Vandaag een antwoord op de vraag van Melissa:

  • Ik houd van yoghurt. Er is geen enkele variant welke ik niet lust. Nu zijn er echter zoveel yoghurt-varianten tegenwoordig (Nederlandse, Griekse en Ijslandse) waardoor ik niet meer weet welke ik moet kiezen. Welke kan ik het best kiezen?

De beste keus

Wanneer je uit vele yoghurtsoorten kan kiezen, dan wil je natuurlijk (net als Melissa) de beste keus maken.

De beste keus is uiteraard de meest voedzame keus.

Voedzaam

Een voedingsmiddel zoals yoghurt is voedzaam wanneer het vele essentiële voedingsstoffen levert en weinig niet-essentiële of belastende stoffen levert.

Essentiële voedingsstoffen zijn:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Alle acht essentiële aminozuren.
  • Alle twee essentiële vetzuren.

Yoghurt met extra smaakjes

Alle bovengenoemde yoghurtsoorten hebben een naturel-variant.

Alle bovengenoemde yoghurtsoorten hebben ook één of meerdere varianten met een extra smaakje (een fruitsmaakje, honingsmaakje, vanillesmaakje etc.)

Het zal je vast niet verbazen dat de varianten met een smaakje meer niet-essentiële stoffen leveren dan de naturel-varanten en daardoor sowieso niet tot de beste (meest voedzame) keus behoren.

Zoek de verschillen

De naturel varianten van Nederlandse, Griekse en Ijslandse yoghurt verschillen met name van elkaar qua eiwit-gehalte:

  • De verpakkingen met Nederlandse yoghurt geven over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) een lager gehalte aan eiwitten weer dan de verpakkingen met Griekse yoghurt.
  • De verpakkingen met Griekse yoghurt geven over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) een lager gehalte aan eiwitten weer dan de verpakkingen met Ijslandse yoghurt.

Qua koolhydraatgehalte en vetgehalte verschillen Nederlandse, Griekse en Ijslandse yoghurt veel minder van elkaar.

Dit betekent dat Ijslandse yoghurt naar verhouding meer essentiële voedingsstoffen (meer essentiële aminozuren) en minder niet-essentiële voedingsstoffen (melksuiker en dierlijk vet) levert, dan Griekse en Nederlandse yoghurt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Melissa:

  • Wanneer je kan kiezen tussen Nederlandse, Griekse en Ijslandse yoghurt, dan is de beste (meest voedzame) keus de naturel-variant van de Ijslandse yoghurt, aangezien deze yoghurt naar verhouding meer essentiële en minder niet-essentiële voedingsstoffen bevat dan de Nederlandse en Griekse yoghurt.

Of toch niet…

Ijslandse yoghurt (Skyr) bevat een hoog eiwit-gehalte met naar verhouding een laag koolhydraat- en vetgehalte (las je zojuist).

Ijslandse yoghurt kan daardoor heel wat essentiële aminozuren leveren (las je zojuist ook).

Dit is echter niet gegarandeerd.

De essentiële aminozuren aanwezig in yoghurt (het maakt niet uit of dit Nederlandse, Griekse of Iijslandse yoghurt betreft) zullen namelijk niet aankomen in je lijf wanneer de vertering van eiwitten in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt.

Wist je dat de vertering van eiwitten op den duur zal verslechteren wanneer er weinig fermenteerbare vezels aanwezig zijn in je voeding?

Wist je dat de vertering van eiwitten op den duur ook zal verslechteren wanneer er weinig tot geen vet (bij voorkeur vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren) aanwezig is in je voeding?

Dit betekent dat Melissa (wanneer ze uiteindelijk kiest voor de naturel variant van de Ijslandse yoghurt en deze regelmatig consumeert) deze yoghurt regelmatig aan moet vullen met bronnen van fermenteerbare vezels (zoals vers fruit of verse groenten) en bronnen van omega 3 en 6 vetzuren (zoals rauwe noten, zaden en pitten).

Doet ze dit namelijk niet, dan is de keus voor Ijslandse yoghurt alsnog niet zo best, want dan belanden op den duur heel wat onverteerde eiwitten onderin haar darmen en belanden deze niet in haar lijf.

Wist je dat onverteerde eiwitten in je darmen een flinke belasting vormen voor je lijf?

Uiteindelijke conclusie en antwoord op de vraag van Melissa:

  • Wanneer je regelmatig yoghurt eet, maar deze yoghurt onvoldoende varieert met bronnen van fermenteerbare vezels en bronnen van omega 3 en 6 vetzuren, dan maakt het niet uit welke yoghurt je kiest, want dan zullen de essentiële aminozuren (zeer waardevolle voedingsstoffen welke aanwezig zijn in yoghurt) op den duur onderin je darmen en niet in je lijf belanden.

Lees en leer meer

Morgen zal ik een vraag beantwoorden over het maken van een keuze tussen magere melk, magere yoghurt en magere kwark.

Lees je (wanneer je een zuivelliefhebber bent) morgen ook weer mee?

Wil jij weten of de voedingsstoffen aanwezig in de yoghurt welke jij regelmatig consumeert wel goed verteerd worden en niet onderin je darmen belanden?

Vraag een voedings-analyse aan!

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: