Vandaag een antwoord op de vraag van Anke:

  • Sinds ik op dieet ben en veel gezonder ben gaan eten dan voorheen lijkt mijn smaak te zijn veranderd. Afgelopen weekend was ik een dagje weg met vriendinnen en at ik voor het eerst weer wat ongezonde dingen en vond ik deze heel anders en ook lang niet zo lekker smaken als voorheen namelijk. Veel te zoet en veel te zout, terwijl ik dat eerder totaal niet vond. Kan dat?!

Smaakbeleving

Op je tong bevinden zich allerhande smaakpapillen.

Dit zijn zintuiglijke zenuwuiteinden welke in verbinding staan met het smaakcentrum in je hersenen.

Wanneer jij iets eet (en deze smaakpapillen geprikkeld worden door de smaakstoffen aanwezig in je voeding), dan moet vervolgens overdracht van informatie over de smaak van hetgeen je eet plaatsvinden richting het smaakcentrum in je hersenen.

Pas nadat deze overdracht succesvol is verlopen zul jij een smaak waarnemen (beleven).

Wanneer de waarneming (beleving) van een smaak overduidelijk is veranderd t.o.v. eerder (zoals bij Anke het geval is), dan duidt dit op het feit dat de informatie over deze smaak op dit moment anders verwerkt wordt dan voorheen.

Informatieoverdracht

Wanneer smaakstoffen je smaakpapillen prikkelen, dan moet de informatie over deze smaak omgezet worden in een elektrisch signaal.

Enkel elektrische signalen kunnen namelijk via je zenuwbanen overgedragen worden richting je hersenen en daar verwerkt worden.

Deze omzetting kan niet goed plaatsvinden wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert.

Wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert, dan is de zuurtegraad in je weefsels niet optimaal namelijk en zullen je weefsels al snel uitputten van elektrisch geladen deeltjes.

Wanneer je weefsels uitgeput raken van elektrisch geladen deeltjes, dan zal de overdracht van informatie verslechteren en zal ook de waarneming van een smaak verslechteren.

Een gezond eetpatroon

Wanneer je (net als Anke) een stuk gezonder (een stuk voedzamer) bent gaan eten, dan draagt je huidige voeding beter bij aan het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf dan voorheen.

Dit betekent dat als gevolg van de veranderingen in je eetpatroon informatie over de smaak van je voeding beter overgedragen kan worden dan voorheen en de waarneming van een smaak daardoor ook anders (beter) zal zijn dan voorheen.

Dit verklaart dan ook waarom Anke afgelopen weekend smaken zoals zoet en zout veel heftiger waarnam dan voorheen:

  • De informatie over de zeer geconcentreerde zoete en zoute smaak van hetgeen ze heeft gegeten werd veel beter overgedragen richting het smaakcentrum in haar hersenen dan voorheen het geval was.

Conclusie en antwoord op de vraag van Anke:

  • Dit komt omdat de overdracht en verwerking van informatie over de smaak van je voeding nu beter verloopt dan voorheen. Om informatie (welke door je zintuiglijke zenuwcellen ontvangen wordt) goed over te kunnen dragen en goed te kunnen verwerken is een goede voedingstoestand in je lijf nodig namelijk. Je huidige voeding ondersteunt het behoud van een goede voedingstoestand in je lijf lijf veel beter dan je eerdere voeding.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: