Vandaag een antwoord op de vraag van Tamara:

  • Hoe kan het dat ik me na het eten van volkorenbrood zo moe en futloos voel?

Brandstof

In Nederland eten we regelmatig brood.

Brood is een bron van polysachariden.

Polysachariden zijn complexe koolhydraatmoleculen welke zijn opgebouwd uit vele (vandaar de naam poly) glucose moleculen.

Brood is door dit hoge gehalte aan glucose een geconcentreerde bron van brandstof.

We leren dat uit deze brandstof energie geput kan worden in ons lijf en dat de regelmatige consumptie van brood verstandig is, wanneer je je energieniveau op pijl wilt houden.

Vezels

Om een hoog energieniveau te kunnen behouden moet je bloedsuikerspiegel niet al teveel pieken en dalen vertonen.

Pieken vertoont je bloedsuikerspiegel echter wel, wanneer opeens een hele lading glucose in je bloedbaan terecht komt.

Vezels (zo leren we) vertragen de opname van glucose in je bloed.

We leren dan ook dat de consumptie van vezelrijk (volkoren)brood verstandig is, wanneer je gedurende een hele periode (een aantal uur) je energieniveau op pijl wilt houden.

De eiwitten aanwezig in tarwebrood

Het brood dat vele Nederlanders eten is gemaakt van tarwe.

Tarwe bevat graan-eiwitten welke gluten worden genoemd.

Om gluten te kunnen verteren (splitsen tot enkelvoudige moleculen) zijn spijsverteringsenzymen nodig.

Het enzym welke in staat is gluten te splitsen en welke voor de laatste stap in de vertering van volkoren tarwebrood zorgt betreft een borstelzoom-enzym.

Borstelzoom-enzymen

Het deel van je dunne darm waar de laatste verterings-stappen van vele voedingsstoffen plaatsvindt (en vervolgens ook de absorptie van vele voedingsstoffen plaatsvindt) wordt ook wel de borstelzoom genoemd.

Dit deel van je dunne darm bezit namelijk vele uitstulpingen genaamd microvilli en lijkt daardoor op een borstel.

Enkele koolhydraat-splitsende en eiwit-splitsende enzymen zitten gevestigd op de cellen van deze borstelzoom.

Deze enzymen worden borstelzoom-enzymen genoemd.

DPP4 (het enzym dat gluten splitst) betreft één van deze borstelzoom-enzymen.

Slijmvlies

Je gehele darmwand inclusief je borstelzoom wordt beschermd door een laag van slijmstoffen (een slijmvlies) welke ook wel mucosa wordt genoemd.

De zuurtegraad van deze laag van water-oplosbare slijmstoffen is neutraal tot licht basisch waardoor je borstelzoom-enzymen niet zullen denatureren of zelfs verdwijnen.

Wanneer dit slijmvlies echter verdund raakt (door allerhande stress-factoren) en niet hersteld kan worden, dan kunnen je borstelzoom-enzymen niet goed meer functioneren en zelfs verdwijnen.

Gevolg:

  • De laatste verteringsstap van gluten kan niet uitgevoerd worden.
  • De stoffen aanwezig in volkoren tarwebrood kunnen niet door je darmwandcellen geabsorbeerd worden.
  • De stoffen aanwezig in volkoren tarwebrood belanden slecht verteerd onderin je darmen.
  • De stoffen aanwezig in volkoren tarwebrood zullen na consumptie klachten veroorzaken.

Exorfines

Gluten vormen in slecht verteerde toestand exorfines.

Exorfines zijn stoffen welke invloed hebben op je zenuwcellen:

  • Ze blokkeren de receptoren van het endorfine-systeem.

Endorfines zijn stoffen welke acute stress-reacties (reacties welke je doen uitputten en vermoeidheid doen veroorzaken wanneer ze voortdurend plaatsvinden in je lijf) helpen afnemen.

Dit betekent dat acute stress-reacties niet af kunnen nemen in je lijf (en uitputting het gevolg zal zijn) wanneer je regelmatig volkoren tarwebrood eet, de gluten hierin niet goed verteerd kunnen worden door een verdunde laag van slijmstoffen in je darmen en vervolgens de exorfines uit slecht verteerde gluten de receptoren van het endorfine-systeem regelmatig blokkeren.

Conclusie en antwoord op de vraag van Dineke:

  • Wanneer vermoeidheid optreedt elke keer nadat je volkoren tarwebrood hebt gegeten, dan duidt dit op schade aan de slijmvlieslaag in je darmen welke in de loop der jaren is ontstaan en niet goed hersteld kon worden welke een slechte vertering van de gluten in je brood doet veroorzaken en welke nu uiteindelijk leidt tot exorfine-overbelasting in je lijf.

Lees en leer meer

Morgen zal mijn blog over de conditie van je borstelzoom gaan en de stoffen welke aanwezig moeten zijn in je voeding om de slijmvlieslaag in je darmen (welke je borstelzoom in goede conditie helpt houden) na schade helpen herstellen.

Lees  deze blog vooral wanneer ook jij met klachten kampt na de consumptie van volkoren tarwebrood, aangezien deze klachten duiden op schade ook in jouw darmen.

Wil je een voedingsleidraad ontvangen welke bijdraagt aan het herstel van schade in je darmen en daardoor bijdraagt aan het verkrijgen van meer energie?

Vraag dan een voedingsleidraad aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: