Vandaag een antwoord op de vraag van Coba:

  • Vorig jaar heb ik een kleine TIA gehad. Sindsdien slik ik dagelijks aspirine om mijn bloed dun te houden (om het ontstaan van bloedstolsels zoveel mogelijk te kunnen voorkomen). Vanaf het moment ik dit ben gaan gebruiken voel ik me erg opgeblazen en opgezet en is mijn buik erg bol. Hoe kan dit?

Een opgeblazen buik

Een opgeblazen buik is het gevolg van overmatige gasvorming in je darmen.

Dit betekent dat wanneer je (net als Coba) sinds het dagelijkse gebruik van aspirine regelmatig een opgeblazen buik hebt, er sindsdien veel meer gasvorming plaatsvindt in je darmen dan voorheen het geval was.

Gasvorming

Gasvorming is het gevolg van voedingstoffen welke niet goed verteerd kunnen worden in je mondholte, maag of dunne darmen en vervolgens afgebroken moeten worden in je dikke darmen door de darmbacteriën aldaar.

Bij de afbraak van voedingsstoffen door darmbacteriën komen vele gassen vrij namelijk.

Gassen zoals methaan, koolzuur, stikstof en waterstof.

Dit betekent dat wanneer je (net als Coba) sinds het dagelijkse gebruik van aspirine regelmatig een opgeblazen buik hebt, er sindsdien veel meer voedingsstoffen in slecht verteerde toestand in je dikke darmen belanden dan voorheen het geval was.

De werking van aspirine

De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur.

Deze stof beperkt de stolling van je bloed, doordat het de vorming van weefselhormonen genaamd prostaglandines remt (weefselhormonen welke het stollen van bloed beïnvloeden).

Deze prostaglandines beïnvloeden niet alleen het stollen van bloed, maar beïnvloeden behalve dat nog veel meer processen in je lijf.

Processen zoals de afgifte van slijmstoffen door de slijmproducerende kliercellen in je maagwand en darmwand.

Dit betekent dat de afgifte van slijmstoffen in je maag en darmen zal verslechteren wanneer je (net als Coba) dagelijks aspirine slikt.

Spijsvertering

Wanneer de afgifte van slijmstoffen in je maag en darmen niet goed verloopt (als gevolg van het slikken van aspirine), dan zullen je maag- en darmwandcellen langzaam maar zeker hun beschermlaag verliezen.

Gevolg:

  • De receptoren gevestigd op de cellen in je maag- en darmwand zullen in werking afnemen.
  • De afgifte van maag- en darmhormonen zal verslechteren.
  • De afgifte van maag- en darmsappen zal verslechteren.
  • De peristaltiek in je maag en darmen zal verslechteren.
  • De vertering van je spijs zal verslechteren.
  • Veel voedingsstoffen zullen in slecht verteerde toestand in je darmen belanden en gasvorming veroorzaken aldaar.

Conclusie en antwoord op de vraag van Coba:

  • Dit komt doordat de werkzame stof in aspirine een nadelige invloed heeft op de vorming en dus ook het intact houden van de laag van slijmstoffen welke je maag- en darmwand beschermt. Wanneer deze laag (onder invloed van de stoffen in aspirine) aftakelt, dan zal dit een nadelige invloed hebben op je spijsvertering, zullen voedingsstoffen steeds vaker in slecht verteerde toestand in je darmen belanden en daar gasvorming doen veroorzaken.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: