Spier- en gewrichtsklachten en onze leefstijl

Vind jij ook niet dat je erg vaak hoort dat mensen een slijmbeursontsteking hebben ergens in hun lichaam en daar dan een spuit in krijgen en best veel mensen welke keer op keer kleine ontstekinkjes hebben in de blaas of in hun mond en hier dan steeds een kuurtje voor krijgen?
Ook diagnoses als reuma, artrose, fibromyalgie met duidelijke spier- en gewrichtsklachten en pijn hoor je toch wel erg veel.

Mensen met overgewicht, oudere mensen, mensen met een overduidelijk spierbelastend/fysiek inspannend en belastend beroep of mensen met juist een overduidelijk inactieve leefstijl of met een overduidelijk ongezond eetpatroon, daarbij begrijpen we dergelijke klachten en diagnoses wel; daarbij zien we wel nadelige invloeden en verbanden tussen de klachten en hun leefstijl en ook het Nederlandse klimaat, nee, deze zal niet altijd gunstig bijdragen..

Maar buiten dat. De jonge mens welke een “normaal” eetpatroon heeft een gezond gewicht heeft, wat we toch zien als een graadmeter van het wel/niet gezond eten en welke ook wel gemiddeld actief is. Bij DIE categorie zouden dergelijke klachten toch niet zo vaak hoeven voor komen?! Toch zie en hoor je ze ook bij die categorie; de jonge, actieve, op het eerste oog gezonde en bewuste Nederlander veel voorkomen, dergelijke pijn-, spier- en gewrichtsklachten.

Hoe kan dit en waar kan dit mee samenhangen?
Is gezond, zoals wij gezondheid zien en meten, gezond genoeg voor onze spieren en gewrichten?
Het gemiddelde Nederlandse eet- en leefpatroon; welke invloed heeft deze op onze spieren en gewrichten?
Wanneer jij met dergelijke klachten kampt en hiermee langs huisarts en/of fysio bent geweest; is jou dan wel eens je voeding nagevraagd?
Heb jij voeding- en leefstijladviezen meegekregen?
Valt hierin winst te behalen wellicht?

Als je kijkt naar de werking van je spieren en voeding voor je spieren, wordt je wellicht wel iets duidelijk:

Wanneer jij je spieren gebruikt, inspanning verricht, vindt er verbranding plaats in je spieren.
Om verbrandingsreacties uit te voeren heb je brandstof (koolhydraten of (indirect) vet) nodig, maar ook enzymen om die reacties uit te kunnen voeren.
Enzymen zijn eiwitten die op hun beurt co-enzymen (vitamines en mineralen) nodig hebben.
Je hebt dus een heel scala aan voedingsstoffen nodig om inspanning te kunnen verrichten en brandstof ook daadwerkelijk te kunnen “gebruiken”; enkel brandstof is nog niet genoeg zo lees je.

Bij deze verbrandingsreacties komen afbraakproducten vrij.
Deze afbraakproducten kunnen schade aanrichten.
Deze afbraakproducten moeten dus tijdig afgevoerd kunnen worden als ook geneutraliseerd worden.
Neurotransmitters/aminozuren helpen afdrijven en ook anti-oxidanten vocht en mineralen helpen neutraliseren/onschadelijk te maken en af te drijven.
Neurotransmitters zijn opgebouwd uit aminozuren, waarvoor je dan weer eiwitten nodig hebt en om die te vormen heb je dan weer enzymen en vitamines nodig.
De schade welke wellicht wel berokkend is en spierweefsel wat wellicht wel afgebroken of beschadigd is geraakt door inspanning en verbranding, moet nadien, na de inspanning ook weer hersteld en opgebouwd kunnen worden.
Dit gebeurd onder invloed van groeihormoon.

Echter…dit afdrijven van afbraakproducten, het neutraliseren van schadelijke stoffen en het vervolgens opbouwen van beschadigd spierweefsel, wanneer kan dit pas plaatsvinden? Wanneer er geen verbranding gaande is, dus NA verbranding en inspanning, tijdens ontspanning en rust.

Gelukkig. We zijn niet constant in beweging; we zitten ook wel eens stil EN we slapen over het algemeen ook nog wel een aantal uur per etmaal.

Klachten van spieren en gewrichten en ontstekingen aldaar komen namelijk vaak voort uit opstapeling van belastende stoffen/afbraakproducten en niet tijdig/goed herstel van schade namelijk.

Maar, wanneer we dus niet constant bewegen en onze nachtrust pakken, moet dit voorkomen kunnen worden toch? Zouden deze klachten niet voor hoeven komen toch?

Althans, wanneer we in onze voeding DIE stoffen bieden welke hierboven genoemd waren: brandstoffen, vitamines en mineralen en bouwstoffen voor de spieropbouw zelf, maar ook de bouwstoffen voor de neurotransmitters en hormonen welke hiermee gemoeid zijn.

Maar ja, jij als gezonde, betrekkelijk sportieve en slanke Nederlander en tevens wel behoorlijk bewuste eter, krijgt dit voor je gevoel wel binnen; je eet goed en regelmatig naar Nederlandse maatstaven en niet al te vaak iets ongezonds daarvoor in de plaats of naast. Sterker nog: voor je gewicht hoefde je eerder niet zo bewust te zijn, maar sinds je klachten ervaart heb je zelfs je eet- en beweegpatroon wat aangescherpt. Nog wat minder vaak ongezonde dingen gegeten en iets minder vaak makkelijke keuzes hierin gemaakt en je bent nog meer gaan bewegen; niet voor je gewicht, maar je wil alles wel doen wat maar gunstig bij zou kunnen dragen aan het verminderen van je vervelende klachten.

Jij voldoet qua leefpatroon dus in grote lijnen al wel aan alles wat je kan doen aan preventie en herstel toch en dus zouden klachten door je leefstijl niet voor hoeven komen of op z’n minst niet erger hoeven worden en over kunnen gaan toch?
Toch merk je dat niks minder waar is…je hebt de klachten toch en echt minder worden doen ze ook niet; lijken soms zelfs te verergeren en komen ook regelmatig weer terug.

Hmmm…zou stress…geestelijke, maar ook lichamelijke stress hierop van invloed kunnen zijn?

Wat doet geestelijke stress in dit alles?

Neen, jij bent niet alle uren van een dag in beweging en je slaapt wel je aantal uren ’s nachts, dus kunnen je spieren tot rust komen en herstellen toch?!
Hmmm..helaas..
Heb jij namelijk zorgen, geestelijke stress en krijg jij misschien lichamelijk wel rust voor je gevoel, maar je geest helaas niet, dan  komen er stresshormonen in werking.
Adrenaline en cortisol.
Wat doen deze?
Deze zetten je hele lichaam in staat der paraatheid om te vluchten. Op basis van die hormonen en het ervaren van een bedreiging, denkt je lichaam namelijk dat daar vlucht of gevecht op moet volgen!
Jij gaat echter niet vluchten, maar ja, deze stoffen maken je lichaam daar wel klaar voor!
Dit betekent dat het bloed als ook brandstoffen met name naar hersenen en spieren gestuurd worden en op dat moment dus niet zozeer naar je spijsverteringskanaal en dat je lichaam gericht raakt op koolhydraatverbranding, aangezien dat de beste en snelste brandstof voor de spieren betreft en de enige brandstof voor de hersenen.

Dit betekent dat wanneer jij wellicht lichamelijk rustig zit en spieren niet bewust benut en je verwacht dat spieren dan ook rust krijgen en kunnen herstellen, daar toch spanning en verbranding plaatsvindt onder invloed van geestelijke stress en afbraakproducten ook dan blijven opstapelen en nog niet afgevoerd zullen worden.
Hmmm… de uren om dit te laten plaatsvinden worden dus minder en minder en dus ook een vergrootte kans op klachten door geestelijke stress.

Maar dan hebben we de nacht nog. Daar heeft je geest toch ook rust?! Daar zou dan toch het herstel plaats kunnen vinden?!

In principe wel, maar alleen wanneer de stress niet dermate lang heeft geduurd dat onder invloed van het hormoon cortisol ofwel je darmflora verstoord is geraakt (en je lichaam daardoor niet goed de noodzakelijke bouwstoffen voor herstel niet kan vormen en aanleveren en/of daar opnieuw ontsteking uit is ontstaan en alsnog stress, maar dan lichamelijke, zelfs gedurende de nacht) en/of door dit hormoon groeihormoon nadelig beïnvloed wordt en als gevolg dan ook de wederopbouw van je spieren gedurende de nacht.

Hmm…ook al ben je dus actief en leef/eet je betrekkelijk bewust en gezond. Heb je geestelijke stress, wakker je daarmee alsnog deze klachten aan, kan je ze niet voorkomen en zullen ze minder goed verminderen.

Ok…ontspanning creëren en stressbronnen trachten te verminderen is dus aan de orde!
Maar ja, je bent nu eenmaal een stresskip zo weet je, dus dat is makkelijker gezegd dan gedaan: had je het “uit” knopje van stress al gevonden, had je die zelf ook al lang uitgezet namelijk!

Dan hebben we de lichamelijke stress nog; wat is lichamelijke stress voor de spieren en gewrichten en wat doet dit in dit alles?

Inspanning is stress voor spieren en gewrichten, wanneer dit niet wordt afgewisseld met ontspanning en dus afbraakproducten kunnen opstapelen en herstel niet voldoende of tijdig kan plaatsvinden en spierweefsel niet opnieuw kan worden opgebouwd.

Echter, ook wanneer je je spieren wel met regelmaat ontspant kan het zijn dat afvalstoffen opgestapeld blijven liggen, niet goed afgedreven worden en/of opbouw niet goed plaatsvindt.

Dit kan samenhangen met je eetpatroon en/of darmwerking/darmflora aan de hand van of als gevolg van je eetpatroon.
– Wanneer je voeding een tekort zou bieden aan vitamines en mineralen, anti-oxidanten en de bouwstoffen eiwit en vet, zal dit herstel niet goed plaatsvinden. Wanneer je lichaam namelijk eiwitten mist, zal het juist spieren kunnen gaan afbreken en zullen neurotransmitters en hormonen niet goed functioneren. Wanneer het anti-oxidanten mist, vindt er extra schade plaats en kan er niet goed herstelt worden en als er vitamines en mineralen missen, kunnen enzymreacties niet goed verlopen, zal je lichaam als gevolg deze uit je spieren kunnen onttrekken en lost het netto niks op.
– Wanneer je voeding stoffen bevat welke je darmflora en darmwerking verstoren en aldaar ontstekingen kunnen veroorzaken, dan zal dit herstel niet goed plaatsvinden. Wanneer je darmflora namelijk verstoord is geraakt, kunnen enzymreacties niet goed plaatsvinden en kunnen en zullen er minder goed stoffen gevormd EN aangeleverd worden voor herstel. De stress in darmen en het moeten herstellen aldaar is dan ook in competitie met de stress in de spieren en bepaalde vitamines kunnen ook dan juist uit spieren onttrokken worden en daar weer extra stress creëren aangezien vitamines vanuit de darmen normaal moeten worden opgenomen, maar dit nu niet goed kan en je lichaam deze toch voor allerlei reacties elders wel nodig heeft! Ook door stress in de darmen zal door wisselwerking tussen cortisol en groeihormoon spieropbouw niet goed kunnen plaatsvinden.

Wat is dan stressvolle voeding en wat zijn stressvolle stoffen, welke je darmen kunnen verstoren en het herstel van spieren in de weg kunnen staan als gevolg?
– Voeding welke een bewerkingsproces heeft door gemaakt en daardoor vezels en vitamines en mineralen is verloren
– Voeding welke een bewerkingsproces heeft door gemaakt en waar aan niet-voedzame/onnatuurlijke/belastende stoffen zijn toegevoegd
– Voeding welke stoffen bevat waar iemand allergische reacties op vertoont en waar iemand de enzymen niet goed voor aanmaakt en intolerant voor is (bijvoorbeeld lactose of gluten)
– Anti-biotica en cortico-steroïden welke de darmflora en/of hormoonbalans verstoren
– Eenzijdige voeding met daardoor opstapeling van specifieke/eenzijdige voedingsstoffen in de darmen met als gevolg bacterieële overgroei van slechte darmflora-verstorende bacterieën

Ok..dan is dus de vraag: Bevat jouw voeding DIE stoffen welke je spieren en darmen nodig hebben WEL en bevat je voeding tevens NIET of zo min mogelijk stoffen/voeding waar je allergisch of intolerant voor bent, welke je darmen verstoren en hormoonbalans verstoren? Bevat de voeding, welke de Nederlander als “gezond” ziet en kent dit?

Hmm…
– Eiwitten schieten wellicht wat tekort, terwijl de behoefte voor spieren groot is, met name wanneer er ook al geestelijke stress heerst, daar waar de gemiddelde Nederlander tegenwoordig eiwitten enkel uit zuivel overdag en ’s avonds een beetje vlees binnenkrijgt
– Vetten schieten heel vaak tekort, vooral de gunstige variant welke nog wel anti-oxidanten bevat en ontstekingsremmende kwaliteiten heeft, daar waar de gemiddelde Nederlander die niet teveel of ongezond eet, enkel boter op brood doet en ’s avonds wat olie gebruikt, maar verder vaak wat “angstig” is gemaakt voor vet en dit al snel tekort schiet. Vooral de ontstekingsremmende varianten, daar waar de boters en olieën welke we gebruiken helaas vaak de ontstekingsbevorderende varianten betreft.
– Vezels, vitamines en mineralen…helaas…niet ruimschoots vaak, want wat doet de gemiddelde Nederlander? Die put diens voeding uit “producten”  dus voeding welke een bewerkingsproces heeft ondergaan en vaak tekortschiet in deze stoffen, wellicht soms wel toegevoegde vitamines heeft, maar welke niet goed worden opgenomen en ook toegevoegde stoffen bevat welke helaas de darmflora en hormoonbalans kunnen verstoren.

DAAR valt dus de winst te behalen door minder gebruik te gaan maken van (verpakte en (voor)bereide) producten en de focus meer op onbewerkte, natuurlijke mooie eiwitten en vetten te leggen daar waar de focus van de gemiddelde Nederlander, met name zij die niet hoeven afvallen, op koolhydraten ligt! (Koolhydraten welke helaas de hormoonbalans makkelijk verstoren en eiwitten en vetten, welke juist helpen de hormonen in balans te houden, dus de omgekeerde wereld!)

Wordt dit geadviseerd?
Is jou, wanneer je zelf dit soort klachten ervaart, dit wel eens geadviseerd?
Idee om hier eens (samen met mij) in te gaan puzzelen en kijken of en welk effect dit wellicht kan hebben op je klachten?
Mail je me voor ideeën/hulp/vragen/inspiratie m.b.t. de praktische invulling hiervan?

En dan ben je iemand met WEL wat overgewicht EN deze klachten.
Geadviseerd wordt om af te vallen, want overgewicht belast je spieren en gewrichten meer zo wordt duidelijk benoemd en door jou ook gesnapt, maar pas op, want de reguliere werkwijze om af te vallen, kan erg averechts werken!

Je las net namelijk dat de focus moest komen te liggen op pure, natuurlijke, onbewerkte eiwitten en vetten, ruimschoots vitamines en mineralen, naar verhouding en tegelijkertijd minder koolhydraten en minder bewerkte producten hè?
– Wat denk je dan dat het werken met dieetproducten zal doen voor en met je klachten? Die zijn namelijk vaak STERK kunstmatig en bewerkt!
– Wat denk je dan dat het willekeurig schrappen van calorieën  zal doen met je klachten? Dit leidt namelijk vaak tot een NOG groter tekort in de stoffen welke je spieren JUIST nodig hebben: bouwstoffen, vitamines en mineralen!
– Wat denk je dan dat het verminderen van vet of zelfs trachten dit weg te laten (wat veel mensen doen, wanneer ze proberen af te vallen) zal doen met je klachten, waar je net las dat bepaalde vetten nodig zijn om te herstellen, bouwstoffen van hormonen vormen, welke moeten helpen bij spieropbouw EN onstekingsremmende eigenschappen hebben?

Niet doen hè! Je wil niet WEL afvallen aan de ene kant, maar klachten laten toenemen toch?!
Weet ook dat wanneer klachten toenemen, er stress in je lichaam heerst, er ontstekingen heersen en blijven heersen en als gevolg het afvallen toch ook niet goed, minder goed of zelfs helemaal niet zal gaan!

Mail je me voor advies over HOE af te vallen met MEER goede stoffen voor spieren en gewrichten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: