Vandaag een antwoord op de vraag van Kim:

 • Jarenlang heb ik helemaal niet lekker in mijn vel gezeten en vond ik mezelf en het leven (mijn leven) waardeloos. Dit had mede te maken met het feit dat ik mezelf nogal verachtte om mijn veel te hoge gewicht. Ik hoopte en verwachte dat wanneer ik op dieet zou gaan en mijn gewicht naar beneden zou kunnen krijgen, mijn zelfwaardering zou verbeteren en ook het leven weer anders zou gaan bezien. Helaas (nu ik flink wat kilo’s heb verloren) voel ik me nog steeds waardeloos. Mijn vriendin zei dat zij zich ook waardeloos zou voelen wanneer ze mijn dieet zou aanhouden en dat ze het dan ook niet vreemd vond dat ik me niet lekkerder in mijn vel was gaan voelen sindsdien. Klopt het dat je dieet je gemoedstoestand kan bepalen en kan bepalen of je wel of niet lekker in je vel zit?

Je gemoedstoestand

Je gemoedstoestand wordt bepaald in je hersenen.

Dit betekent dat je hersenen goed moeten functioneren om een positieve gemoedstoestand te kunnen verkrijgen en ervaren.

Wanneer je dan ook (net als Kim) al geruime tijd geen enkele positieve gedachte en ook geen enkel positief gevoel meer heb kunnen ervaren, dan duidt dit op het feit dat je hersenen al die tijd niet optimaal hebben kunnen functioneren.

De verwerking van informatie

In je hersenen moet informatie verwerkt worden:

 • Informatie van buitenaf.
 • Informatie van binnenuit.

Dit is niet goed mogelijk wanneer je hersencellen deze informatie niet goed kunnen ontvangen en overdragen met behulp van extra- en intracellulaire signaalstoffen.

Dit kunnen ze niet goed wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert.

Wanneer je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert, dan wordt de brandstoftoevoer richting je hersenen namelijk beperkt en zullen je hersencellen uitgeput raken van energie en zullen ze tevens uitgeput raken van bouwstoffen (in opgeloste toestand) welke ze nodig hebben om de overdracht van informatie mogelijk te kunnen maken namelijk.

Dit betekent dat je geen positieve gemoedstoestand zult ervaren zolang je lichaam in een slechte voedingstoestand verkeert.

De voedingstoestand in je lijf

De voedingstoestand in je lijf is slecht, wanneer je voeding niet goed voorziet in zogenaamde essentiële voedingsstoffen of naar verhouding te veel of te vaak niet-essentiële (voedings)stoffen levert.

Essentiële voedingsstoffen betreffen:

 • Alle vitamines.
 • Alle mineralen.
 • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
 • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen welke bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

 • Verse groenten.
 • Vers fruit.
 • Ei, vlees, (vette)vis en naturel (aangezuurde) zuivel (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
 • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen:

 • Glucose.
 • Alle overige aminozuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Alle overige vetzuren (welke hierboven niet genoemd worden).
 • Voedingsstoffen welke een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan.

Dit betekent dat wanneer je (net als Kim) bent afgevallen m.b.v. een dieet welke tekorten vertoont in bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en welke (naar verhouding) te vaak en teveel niet-essentiële voedingsstoffen heeft bevat, je gemoedstoestand er niet veel beter op hoeft te worden.

Het dieet van Kim

Kim heeft (om af te kunnen vallen) een hele tijd geleefd op een dieet bestaand uit flinterdunne crackertjes besmeerd met jam met een verlaagd suikergehalte.

Dit dieet vertoont vele tekorten in essentiële bouwstoffen en staat bol van niet-essentiële voedingsstoffen (brandstoffen).

Dit verklaart waardoor Kim zich niet veel beter (positiever) is gaan voelen sinds ze flink is afgevallen:

 • Haar hersenwerking is er niet beter op geworden als gevolg van dit dieet.
 • Haar dieet heeft onvoldoende bijgedragen aan een verbeterde hersenwerking.

Conclusie en antwoord op de vraag van Kim:

 • Ja, dit klopt. Je dieet is van invloed op je hersenwerking. Wanneer je dieet je hersenwerking onvoldoende doet verbeteren, dan zul je je geestelijk (ook al ben je flink wat kilo’s afgevallen) niet veel beter (positiever) voelen t.o.v. eerder (toen je nog heel wat kilo’s zwaarder was).

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: