Vandaag een antwoord op de vraag van Amber:

  • Onlangs was ik op internet aan het speuren. Ik was op zoek naar glutenvrije recepten. Ik stuitte op een recept voor bananenbrood. Zowel in de titel als ook in de inleiding van het recept stond vermeld dat dit brood niet alleen glutenvrij was, maar ook gezond en suikervrij. Glutenvrij oké, maar gezond en suikervrij daar was ik verbaasd over. Wanneer een recept fruit bevat, dan kan het toch niet suikervrij zijn?

De ingrediënten van het gezonde, glutenvrije, suikervrije bananenbrood

Om antwoord te kunnen geven op de vraag van Amber heb ik het desbetreffende bananenbrood-recept opgezocht en de ingrediënten eens bekeken.

De ingrediënten betreffen:

  • Bananen
  • Dadels
  • Eieren
  • Amandelmeel
  • Bakpoeder
  • Ongebrande noten
  • Zout

Zijn deze ingrediënten suikervrij?

  • Nee.

Bananen en dadels leveren namelijk suikers:

  • Sacharose
  • Glucose
  • Fructose

Al deze suikers (ook al zijn ze afkomstig uit fruit) zijn suikers (niet-essentiële voedingsstoffen welke de balans in je lijf kunnen verstoren en je bloedsuikerspiegel kunnen ontregelen).

Het klopt dus inderdaad niet dat vermeld staat dat dit brood suikervrij is.

Dit is dan ook een misleidende en zelfs gevaarlijke boodschap voor mensen die omwille van hun gezondheid zo suikervrij mogelijk moeten leven.

Voedzame ingrediënten leveren niet vanzelfsprekend een gezond eindproduct op

Amber twijfelt niet alleen over de term suikervrij, maar ook over de term gezond.

Ik ben daar blij om, want veel mensen (en kennelijk degene die dit recept op internet heeft geplaatst ook) vermoeden dat wanneer een recept is gemaakt van voedzame ingrediënten, het eindproduct (na bakken) gezond is.

Niks is echter minder waar.

De voedende waarde van het bananenbrood waar Amber op stuitte

Je voeding zal je gezondheid ondersteunen wanneer het vele essentiële voedingsstoffen levert en nauwelijks niet-essentiële voedingsstoffen of belastende stoffen levert (bij naast essentiële voedingsstoffen).

Essentiële voedingsstoffen zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Acht essentiële aminozuren.
  • Twee essentiële vetzuren.

De ingrediënten van dit bananenbrood leveren (zolang ze nog niet in een oven zijn beland):

  • Vele vitamines (essentieel).
  • Vele mineralen (essentieel)
  • Alle acht essentiële aminozuren (essentieel)
  • Alle twee essentiële vetzuren (essentieel).

Zodra deze ingrediënten echter gemalen en vermengd worden en vervolgens in een hete oven gestopt worden, dan zal er van alles gaan gebeuren met de voedingsstoffen aanwezig in deze ingrediënten:

  • Vetzuren zullen gaan oxideren.
  • Vitamines zullen verloren gaan.
  • Suikers kunnen gaan karameliseren (afhankelijk van de temperatuur van de oven).
  • Reduceerbare suikers (welke kunnen ontstaan na karamelisatie) zullen gaan reageren met aminozuren.

Hierdoor gaan vele essentiële voedingsstoffen verloren en worden vele belastende (niet bepaald essentiële) stoffen gevormd gedurende het bereidingsproces van het uiteindelijke bananenbrood.

Wist je namelijk dat..

  • Versuikerde eiwitten (eiwitten welke gedurende verhitting een reactie met reduceerbare suikers hebben ondergaan) belastende stoffen vormen?
  • Fruitsuikers niet-essentieel (onnodig en balans verstorend) zijn en na karamelisatie zelfs belastend zijn?
  • Vetzuren na oxidatie belastende (radicale) stoffen vormen?

Kortom:

  • Het is goed dat Amber ook twijfelt aan de term gezond toen ze dit recept vond, aangezien het eindproduct (het gebakken bananenbrood) vele niet-essentiële en belastende stoffen bevat en weinig (intacte) essentiële voedingsstoffen bevat.

Conclusie en antwoord op de vraag van Amber:

  • Nee, een bananenbrood kan inderdaad niet suikervrij en ook niet gezond zijn. Een bananenbrood bevat teveel suikers, teveel belastende stoffen, teveel niet-essentiële stoffen en (na flinke verhitting) te weinig essentiële voedingsstoffen om je lijf goed te kunnen voeden, de balans in je lijf te kunnen behouden en je gezondheid te kunnen ondersteunen.

Lees en leer meer

Morgen gaan we het uitgebreid hebben over baksels gemaakt van fruit of gedroogd fruit.

We gaan de voedende waarde van deze baksels bespreken.

Lees je morgen ook weer mee wanneer je een liefhebber bent van fruit, gedroogd fruit en baksels gemaakt van fruit en gedroogd fruit?

Wil jij weten of de recepten welke jij op internet hebt gevonden de balans in je lijf ondersteunen of juist verstoren?

Stuur me een mailtje!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: