Vandaag een antwoord op de vraag van Paula:

 • Afgelopen maand heb ik helaas een heftige opleving (exacerbatie) gehad van mijn chronische ontstekingsziekte en moest ik weer eens aan de prednison. Deze kuur met prednison heb ik inmiddels weer kunnen stoppen, maar helaas ervaar ik momenteel nog wel de rest verschijnselen van deze kuur. Mijn darmwerking is sindsdien verslechterd namelijk, waardoor ik regelmatig een erg bolle buik heb. Hoe kan dit?

Een opgeblazen buik

Een opgeblazen buik is het gevolg van overmatige gasvorming in je darmen.

Dit betekent dat wanneer je (net als Paula) sinds de opleving van je ontstekingsziekte en het gebruik van prednison regelmatig een opgeblazen buik hebt, er sindsdien veel meer gasvorming plaatsvindt in je darmen dan voorheen het geval was.

Gasvorming

Gasvorming is het gevolg van voedingstoffen welke niet goed verteerd kunnen worden in je mondholte, maag of dunne darmen en vervolgens afgebroken moeten worden in je dikke darmen door de darmbacteriën aldaar.

Bij de afbraak van voedingsstoffen door darmbacteriën komen vele gassen vrij namelijk.

Gassen zoals methaan, koolzuur, stikstof en waterstof.

Dit betekent dat wanneer je (net als Paula) sinds de opleving van je ontstekingsziekte en het gebruik van prednison regelmatig een opgeblazen buik hebt, er sindsdien veel meer voedingsstoffen in slecht verteerde toestand in je dikke darmen belanden dan voorheen het geval was.

De werking van prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon (een corticosteroïd).

Dit hormoon remt niet alleen ontstekingen, maar heeft ook invloed op de zuurtegraad en de activiteit in je weefsels (waaronder je darmwandweefsel):

 • Het doet de zuurtegraad in je weefsels verhogen.
 • Het doet de activiteit in je weefsels afnemen.
 • Het doet afbraakprocessen (katabole processen), waaronder de afbraak van eiwitten (proteolyse), in je weefsels stimuleren.
 • Het doet herstelprocessen (anabole processen), waaronder de vorming van slijmstoffen, in je weefsels remmen.

Dit betekent dat de beschermlaag van je maag en darmen (de laag van slijmstoffen welke je maag- en darmwand bedekt) verdund kan raken wanneer je (net als (Paula) een periode lang prednison moet gebruiken.

Spijsvertering

Wanneer de beschermlaag van je maag en darmen verdund is geraakt (als gevolg van het gebruik van prednison), dan zullen de receptoren gevestigd op je maag- en darmwandcellen hun beschermlaag verliezen.

Gevolg:

 • De afgifte van maag- en darmhormonen zal verslechteren.
 • De afgifte van maag- en darmsappen zal verslechteren.
 • De peristaltiek in je maag en darmen zal verslechteren.
 • De vertering van je spijs zal verslechteren.
 • Veel voedingsstoffen zullen in slecht verteerde toestand in je darmen belanden en gasvorming veroorzaken aldaar.

Conclusie en antwoord op de vraag van Paula:

 • Dit komt doordat prednison de conditie van de beschermlaag van je maag en darmen doet afnemen. Wanneer de conditie van deze laag (onder invloed van prednison) verslechtert, dan zal dit een nadelige invloed hebben op je spijsvertering, zullen voedingsstoffen steeds vaker in slecht verteerde toestand in je darmen belanden en daar gasvorming doen veroorzaken.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: