Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over toegevoegde aroma’s (toegevoegde geur- en smaakstoffen):

  • Gisteren hebben we de invloed van toegevoegde aroma’s op je spijsvertering besproken.
  • Vandaag gaan we de invloed van toegevoegde aroma’s op je stofwisseling bespreken.
  • Morgen gaan we vervolgens nog de invloed van toegevoegde op je vetpercentage bespreken.

Lees je mee?

Aroma’s en extracten

Kijk je op de ingrediënten-declaratie van je doosje thee, dan zie je de geur- en smaakstoffen vast al wel staan onder de noemer:

  • Aroma.
  • Natuurlijk aroma.

Kijk je op de ingrediënten-declaratie van een willekeurig verpakt voedingsmiddel (door de voedingsmiddelen-industie geproduceerd), dan zie je de geur- en smaakstoffen ook vast al wel staan onder de noemer:

  • Aroma.
  • Natuurlijk aroma.

Deze aroma’s (geur- en smaakstoffen) zijn allen aromatische (bio)chemicaliën.

Aroma’s zijn extracten (concentraten) van een deel (een isolaat) van een (bio)chemische stof:

  • Dit betekent dat aroma’s de concentraten van een isolaat van een organisch molecuul (een voedingsstof) kunnen zijn (een natuurlijk aroma), maar dat het ook de synthetisch nagebootste variant hiervan kan zijn.

Dit betekent dat de aroma’s welke aan voedingsmiddelen worden toegevoegd nooit gehele, intacte voedingsstoffen bevatten (zoals koolhdydraten, eiwitten en vetten) en er geen energie verkregen kan worden uit deze aroma’s.

Vaak betreffen natuurlijke aroma’s (zoals een vanille-aroma) niet een isolaat van een natuurlijk voedingsmiddel (zoals een echt vanillestokje), maar is een natuurlijk aroma (zoals een vanille-aroma) een door (genetisch gemanipuleerde) gisten gevormde stof.

Een aroma welke door gisten is gevormd is op een natuurlijke wijze verkregen en mag om die reden een natuurlijk aroma genoemd worden.

Dit betekent dat een natuurlijk aarbei-aroma (welke is toegevoegd aan een zuivelproduct welke jij hebt gekocht) hoogstwaarschijnlijk nooit onderdeel is geweest van een daadwerkelijke aardbei, maar een aroma betreft welke door gisten is gevormd.

Achteraan het rijtje op de ingrediënten-declaratie

Vaak staan aroma’s en natuurlijke aroma’s ergens achteraan vermeld op de ingrediënten-declaratie.

We weten en leren dat er dan (wanneer ingrediënten achteraan vermeld staan op de ingrediënten-declaratie) maar heel weinig van is gebruikt.

We weten en leren tevens dat geur- en smaakstoffen door de Europese wetgeving nauwkeurig getest worden en dat strikte eisen opgevolgd moeten worden door de fabrikant m.b.t. de aanvaardbare doseringen welke deze van deze stoffen mag toepassen in diens product:

  • We weten en leren dat de hoeveelheden geur- en smaakstoffen welke in je voeding zitten, veilig zijn bevonden m.b.t. toxiciteit.

Dit alles maakt dat we geur- en smaakstoffen (aroma’s en natuurlijke aroma’s) als verwaarloosbaar en onschuldig beschouwen en dat we voeding waar deze op vermeld staan (en in zitten) over het algemeen zonder er over na te denken in ons karretje gooien (en vervolgens opdrinken of opeten), erop vertrouwend dat deze stoffen geen nadelige invloed op onze gezondheid zullen hebben.

Deze dagen zul je begrijpen dat deze denkwijze onjuist is.

Deze dagen zul je begrijpen dat alle stoffen welke in je lijf terecht komen een reactie van je lijf vereisen welke wel degelijk van invloed is op je gezondheid.

Zintuiglijke prikkel-verwerking

Aroma’s en natuurlijke aroma’s zijn extracten (concentraten van isolaten).

Aroma’s en natuurlijke aroma’s zijn dus altijd zeer geconcentreerde stoffen.

Deze geconcentreerde stoffen kunnen je zintuigen flink prikkelen:

  • Ze prikkelen geur-receptoren in je neus volop.
  • Ze prikkelen smaak-receptoren in je mond volop.

Wat we vaak niet leren en ook niet beseffen is het feit dat er een hele reeks (cascade) aan cellulaire reacties in gang wordt gezet in je endocriene cellen, nadat stof-concentraten je zintuiglijke receptoren volop hebben geprikkeld.

Wat we vaak niet leren en ook niet beseffen is het feit dat er signaaltransductie (prikkel-verwerking) plaats moet vinden in je endocriene cellen, nadat stof-concentraten je zintuiglijke receptoren volop hebben geprikkeld.

  • Stoffen moeten worden afgesplitst uit het celmembraan van de endocriene cel.
  • Enzymen binnen-in de endocriene cel moeten geactiveerd worden.
  • Second-messengers moeten zich gaan verplaatsen in de endocriene cel en in de endocriene cel ion-kanalen gaan openen.
  • Een cellulaire reactie (de productie van een neurotransmitter of hormoon) moet plaats gaan vinden in de endocriene cel.
  • De geproduceerde signaalstof moet middels een proces genaamd exocytose afgeven worden aan het extra-cellulaire milieu van de endocriene cel.

Wanneer deze hele reeks van cellulaire reacties goed verloopt (en als reactie op de prikkel uiteindelijk een signaalstof geproduceerd en afgegeven wordt door je endocriene cel), dan:

  • Zullen zenuwreceptoren elders in je lijf geprikkeld worden.
  • Zullen zenuwreceptoren in je hersenen geprikkeld worden.
  • Zullen de prikkels welke de stof-concentraten teweeg hebben gebracht in je hersenen verwerkt moeten worden.

Kortom:

  • Wanneer receptoren in je neus en mond volop geprikkeld worden en dit tot de productie van signaalstoffen leidt, dan zal de rest van je lijf geïnformeerd worden over de aanwezigheid van stoffen in je mondholte en neus, zodat elders in je lijf alvast de productie van stoffen plaats kan vinden om op de verwerking van deze stoffen in te kunnen spelen.
  • Wanneer receptoren in je neus en mond geprikkeld worden door geconcentreerde stoffen zoals aroma’s en natuurlijke aroma’s, dan brengt dit vele reacties in je gehele lijf teweeg.

Deze reacties vergen:

  • Energie (ATP).
  • Bouwstoffen (vocht, vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren).

Aroma’s en natuurlijke aroma’s zelf bevatten echter geen vocht, geen intacte, gehele brandstoffen en ook geen intacte, gehele bouwstoffen.

Dit betekent dat na verwerking van zintuiglijke prikkels (geactiveerd door de aroma’s en natuurlijke aroma’s in je voeding) de cellen in je lijf (welke deze prikkels moeten verwerken) uitgeput raken van:

  • Energie.
  • Vocht.
  • Bouwstoffen.

Na verwerking van deze zintuiglijke prikkels zullen in je lijf:

  • Vele zure afvalstoffen gevormd zijn.
  • Vele cellen uitgeput zijn.

Kortom:

Deze hele cascade aan cellulaire reacties (inclusief de vrij komende zure afvalstoffen) veroorzaken schade in je lijf.

Dat wil zeggen dat de aroma’s en natuurlijke aroma’s in je voeding schade veroorzaken in je lijf:

  • Vele celmembranen raken beschadigd, nadat je zintuiglijke receptorcellen overprikkeld zijn geraakt.
  • Vele organellen (onderdelen van je cellen) raken beschadigd, nadat je zintuiglijke receptorcellen overprikkeld zijn geraakt.
  • Zelfs het DNA in je cellen kan beschadigd raken, nadat je zintuiglijke receptorcellen overprikkeld zijn geraakt.

De integriteit en functionaliteit van cellen in je lijf

Alle cellen in je lijf danken hun integriteit en functionaliteit aan een intact celmembraan:

  • Raakt de celmembraan beschadigd, dan zal de cel diens integriteit en functionaliteit verliezen en kan deze even (tot deze is hersteld) niet benut worden.

Bij ontbrekende bouwstoffen in je voeding zal dit herstel uitblijven en zal de schade blijven bestaan.

Conclusie:

  • Wanneer je zintuigen overprikkeld raken door stof-concentraten (aroma’s en natuurlijke aroma’s), dan zullen je receptor-cellen uitgeput raken van ATP, vocht en bouwstoffen en zal schade aan deze cellen ontstaan.
  • Wanneer je zintuigen overprikkeld raken door stof-concentraten (aroma’s en natuurlijke aroma’s), dan zullen je receptor-cellen verzuren en hun functionaliteit verliezen (niet meer benut kunnen worden) tot ze weer hersteld zijn.

Stofwisseling

Je stofwisseling kan enkel goed verlopen wanneer:

  • De opname van voedingsstoffen in je cellen goed verloopt.

De opname van voedingsstoffen in je cellen zal enkel goed verlopen, wanneer:

  • Je lichaam in een goede voedingstoestand verkeert.
  • Een evenwicht genaamd homeostase in je lijf heerst.
  • Het hormoon insuline geproduceerd wordt in je lijf.
  • Je lichaamscellen voldoende gevoelig zijn voor het hormoon insuline.

Je lichaamscellen zullen pas gevoelig zijn voor het hormoon insuline wanneer:

  • Je hersenen rustgevende signalen vanuit je spijsverteringskanaal en vanuit je lijf hebben ontvangen.
  • Je hersenen voorzien zijn van voldoende ATP, vocht en bouwstoffen.
  • Je hersenen alle informatie welke ze uit je omgeving en je lijf verkrijgen goed hebben verwerkt.

Door de regelmatige aanwezigheid van (natuurlijke) aroma’s (concentraten van stoffen zonder vocht en intacte bouwstoffen) in je voeding zullen helaas:

  • Receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal prikkels (afkomstig uit je voeding) niet goed ontvangen en verwerken.
  • Receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal uitgeput, beschadigd en overprikkeld raken.
  • Receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal geen rustgevende signaalstoffen produceren.
  • Je hersenen geen rustgevende signalen vanuit je spijsverteringskanaal ontvangen.
  • Je hersenen de productie van stress-hormonen in je lijf gaan stimuleren.
  • Stress-hormonen de opname van voedingsstoffen in je lichaamscellen beperken.
  • Stress-hormonen insuline-resistentie veroorzaken.
  • Stress-hormonen de stofwisseling in je lijf beperken.

Conclusie:

  • Toegevoegde aroma’s en natuurlijke aroma’s hebben wel degelijk effect op je gezondheid en zijn zeker niet verwaarloosbaar en onschuldig, aangezien ze overprikkeling en overspanning in je lijf veroorzaken, de productie van stress-hormonen in je lijf veroorzaken en de stofwisseling in je lijf beperken.
  • Toegevoegde aroma’s en natuurlijke aroma’s hebben wel degelijk effect op je gezondheid, aangezien ze vele reacties in je lijf veroorzaken, je lijf doen uitputten van vocht en bouwstoffen en het evenwicht en de hormoonbalans in je lijf verstoren.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: