Vandaag een antwoord op de vraag van Marit:

  • Vorig jaar is uit bloedonderzoek gebleken dat mijn bloedsuikerspiegel aan de hoge kant is. Toen ik dat eenmaal wist heb ik resoluut alle voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd uit mijn eetpatroon verbannen. Zo heb ik bijvoorbeeld gezoete vruchtenyoghurt vervangen door naturel yoghurt. Afgelopen week keek ik eens een keer op het etiket van die yoghurt en zag ik tot mijn grote verbazing dat ook in de naturel yoghurt suiker zit (iets wat ik totaal niet had verwacht)! Ik ben toen in meerdere supermarkten op zoek gegaan naar naturel yoghurt zonder suiker, maar ik heb deze vooralsnog nergens kunnen vinden. Waar kan ik naturel yoghurt zonder suiker kopen?

Naar naturel yoghurt zonder suiker kan je lang zoeken

Marit heeft onlangs op het etiket van haar naturel yoghurt gekeken en zag 4.5 g suiker per 100 g yoghurt op dit etiket vermeld staan.

Hier schrok ze van, want ze ging er van uit dat enkel yoghurt met een smaakje gezoet is met suiker, maar naturel yoghurt niet.

Vervolgens is ze meerdere supermarkten afgegaan op zoek naar naturel yoghurt zonder suiker, maar deze heeft ze niet kunnen vinden.

Dit is ook niet zo vreemd, want yoghurt zonder suiker daarin aanwezig bestaat niet!

Melksuiker

Zuivelproducten bevatten naast eiwitten en vetten ook koolhydraten.

Deze koolhydraten betreffen over het algemeen echter geen toegevoegde suikers (wanneer het een naturel variant van zuivel betreft).

Het betreffen melksuikers met de naam lactose welke van nature al aanwezig zijn in zuivel.

Wanneer op een verpakking van een naturel zuivelproduct (zoals naturel yoghurt) dan ook het gehalte aan suikers wordt vermeld, dan betreft dit het gehalte aan melksuikers in de yoghurt.

Ingrediëntenlijst

Wanneer Marit niet naar het gehalte aan suikers, maar naar de ingrediëntenlijst op het etiket van haar naturel yoghurt had gekeken, dan had ze ook zelf al kunnen ontdekken dat er helemaal geen suikers aan haar naturel yoghurt toegevoegd zijn.

Op het etiket van haar naturel yoghurt staan namelijk de volgende ingrediënten:

  • Magere yoghurt, bifidobacterium lactis.

De vraag is nu (wetend dat naturel yoghurt suiker bezit) of het verstandig is voor Marit om deze te blijven gebruiken, aangezien haar bloedsuikerspiegel te hoog is gebleken.

De opname van suiker (glucose) in je cellen

Wanneer je bloedsuikerspiegel te hoog is gebleken op latere leeftijd en niet bij je geboorte al (zoals bij Marit het geval is), dan ligt vaak een verslechterde opname van glucose in je cellen (insuline resistentie genaamd) hieraan ten grondslag.

Wanneer dit het geval is (wanneer de opname van glucose in je cellen slecht verloopt), dan kan elk voedingsmiddel welke een beetje glucose levert (zoals naturel yoghurt) het verlagen van je verhoogde bloedsuikerspiegel in de weg staan en is het niet verstandig om dergelijke voedingsmiddelen regelmatig te blijven gebruiken.

Het goede nieuws is echter dat in veel gevallen deze verslechterde opname van glucose in lichaamscellen (insuline resistentie genaamd) omkeerbaar is.

Dit betekent dat Marit best naturel yoghurt kan blijven gebruiken, zolang ze maar goed haar best doet om de verslechte opname van glucose in haar cellen om te helpen keren.

Een verbeterde opname van glucose in je cellen

Je insuline afhankelijke cellen kunnen enkel glucose goed opnemen, wanneer ze goed kunnen reageren op de boodschap welke het hormoon insuline op hen overbrengt.

Dit betreft de volgende boodschap:

  • Wil je alsjeblieft membraan-eiwitten welke de opname van glucose mogelijk maken (glucose-transporters genaamd) vormen en deze in je celmembranen plaatsen?

Je cellen zijn hiertoe niet in staat, wanneer ze onvoldoende voorzien zijn in bouwstoffen waarmee ze deze membraan-eiwitten kunnen vormen.

Dit betekent dat de opname van glucose in je cellen kan verbeteren (wanneer dit momenteel niet zo goed verloopt), wanneer jij je lijf (en uiteindelijk ook je cellen) optimaal gaat voorzien in de bouwstoffen welke zij nodig hebben om glucose-transporters te kunnen vormen.

Essentiële bouwstoffen

Sommige bouwstoffen kan je lichaam zelf vormen.

Dit betreffen zogenaamde niet-essentiële bouwstoffen.

Er bestaan echter ook bouwstoffen (essentiële bouwstoffen genaamd) welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Dit betekent dat de opname van glucose in je cellen enkel kan verbeteren, wanneer jij je lijf (en uiteindelijk ook je cellen) optimaal gaat voorzien in deze bouwstoffen (bouwstoffen welke het niet zelf kan vormen).

Dit betreffen de volgende bouwstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voorbeelden van voedingsmiddelen welke deze voedingsstoffen volop bezitten zijn:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Hier zie je dat ook naturel yoghurt (behalve een bron van melksuiker) een bron van essentiele bouwstoffen (essentiele aminozuren, vitamines en mineralen) betreft.

Dit betekent dat Marit naturel yoghurt kan blijven eten, zolang ze deze yoghurt maar niet aanvult met voeding rijk aan koolhydraten (rijk aan de niet-essentiële stof glucose) en juist wel aanvult met bronnen van essentiële stoffen welke niet aanwezig zijn in naturel yoghurt (zoals groenten en noten), zodat ze de opname van de suiker aanwezig in haar yoghurt (en uiteindelijk haar bloedbaan) in haar cellen helpt verbeteren.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marit:

  • Deze kan je nergens kopen. De suikers aanwezig in naturel yoghurt betreffen namelijk melksuikers. Deze melksuikers zijn van nature al aanwezig in de yoghurt.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: