Vandaag een antwoord op de vraag van Eefje:

 • Ik ben nogal een druk persoon, waardoor ik in de regel best heel wild en impulsief handel. Ik heb gemerkt dat wanneer ik gedurende het lijnen net zo druk ben als anders ik teruggefloten en afgeremd wordt door mijn lijf. Gedurende het lijnen ervaar ik regelmatig slapte en duizelingen namelijk, wanneer ik het niet rustig aan doe. Ik dacht dat dit er wel bij zou horen, aangezien je je hersenen niet volop voorziet in brandstoffen, maar mijn vriendin die ook regelmatig aan de lijn doet zegt zich hierin niet te herkennen, waardoor ik nu twijfel. Kan je ook lijnen zonder dergelijke klachten bij impulsieve acties te hoeven ervaren?

Slapte en duizelingen

Duizelingen en slapte kun je gaan ervaren wanneer er regelmatig te weinig vocht en te weinig stoffen zoals het molecuul glucose aanwezig is in je bloedbaan.

Dit is uitsluitend regelmatig aan de orde (een laag vocht- en glucosegehalte in je bloedbaan) wanneer het eetpatroon welke je aanhoudt gedurende het lijnen structurele tekorten vertoont in stoffen welke nodig zijn om in evenwicht te blijven, de regulatie van je bloedsuikerspiegel en behoud van een optimaal vochtgehalte in je bloedbaan goed te laten verlopen en een optimaal zuurstoftransport doorheen heel je lijf mogelijk te kunnen maken.

Dit betreffen zogenaamde essentiële voedingsstoffen.

Het eetpatroon welke je aanhoudt gedurende het lijnen

Wanneer je gaat lijnen dan is gewichtsverlies en specifiek het verlies van het overtollige vet in je lijf je doel.

Dit betekent dat je eetpatroon ten tijde van het lijnen de afbraak en verbranding van vet in je lijf moet doen veroorzaken.

De afbraak en verbranding van vet in je lijf

De afbraak en verbranding van vet in je lijf vindt niet eerder plaats dan wanneer je eetpatroon ten tijde van het lijnen minimale hoeveelheden niet-essentiële voedingsstoffen (zoals brandstoffen) levert, maar daar tegenover juist wel optimaal voorziet in alle essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

 Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

 Niet-essentiële stoffen betreffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je eetpatroon ten tijde van het lijnen structurele tekorten vertoont in één of meerdere van bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en daar tegenover nog wel heel regelmatig bovengenoemde niet-essentiële voedingsstoffen bezit, dit eetpatroon niet alleen slapte en duizelingen doet veroorzaken, maar op den duur ook niet tot nauwelijks nog tot een optimale vetverbranding  zal leiden.

Dit betekent dus ook dat wanneer je dit eetpatroon (een eetpatroon welke slapte en duizelingen veroorzaakt) stug probeert door te zetten, denkend dat dit erbij hoort wanneer je structureel minder brandstoffen binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft, je bedrogen uit zal komen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Eefje:

 • Ja, je kan ook lijnen zonder slapte en duizelingen te hoeven ervaren. Dit is zelfs de bedoeling en het meest effectief. Slapte en duizelingen zijn namelijk het gevolg van tekorten in stoffen (zogenaamde essentiële voedingsstoffen) welke je lichaam ten aller tijde nodig heeft om diens evenwicht te kunnen bewaken, je bloedsuikerspiegel en bloeddruk op pijl te kunnen houden en het transport van zuurstof door je lijf goed te laten verlopen en tevens nodig heeft om op een effectieve manier vet af te kunnen breken en verbranden in je lijf. Het gedurende het lijnen stug doorzetten met een eetpatroon welke slapte en duizelingen doet veroorzaken (en kennelijk structurele tekorten vertoont in deze essentiële stoffen) is dus helemaal niet effectief, wanneer vetafbraak en vetverbranding en het behoud van een goed functionerend lijf je doel is.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: