Vandaag een antwoord op de vraag van Merel:

 • De reden dat ik het nooit lang volhoud om te lijnen is het feit dat ik een gezin met man en kinderen heb. Een man met een fysiek inspannende baan en kinderen in de groei. Dit betekent dat ik voortdurend twee potjes moet koken en nooit met de rest van het gezin mee kan eten wanneer ik aan de lijn doe. Dit is simpelweg niet vol te houden vind ik. Toen ik mijn vriendin hierover vertelde keek ze me wat vreemd aan, want in haar optiek kan ik best eten wat mijn man en kinderen eten en kunnen zij best eten wat ik eet, wanneer ik aan de lijn doe. Hooguit moet ik mijn porties wat meer bewaken dan zij dat hoeven doen, maar voor de rest kan ik prima met hen mee eten volgens haar. Klopt dit en kun je gedurende het lijnen hetzelfde eten wat man en kinderen eten?

Hetgeen een man met zwaar fysiek werk nodig heeft

Wanneer je man dagelijks zwaar fysieke werkzaamheden verricht, dan is het energieverbruik in zijn spieren voortdurend hoog.

Dit betekent dat zijn lichaam voortdurend goed gevoed moet worden met stoffen welke de aftakeling van zijn spieren door dit hoge verbruik helpen voorkomen.

Dit betreffen zogenaamde essentiële bouwstoffen welke tevens een voldoende hoog caloriegehalte moeten bezitten om zijn spieren in hun behoefte aan brandstof te kunnen voorzien.

Hetgeen kinderen in de groei nodig hebben

Wanneer er dagelijks heel wat groeiprocessen uitgevoerd moeten worden in het lijf van je kinderen, dan moeten zogenaamde anabole (opbouwende) hormonen dagelijks goed werkzaam zijn in hun lijf.

Dit betekent dat hun lichaam dagelijks goed gevoed moet worden met stoffen welke een optimale afgifte, maar ook optimale werkzaamheid van dit soort hormonen mogelijk doen maken in hun lijf.

Ook dit betreffen zogenaamde essentiële bouwstoffen welke tevens een voldoende hoog caloriegehalte moeten bezitten om alle delen van hun nog in ontwikkeling zijnde lijf in brandstof te kunnen voorzien.

Hetgeen jouw lijf nodig heeft gedurende het lijnen

Wanneer je gaat lijnen dan is gewichtsverlies en specifiek het verlies van het overtollige vet in je lijf je doel.

Dit betekent dat je eetpatroon ten tijde van het lijnen de afbraak en verbranding van vet in je lijf moet doen veroorzaken.

De afbraak en verbranding van vet in je lijf

De afbraak en verbranding van vet in je lijf vindt niet eerder plaats dan wanneer je eetpatroon ten tijde van het lijnen minimale hoeveelheden niet-essentiële voedingsstoffen (zoals brandstoffen) levert, maar daar tegenover juist wel optimaal voorziet in alle essentiële voedingsstoffen.

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

 Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

 Niet-essentiële stoffen betreffen:

 • Glucose,  fructose en galactose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.
 • Alcohol.

Dit betekent dat jouw eetpatroon gedurende het lijnen voldoende moet voorzien in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen, maar het eetpatroon van je man en kinderen ook.

Het enige verschil zit het hem in de hoeveelheden van deze stoffen welke jij aanhoudt t.o.v. de rest van het gezin:

 • De essentiële voedingsstoffen in jouw maaltijden mogen gezamenlijk niet al teveel calorieën leveren (dit moet minder zijn dan het verbruik ervan in je lijf).
 • De essentiële voedingsstoffen in hun maaltijden mogen en moeten heel wat meer calorieën leveren (dit moet tegemoet komen aan het verbruik ervan in hun lijf).

Dit betekent dus ook dat je prima mee kan eten met de rest van het gezin wanneer je aan het lijnen bent, zolang een ieder de hoeveelheden ervan na bereiding nog wel zelf kan bepalen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Merel:

 • Ja, je kan ook lijnen en toch gewoon met de rest van het gezin mee blijven eten. Dit is zelfs de bedoeling en het meest effectief. Zowel jij, wanneer je vet wil verbranden, maar ook je kinderen in de groei en je man met zwaar fysieke werkzaamheden hebben dezelfde basis voedingsstoffen nodig namelijk (zogenaamde essentiële voedingsstoffen). Het gedurende het lijnen twee potjes koken en nooit eens mee eten met de rest van het gezin is dus helemaal niet nodig of effectief, want dit zou betekenen dat ofwel jouw maaltijd ofwel die van hen tekorten vertoont in deze voedingsstoffen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: