Vandaag een antwoord op de vraag van Plien:

  • Ik word enorm winderig na het eten van bonenschotels en sommige groentesoorten zoals prei. Moet ik deze nu weglaten uit mijn voeding?

Winderigheid

Wanneer voedingsstoffen niet goed verteerd worden, dan passeren ze je dunne darmen en belanden ze in je dikke darmen.

In je dikke darmen zitten bacteriën welke deze voedingsstoffen vervolgens gaan afbreken (fermenteren).

Uit deze fermentatie komen gassen voort.

Deze gassen veroorzaken winderigheid.

Oligosacharides

Bonen zijn peulvruchten.

Peulvruchten bezitten oligosacharides.

Oligosacharides zijn koolhydraten welke niet verteerd kunnen worden.

Dit komt omdat het menselijk lichaam geen enzymen bezit welke de vertering van oligosacharides mogelijk maken.

Ook prei bezit oligosacharides.

Dit betekent dat na het eten van bonenschotels en gerechten met prei de fermentatie van oligosacharides onderin je darmen winderigheid doet veroorzaken.

Darmgezondheid

Wanneer voeding welke het menselijk lichaam in staat is te verteren regelmatig slecht verteerd onder in je dikke darmen belandt, dan verstoort dit de optimale samenstelling van bacteriën in je darmen en kan dit op den duur irritatie van je darmwand veroorzaken.

Oligosacharides en fermenteerbare voedingsvezels (onder andere aanwezig in peulvruchten) vormen hier een uitzondering op.

Wanneer oligosacharides en fermenteerbare voedingsvezels regelmatig slecht verteerd onder in je dikke darmen belanden, dan verbetert zowel de samenstelling van bacteriën in je darmen als ook de conditie van je darmwand.

Dit betekent dat de regelmatige consumptie van peulvruchten en prei bij kan dragen aan het behoud van een goede darmgezondheid.

Conclusie en antwoord op de vraag van Plien:

  • Nee, je hoeft peulvruchten en prei niet weg te laten uit je eetpatroon, omdat ze winderigheid veroorzaken. Je darmgezondheid kan namelijk verbeteren wanneer je darmbacteriën regelmatig oligosacharides (slecht verteerbare koolhydraten welke aanwezig zijn in peulvruchten en prei) te fermenteren krijgen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de vorming van darmgassen te verminderen.

Lees je morgen ook weer mee wanneer je (in tegenstelling tot Plien) regelmatig last hebt van winderigheid, terwijl je geen peulvruchten of prei hebt gegeten?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: