Vandaag gaan we het hebben over de waardevolle vetzuren welke aanwezig zijn in noten, zaden en pitten.

We gaan bespreken hoe je noten, zaden en pitten dient te behandelen, wanneer je de waarde van de prachtige vetzuren in je noten graag wilt behouden.

Lees je mee?

Signaal-transductie

Elk moment van de dag worden op meerdere plekken in je lijf cellen geprikkeld.

Deze cellen worden geprikkeld door extracellulaire signaalstoffen zoals hormonen (first messengers genaamd).

Vervolgens moeten (als reactie op de prikkel van de extracellulaire signaalstof) intra-cellulaire processen plaats gaan vinden met behulp van intra-cellulaire signaalstoffen zoals calcium-ionen (second messengers genaamd).

Deze hele reeks van gebeurtenissen in je je lijf heet signaal-transductie.

De stofwisselingsprocessen in je cellen zijn afhankelijk van deze signaal-transductie.

Verloopt de signaal-transductie in je cellen niet goed, dan zal de stofwisseling in je lijf verslechteren.

Omega 3 en 6 vetzuren

Je celmembranen zijn opgebouwd uit fosfo-lipiden.

Wanneer deze fosfo-lipiden maar weinig intacte omega 3 en 6 vetzuren bezitten, dan zal de signaal-transductie in je cellen verslechteren en zullen je cellen ongevoelig worden voor de signalen van extra-cellulaire signaalstoffen zoals hormonen.

Dit betekent dat de stofwisseling in je lijf zal verslechteren, wanneer je celmembranen onvoldoende intacte omega 3 en 6 vetzuren bezitten.

Essentiële vetzuren

Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentiële vetzuren.

Dit betekent dat je lichaam niet in staat is deze vetzuren zelf te vormen zodra deze beschadigd zijn geraakt en vervangen moeten worden door onbeschadigde varianten.

Dit betekent dat deze vetzuren regelmatig middels je voeding aangeleverd moeten worden om een slecht verlopende stofwisseling (als gevolg van beschadigde vetzuren in je celmembranen) te voorkomen.

Wist je dat de omega 3 en 6 vetzuren in je celmembranen regelmatig geoxideerd raken door de vrije radicalen welke vrijkomen bij de energieproductie in de mitochondriën van je cellen?

Dit betekent dat de stofwisseling in je lijf dagelijks een stukje kan verslechteren, wanneer er die dag geen intacte omega 3 en 6 vetzuren aanwezig zijn in je voeding.

Rauwe noten, zaden  en pitten

Rauwe noten, zaden en pitten bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Wanneer je dagelijks een aantal rauwe noten, zaden en pitten aan je eetpatroon toevoegt, dan draag je elke dag een beetje bij aan het voorkomen van tekorten in essentiële vetzuren en vergroot je de kans dat de signaal-transductie (en vervolgens ook de stofwisseling) in je cellen goed kan blijven verlopen.

Zeer kwetsbare vetzuren

Omega 3 en 6 vetzuren (onder andere aanwezig in rauwe noten, zaden en pitten) zijn heel kwetsbaar.

Deze kwetsbaarheid danken omega 3 en 6 vetzuren aan de dubbele bindingen welke zij bezitten.

Door de aanwezigheid van meerdere van deze dubbele bindingen kunnen omega 3 en 6 vetzuren heel makkelijk oxideren.

Ze kunnen al oxideren zodra ze een poosje blootgesteld worden aan licht, lucht of hoge temperaturen.

Wist je dat geoxideerde vetzuren in je voeding de geoxideerde vetzuren in je celmembranen niet kunnen herstellen en dat geoxideerde vetzuren in je voeding extra schade aan de onderdelen van je celmembranen kunnen aanbrengen?

Dit betekent dat het belangrijk is om oxidatie van de vetzuren aanwezig in noten, zaden en pitten zoveel mogelijk te voorkomen.

Doe je dit namelijk niet (maal jij je noten, zaden en pitten, bewaar jij je (gemalen) noten, zaden en pitten in een doorzichtige verpakking, rooster jij je noten, zaden en pitten of gebruik jij notenmeel of gemalen zaden in baksels), dan zal het eindproduct wat ontstaat vele geoxideerde in plaats van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten en zal de consumptie hiervan meer nadelen dan voordelen leveren m.b.t. je gezondheid.

Vraag:

  • Wat spook jij allemaal uit met noten, zaden en pitten alvorens je ze consumeert?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: