Vandaag een antwoord op de vraag van Dineke:

  • Hoe kan het dat ik vroeger zuivelproducten prima kon verdragen zonder klachten, maar sinds een aantal maand niet meer?

De stoffen aanwezig in zuivel van de koe.

In Nederland drinken of lepelen we regelmatig zuivel van de koe:

  • We drinken regelmatig melk.
  • We lepelen regelmatig yoghurt of kwark.

Deze zuivelproducten bevatten koolhydraten in de vorm van lactose.

Deze zuivelproducten bevatten tevens eiwitten zoals het koemelk-eiwit caseïne.

Om lactose en caseïne te kunnen verteren (splitsen tot enkelvoudige moleculen) zijn spijsverteringsenzymen nodig.

De enzymen welke lactose en caseïne splitsen en welke voor de laatste stap in de vertering van zuivel zorgen worden ook wel borstelzoom-enzymen genoemd.

Borstelzoom-enzymen

Het deel van je dunne darm waar de laatste verterings-stappen van vele voedingsstoffen plaatsvindt en vervolgens ook de absorptie van vele voedingsstoffen plaatsvindt wordt ook wel de borstelzoom genoemd.

Dit deel van je dunne darm bezit namelijk vele uitstulpingen genaamd microvilli en lijkt daardoor op een borstel.

Enkele koolhydraat-splitsende en eiwit-splitsende enzymen zitten gevestigd op de cellen van deze borstelzoom.

Deze enzymen worden borstelzoom-enzymen genoemd.

Lactase (het enzym dat lactose splitst) en DPP4 (het enzym dat caseïne splitst) betreffen twee van deze borstelzoom-enzymen.

Slijmvlies

Je gehele darmwand inclusief je borstelzoom wordt beschermd door een laag van slijmstoffen (een slijmvlies) welke ook wel mucosa wordt genoemd.

De zuurtegraad van deze laag van water-oplosbare slijmstoffen is neutraal tot licht basisch waardoor je borstelzoom-enzymen niet zullen denatureren of afbreken.

Wanneer dit slijmvlies echter verdund raakt en niet hersteld kan worden, dan kunnen je borstelzoom-enzymen niet goed meer functioneren en zelfs verdwijnen.

Gevolg:

  • De laatste verteringsstap van zuivel van de koe kan niet uitgevoerd worden.
  • De stoffen aanwezig in zuivel van de koe kunnen niet door je darmwandcellen geabsorbeerd worden.
  • De stoffen aanwezig in zuivel van de koe belanden slecht verteerd onderin je darmen.
  • De stoffen aanwezig in zuivel van de koe zullen na consumptie klachten veroorzaken.

Conclusie en antwoord op de vraag van Dineke:

  • Wanneer je op latere leeftijd klachten verkrijgt na de consumptie van zuivel, dan duidt dit op schade aan de slijmvlieslaag in je darmen welke in de loop der jaren is ontstaan en niet goed hersteld kon worden.

Lees en leer meer

Overmorgen zal mijn blog over de conditie van je borstelzoom gaan en de stoffen welke aanwezig moeten zijn in je voeding om de slijmvlieslaag in je darmen (welke je borstelzoom in goede conditie helpt houden) na schade helpen herstellen.

Lees deze blog vooral wanneer ook jij met klachten kampt na de consumptie van zuivel, aangezien deze klachten duiden op schade ook in jouw darmen.

Wil je een voedingsleidraad ontvangen welke bijdraagt aan het herstel van schade in je darmen en daardoor bijdraagt aan vermindering van je darmklachten?

Vraag dan een voedingsleidraad aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: