Vandaag een antwoord op de vraag van Mireille:

  • Ik eet regelmatig noten als snack. Nu las ik laatst dat je noten een poos moet weken voor je ze eet, omdat je anders teveel anti-nutriënten binnenkrijgt. Ben ik nu al die tijd ongezond bezig geweest, terwijl ik dacht gezond bezig te zijn?

Mineralenbommetjes

Noten zijn rijk aan vele belangrijke voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren en mineralen.

Mineralen zijn (net als de vetzuren aanwezig in noten) essentiële voedingsstoffen.

Dat betekent dat ze niet in je voeding mogen ontbreken.

Ontbreken ze wel, dan kunnen vele stofwisselingsprocessen in je lijf niet goed uitgevoerd worden en kan dit tot allerhande gezondheidsklachten leiden.

Dagelijks noten in je eetpatroon integreren (zoals Mireille doet) is dan ook heel verstandig.

Fytinezuur

Noten bevatten (net als granen en peulvruchten) naast zeer belangrijke vetzuren en zeer belangrijke mineralen ook een stof genaamd fytinezuur.

Fytinezuur is een zuur welke (wanneer deze onafgebroken in je darmen belandt) mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium bindt en om die reden een anti-nutriënt wordt genoemd.

Dit betekent dat maar een klein deel van de mineralen welke noten leveren uiteindelijk aan kan komen in je lijf, aangezien sommige mineralen gebonden aan fytinezuur in je darmen zal belanden.

Dit betekent tevens dat er een tekort in mineralen zoals ijzer, magnesium en calcium kan ontstaan in je lijf wanneer je bij al je maaltijden fytinezuur-rijke voedingsmiddelen (zoals noten, peulvruchten en granen) consumeert.

Fytinezuur-rijke voeding in zuur milieu

Wanneer fytinezuur in een met maagzuur gevulde maag belandt, dan wordt het enzym fytase geactiveerd.

Fytase is een enzym welke de afbraak van fytinezuur mogelijk maakt en daardoor ook de binding tussen fytinezuur en mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium helpt verbreken.

Dit betekent dat het verblijf van noten in het zure milieu van je maag de opname van mineralen in je lijf helpt verbeteren.

Van daaruit is de gedachte ontstaan dat het weken van noten (of andere bronnen van fytinezuur) in citroensap, azijn, karnemelk of yoghurt ook de opname van mineralen in je lijf doet verbeteren.

Deze gedachte moet echter genuanceerd worden.

De opname van mineralen in je lijf

Mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium kunnen enkel in opgeloste toestand en enkel met behulp van membraan-eiwitten opgenomen worden in je darmen en cellen.

De opname van het mineraal calcium in je darmen vereist tevens voldoende actief vitamine D in je lijf.

Wanneer de productie van maagzuur en de eiwit-vertering in je maag niet goed verloopt, dan zal de oplossing en ook de opname van mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium in je darmen verslechteren.

De productie van maagzuur

De productie van maagzuur vindt met name plaats wanneer hetgeen je eet de zuurtegraad in je maag verlaagt en de wand van je maag oprekt.

Geweekte (en vervolgens gedroogde en vaak ook geroosterde) noten bevatten geen vocht, doen de zuurtegraad in je maag niet dalen en doen je maagwand ook niet oprekken.

Dit betekent dat de consumptie van geweekte (en vervolgens gedroogde en vaak ook geroosterde noten) alsnog de opname van mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium in je darmen niet kan garanderen.

Daar komt nog bij dat de essentiële vetzuren welke aanwezig zijn in noten de kans krijgen te oxideren wanneer je noten gaat weken en vervolgens gaat drogen en roosteren.

Het voorkomen van mineralentekorten

Wanneer je wil voorkomen dat mineralentekorten ontstaan in je lijf, dan is het aller belangrijkste dat je fytinezuur-rijke voeding goed varieert met fytinezuur-arme voeding, dat je zorgt voor voldoende fytinezuur-arme voeding in je eetpatroon welke rijk is aan ijzer (liefst uit dierlijke bron), calcium en magnesium en dat je zorgt voor voldoende voeding in je eetpatroon welke een goede afgifte van maagzuur doet stimuleren.

Een slechte afgifte van maagzuur is namelijk een grotere veroorzaker van mineralentekorten in je lijf, dan de aanwezigheid van af en toe wat fytinezuur-rijke voeding in je lijf.

Conclusie en antwoord op de vraag van Mireille:

  • Nee, je bent niet meteen ongezond bezig wanneer je ongeweekte noten eet. Wanneer je ongeweekte noten namelijk voldoende combineert en varieert met fytinezuur-arme voeding (rijk aan de mineralen ijzer, calcium, magnesium en zink) en voldoende combineert en varieert met voeding welke de afgifte van maagzuur optimaal doet stimuleren (voeding rijk aan vocht en oplosbare vezels en voeding rijk aan intacte eiwitten), dan zal de kans op het ontstaan van een mineralentekort in je lijf erg klein zijn en kan het fytinezuur in je voeding alsnog in je maag gedeeltelijk afgebroken worden, aangezien ook maagzuur het enzym fytase doet activeren.

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: