In dit artikel een antwoord op de vraag van Joke:

  • Ik heb champignons altijd vergeleken met groenten en vrijelijk (in ruime hoeveelheden) toegevoegd aan de avondmaaltijd (net als groenten), maar zijn ze eigenlijk wel zo gezond als groenten?

De voedende waarde van champignons

Champignons zijn (net als vele groenten-soorten) vocht-, vezel-, vitamine- en mineraalrijk.

Ook bevatten champignons (net als vele groenten-soorten) weinig calorieën.

De calorieën in champignons komen voornamelijk voort uit eiwitten en in mindere mate uit koolhydraten en vetten.

Je kunt champignons qua macronutriënten-verhoudingen dan ook het beste vergelijken met eiwitrijke groenten zoals broccoli.

De koolhydraten welke champignons bezitten leveren (net als vele groenten-soorten) verschillende essentiële suikers in de vorm van oligo-sachariden.

Verschillende essentiële suikers zijn nodig in je lijf om suiker-antennes te kunnen vormen op je celmembranen.

Met behulp van deze suiker-antennes kunnen je cellen goed met elkaar blijven communiceren en kunnen de processen in je lijf goed gereguleerd worden.

Ook bezitten champignons poly-sachariden (bèta glucanen) met een immuno-modulerend effect.

Dat wil zeggen dat deze koolhydraten een gunstige invloed hebben op de werking van je afweersysteem.

Eerste conclusie en antwoord op de vraag van Joke:

Champignons kunnen inderdaad in vele opzichten vergeleken worden met groenten en in ruime hoeveelheden toegevoegd worden aan je avondmaaltijd:

  • Champignons bezitten (net als vele groenten-soorten) vele essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren) en weinig niet-essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen welke je lichaam niet nodig heeft om goed te kunnen functioneren).

Champignons zijn gezond

Door het hoge gehalte aan essentiële voedingsstoffen en het lage gehalte aan niet-essentiële voedingsstoffen worden champignons (net als vele groenten-soorten) regelmatig bezien, bestempeld en bejubeld als gezond.

Deze uitspraak klopt echter niet.

Deze uitspraak klopt eigenlijk nooit.

Een voedingsmiddel (zoals champignons) welke voorziet in een aantal zeer mooie (essentiële) voedingsstoffen (zoals een hoog gehalte aan essentiële vitamines en mineralen) kan namelijk in z’n uppie (met enkel die mooie vitamines en mineralen) geen gezondheid opleveren!

Dit betekent dat het eten van champignons geen behoud van een goede gezondheid kan garanderen en het eten van groenten zoals broccoli ook niet.

De essentiële voedingsstoffen welke aanwezig zijn in champignons (zoals vele waardevolle essentiële vitamines, mineralen en suikers) hebben namelijk een aanvulling van andere essentiële voedingsstoffen (welke niet aanwezig zijn in champignons) nodig om uiteindelijk goed benut te kunnen worden en een gunstig effect teweeg te kunnen brengen in je lijf.

Dit betekent dat het regelmatig eten van champignons hooguit gunstig bij kan dragen aan het behoud van je gezondheid, maar alsnog geen behoud van een goede gezondheid kan garanderen.

Tweede conclusie en antwoord op de vraag van Joke:

  • Extra champignons toevoegen aan je avondmaaltijd is een prachtige, zeer welkome aanvulling van essentiële voedingsstoffen aan je avondmaaltijd, maar zorg er wel altijd voor dat de rest van je voeding ook wel voorziet in de overige essentiële voedingsstoffen welke niet aanwezig zijn in champignons (alle acht essentiële aminozuren en twee essentiële vetzuren), omdat anders je gezondheid alsnog te wensen over zal laten ondanks het eten van een ruime hoeveelheid zeer voedzame champignons.

Lees en leer meer

Morgen zal ik nog een vraag over paddenstoelen beantwoorden.

Een vraag over de eiwitten in paddenstoelen.

Een vraag waar veel vegetariërs mee kampen.

Wil je weten of jouw voeding optimaal voorziet in essentiële voedingsstoffen en een “voedzaam eetpatroon” genoemd kan worden?

Vraag dan een voedingsanalyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: