelsel is ook actief, wanneer het evenwicht in je lijf voortdurend verstoord wordt door de aanwezigheid van overmatig veel niet-essentiële voedingsstoffen in je voeding.

Dit betekent dat de controle over je eetgedrag enkel toe kan nemen (en eetbuien zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden), wanneer je voeding structureel voorziet in alle essentiële voedingsstoffen en zo min mogelijk voorziet in niet-essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Acht specifieke aminozuren.
  • Twee specifieke vetzuren.

Verse groenten

Verse groenten bevatten veel:

  • Vocht.
  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Fermenteerbare vezels.

Wanneer de maaltijden en snacks in je eetpatroon weinig tot geen verse groenten bevatten, dan:

  • Kunnen je darmbacteriën geen korte keten vetzuren produceren.
  • Zullen de kliercellen in je darmen onvoldoende energie hebben en onvoldoende geprikkeld worden om het anorexigeen 5-HT (serotonine) af te kunnen geven.
  • Zal ook de productie van de anorexigenen CCK en PYY verslechteren.
  • Zullen er tekorten in essentiële voedingsstoffen ontstaan in je lijf.
  • Zullen je maaltijden en snacks slecht verzadigen.
  • Zal de controle over je eetgedrag afnemen.
  • Kan je het ontstaan van eetbuien maar moeizaam voorkomen.

Bronnen van dierlijke eiwitten

Eiwitrijke voeding bevat veel:

  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële aminozuren.

Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.

Wanneer de maaltijden en snacks in je eetpatroon weinig tot geen eiwitten van dierlijke oorsprong bevatten, dan:

  • Worden de kliercellen in je darmen onvoldoende geprikkeld om het anorexigeen PYY af te geven.
  • Zullen er tekorten in essentiële voedingsstoffen ontstaan in je lijf.
  • Zullen je maaltijden en snacks slecht verzadigen.
  • Zal de controle over je eetgedrag afnemen.
  • Kan je het ontstaan van eetbuien maar moeizaam voorkomen.

Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren

Vetrijke voeding bevat veel:

  • Vet-oplosbare vitamines.
  • Mineralen.
  • Vetzuren.

Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Wanneer de maaltijden en snacks in je eetpatroon weinig tot geen bronnen van omega 3 en 6 vetzuren bevatten, dan:

  • Worden de kliercellen in je darmen onvoldoende geprikkeld om het anorexigeen CCK af te geven.
  • Zullen er tekorten in essentiële voedingsstoffen ontstaan in je lijf.
  • Zullen je maaltijden en snacks slecht verzadigen.
  • Zal de controle over je eetgedrag afnemen.
  • Kan je het ontstaan van eetbuien maar moeizaam voorkomen.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Conclusie:

  • Wanneer al je maaltijden en snacks optimaal voorzien in verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren, dan wordt de productie van anorexigenen volop gestimuleerd in je lijf, zullen tekorten in essentiële voedingsstoffen in je lijf structureel voorkomen worden en kunnen je maaltijden en snacks een gevoel van verzadiging, rust en controle teweegbrengen.

Vraag:

  • Verzadigen je huidige maaltijden en snacks onvoldoende?
  • Ontaard hetgeen je eet regelmatig in een eetbui?
  • Ben je bereid om je maaltijden en snacks voortaan zoveel mogelijk te vullen met verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren (om meer verzadiging, rust en controle over je eetgedrag te kunnen ervaren)?

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: