Vandaag een antwoord op de vraag van Karin:

  • Vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt, heb ik eindelijk mijn gevoel gevolgd en ben ik veganist geworden. Dit betekent dat ik sindsdien uitsluitend plantaardige voeding eet en dierlijke voeding geen onderdeel meer uitmaakt van mijn eetpatroon. Deze manier van eten doet me erg goed voelen, maar maakt mijn buik wel wat van slag (heb ik gemerkt). Sindsdien voel ik me namelijk regelmatig opgeblazen. Hoe kan dit?

Een opgeblazen buik

Een opgeblazen buik is het gevolg van overmatige gasvorming in je darmen.

Dit betekent dat wanneer je (net als Karin) regelmatig een opgeblazen buik hebt sinds je veganist bent geworden, er sindsdien veel meer gasvorming plaatsvindt in je darmen dan voorheen het geval was.

Gasvorming

Gasvorming is het gevolg van voedingstoffen welke niet goed verteerd kunnen worden in je mondholte, maag of dunne darmen en vervolgens afgebroken moeten worden in je dikke darmen door de darmbacteriën aldaar.

Bij de afbraak van voedingsstoffen door darmbacteriën komen vele gassen vrij namelijk.

Gassen zoals methaan, koolzuur, stikstof en waterstof.

Dit betekent dat wanneer je (net als Karin) regelmatig een opgeblazen buik hebt sinds je veganist bent geworden, er sindsdien veel meer voedingsstoffen in slecht verteerde toestand in je dikke darmen belanden dan voorheen het geval was.

Plantaardige voeding

Karin eet dagelijks veel groenten, veel fruit, veel granen, veel peulvruchten en veel noten.

Dit betreffen allen bronnen van voedingsvezels.

Velen hiervan betreffen tevens bronnen van oligosachariden.

Voedingsvezels en oligosachariden betreffen stoffen welke niet verteerd kunnen worden in je spijsverteringskanaal.

Dit betekent dat deze stoffen na consumptie niet in je bloed opgenomen worden, maar onverteerd onder in je dikke darmen belanden.

De fermenteerbare varianten van voedingsvezels zullen vervolgens samen met de oligosachariden in je darmen (nadat ze onder in je darmen zijn beland) door je darmbacteriën afgebroken worden.

Gevolg:

  • Gasvorming in je darmen.
  • Opbolling van je buik.

Dit betekent dat de hele dag door gasvorming in je darmen plaatsvindt, wanneer je (net als Karin) veganist bent geworden en sindsdien de hele dag door bronnen van fermenteerbare vezels en bronnen van oligosachariden consumeert.

Conclusie en antwoord op de vraag van Karin:

  • Dit komt doordat je sindsdien de hele dag door bronnen van fermenteerbare vezels en bronnen van oligosachariden consumeert. Dit betreffen stoffen welke niet verteerd kunnen worden in je spijsverteringskanaal en gasvorming veroorzaken zodra ze in onverteerde toestand onderin je darmen belanden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: