Vandaag een antwoord op de vraag van Dunja:

  • Ik heb begrepen dat onder andere de vetten aanwezig in noten, zaden en pitten je hart en bloedvaten gezond helpen houden. Nu zag ik onlangs potjes met amandelpasta (en ook potjes met andere notenpasta’s) staan in de supermarkt. Wanneer ik daar elke dag een beetje van eet, is dat dan ook goed voor mijn (hart)gezondheid?

Omega 3 en omega 6 vetzuren

Vetten bevatten verschillende soorten vetzuren.

Twee van deze vetzuren worden essentieel genoemd.

Dit betreffen de meervoudig onverzadigde vetzuren alfa-linoleenzuur en linolzuur (omega 3 en omega 6 vetzuren).

Deze vetzuren moet je regelmatig middels je voeding aanleveren om tekorten in deze vetzuren in je lijf te voorkomen.

Tekorten in essentiële vetzuren in je lijf

Omega 3 en omega 6 vetzuren maken onderdeel uit van de fosfo-lipiden waaruit je celmembranen zijn opgebouwd.

Deze vetzuren zijn zeer kwetsbaar en kunnen makkelijk oxideren.

Wanneer de vetzuren in je celmembranen oxideren, dan kan het transport van voedingsstoffen je cellen in en het transport van afvalstoffen je cellen uit niet goed plaatsvinden, zal de stofwisseling in je lijf verslechteren en zal (onder andere) je bloeddruk verhoogd raken.

Wanneer je voortdurend een hoge bloeddruk hebt (doordat de vetzuren in je celmembranen geoxideerd zijn en niet hersteld kunnen worden wegens tekorten in essentiële vetzuren in je eetpatroon), dan zal je (hart)gezondheid verslechteren.

Kortom:

  • Tekorten in essentiële vetzuren moeten zoveel mogelijk voorkomen worden.

Rauwe noten, zaden en pitten

Rauwe, onbewerkte noten, zaden en pitten bezitten vetten met omega 3 en omega 6 vetzuren.

Wanneer deze noten gemalen worden en vervolgens blootgesteld worden aan licht, lucht en hoge temperaturen, dan zullen de noten hun anti-oxidanten verliezen en zullen de vetzuren omega 3 en 6 oxideren.

Dit betekent dat het aan te raden is rauwe, onbewerkte noten, zaden en pitten niet te malen en deze meteen op te eten, nadat ze uit de dop verwijderd zijn (om de oxidatie van vetzuren zoveel mogelijk te voorkomen).

Dit betekent tevens dat het aan te raden is rauwe, onbewerkte noten, zaden en pitten (wanneer deze al wel uit de dop verwijderd zijn) afgesloten van licht en lucht (in een donkere afsluitbare pot) te bewaren (om de oxidatie van vetzuren zoveel mogelijk te voorkomen).

Amandelpasta (en andere notenpasta’s)

De meeste amandelpasta’s (en andere notenpasta’s) zijn gemaakt van rauwe noten (rauwe amandelen in dit geval) of rauwe noten samen met wat zout.

Deze rauwe amandelen worden in de meeste gevallen echter wel eerst een aantal minuten geroosterd alvorens ze (samen met zout) fijn gemalen tot een pasta.

Deze pasta wordt in een afsluitbaar (vaak doorzichtig) potje verkocht.

Dit betekent dat amandelpasta’s (en andere notenpasta’s) geoxideerde vetzuren in plaats van intacte vetzuren kunnen bevatten.

Dit betekent tevens dat amandelpasta’s minder goed bijdragen aan het behoud van een goede (hart)gezondheid, dan rauwe amandelen (welke nog niet blootgesteld hebben gestaan aan licht, lucht en hoge temperaturen).

Conclusie en antwoord op de vraag van Dunja:

  • Noten (zoals amandelen) bevatten vetzuren welke bijdragen aan het behoud van een goede (hart)gezondheid. Deze vetzuren kunnen echter oxideren bij blootstelling aan licht, lucht en hoge temperaturen. Na oxidatie kunnen deze vetzuren helaas niet meer gunstig bijdragen een het behoud van een goede (hart)gezondheid. De vetzuren aanwezig in amandelpasta’s (en ook andere notenpasta’s) hebben vaak al blootgesteld gestaan aan lucht, licht en hoge temperaturen. Dit betekent dat de dagelijkse consumptie van een beetje amandelpasta minder gunstig bijdraagt aan het behoud van een goede (hart)gezondheid dan de dagelijkse consumptie van een handje (net uit de dop verwijderde) amandelen of een handje (in het donker en in een afsluitbare verpakking bewaarde) amandelen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik het gaan hebben over noten, zaden, pitten en hoe je deze bronnen van essentiële vetzuren dient te behandelen om van waarde te kunnen zijn voor je (hart)gezondheid.

Lees je morgen ook weer mee (wanneer je een notenliefhebber bent)?

Wil jij weten of jouw voeding intacte omega 3 en 6 vetzuren bezit?

Vraag een voedings-analyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: