Vandaag een antwoord op de vraag van Gretha:

  • Dit jaar ga ik voor het eerst kerst vieren bij de ouders van mijn vriend. Daar zal ook zijn voltallige familie aanwezig zijn. Nu heb ik nogal vaak last van van winderigheid na het eten en zie ik erg op tegen het eten in dit nieuwe gezelschap. Ik ben bang ook na het diner bij hen hier last van te krijgen namelijk. Nu vroeg ik me af welk soort voeding ik het best kan mijden die dagen om de kans op winderigheid zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Winderigheid

Wanneer je (net als Gretha) regelmatig last hebt van winderigheid, dan vindt er regelmatig gasvorming plaats in je darmen.

Dit betekent dat voedingsstoffen regelmatig onder in je dikke darmen belanden en door darmbacteriën afgebroken worden in plaats van dat ze boven in je darmen m.b.v. spijsverteringsenzymen verteerd (gesplitst) worden.

Uit de afbraak van voedingsstoffen door darmbacteriën komen namelijk (darm)gassen voort.

Gassen zoals:

  • Zuurstof.
  • Koolzuur.
  • Waterstof.
  • Stikstof.
  • Methaan.

Voeding met onverteerbare koolhydraten (zoals oligosachariden en resistent zetmeel)

Vele koolsoorten, maar ook ui, prei en peulvruchten bezitten koolhydraten welke oligosachariden worden genoemd.

Deze koolhydraten kunnen niet boven in je darmen verteerd worden, omdat bij de mens enzymen voor deze koolhydraten ontbreken.

Deze koolhydraten zullen na consumptie in je dikke darmen belanden en door je darmbacteriën afgebroken worden.

Dit betekent dat de consumptie van voeding met deze koolhydraten daarin aanwezig voor de vorming van darmgassen kan zorgen

Ook resistent zetmeel is een vorm van koolhydraten welke niet verteerd kan worden, door je darmbacteriën afgebroken moet worden en (als gevolg daarvan) voor de vorming van darmgassen kan zorgen.

Dit zetmeel ontstaat wanneer je granen kookt (verhit), vervolgens laat afkoelen en in deze afgekoelde toestand op eet.

In deze toestand kunnen spijsverteringsenzymen het zetmeel niet meer splitsen.

Dit betekent dat je bij je kerstdiner groentensoorten en peulvruchten welke oligosachariden bezitten en gekookte granen in afgekoelde toestand beter niet kan eten wanneer je (net als Gretha) het ontstaan van winderigheid na het eten zoveel mogelijk wilt voorkomen.

Lactose-houdende voeding

In de darmen van heel veel mensen ontbreekt het enzym genaamd lactase.

Dit is het enzym welke de vertering van lactose voor diens rekening neemt.

Lactose is een disacharide (een koolhydraatvorm) welke ook wel melksuiker wordt genoemd en aanwezig is in zuivel van de koe.

Wanneer iemand bij wie dit enzym ontbreekt koemelkzuivel eet of drinkt, ook dan zullen darmgassen gevormd worden.

Dit betekent dat je ook lactosehoudende kerstdesserts zoals pudding of ijs beter niet kan eten wanneer dit enzym ook bij jou ontbreekt en wanneer je (net als Gretha) het ontstaan van winderigheid na het eten zoveel mogelijk wil voorkomen.

Sterk bewerkte voeding

In bovengenoemde gevallen belanden voedingsstoffen (net name koolhydraten) onverteerd onderin je darmen als gevolg van missende enzymen.

Voedingsstoffen zoals koolhydraten kunnen echter ook gasvorming veroorzaken wanneer enzymen niet ontbreken, maar co-enzymen ontbreken in je spijsverteringskanaal.

Dit is het geval wanneer je kerstdiner of kerstdessert onderdelen bezit welke sterk bewerkt zijn.

Voorbeelden hiervan zijn sauzen en desserts welke met name bestaan uit geraffineerde suikers.

Deze suikers zullen (zodra ze in onverteerde toestand in je maag of darmen belanden) onder invloed van gistvormende bacteriën gaan gisten en ook uit deze gisting komen darmgassen vrij.

Dit betekent dat je ook suikerrijke sauzen en desserts het best kan mijden gedurende je kerstdiner wanneer je (net als Gretha) het ontstaan van winderigheid zoveel mogelijk wil voorkomen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Gretha:

  • Voeding met voedingsstoffen daarin aanwezig welke niet verteerd kunnen worden door ontbrekende of niet goed werkende enzymen in je spijsverteringskanaal kunnen met name winderigheid veroorzaken en kan je dan ook het best mijden. Dit betreft voeding met oligosachariden daarin aanwezig (zoals koolsoorten, ui, prei en peulvruchten), voeding met resistent zetmeel daarin aanwezig (zoals afgekoelde rijst en afgekoelde pasta) en voeding met een concentraat van sterk bewerkte koolhydraten (geraffineerde suikers) daarin aanwezig (zoals suikerrijke sauzen en desserts).

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

2 comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: