Vandaag een antwoord op de vraag van Jessica:

  • Ik ben al jaren een fervent koffie- en cola drinker. Nu ik al een dik half jaar met slaapproblemen kamp probeer ik de consumptie van deze dranken te minderen, omdat ik weet dat dit soort dranken stimulerende eigenschappen bezitten en daardoor de rust in je lijf verstoren. Dit gaat me goed af, want cola drink ik helemaal niet meer en koffie enkel ’s ochtends. Ik had verwacht dat ik hierdoor beter tot rust zou kunnen komen en beter in slaap zou kunnen vallen, maar helaas heeft deze aanpassing geen gunstige invloed gehad op mijn nachtrust. Nog steeds lig ik urenlang onrustig te woelen voor ik een keer in slaap val. Hoe kan dit?!

Nachtrust

Rust en nachtrust zul je pas ervaren wanneer rustgevende neurotransmitters en hormonen werkzaam zijn in je lijf.

Deze zijn niet werkzaam wanneer hun tegenhangers (alertmakende, activerende, stimulerende neurotransmitters en hormonen) volop afgegeven worden en werkzaam zijn in je lijf.

Wanneer je dan ook (net als Jessica) al tijden met een slechte nachtrust kampt, dan duidt dit op het feit dat er teveel alertmakende, activerende, stimulerende neurotransmitters en hormonen afgegeven worden en werkzaam zijn in je lijf op het moment jij wil gaan slapen (wanneer jij je bed in duikt).

Cafeïne-houdende dranken

Cola en koffie zijn cafeïne houdende dranken.

Dit betekent dat ze de stof cafeïne bezitten.

Deze stof stimuleert je lichaam dopamine (een activerende, stimulerende, alertmakende neurotransmitter) af te geven.

Dit verklaart waardoor mensen het gevoel hebben pas wakker te worden zodra ze hun koffie hebben gedronken ’s ochtends en veel mensen die ’s avonds nog veel koffie of cola drinken maar moeizaam in slaap vallen (maar moeizaam tot rust kunnen komen).

Dit betekent echter niet (heeft Jessica aan den lijve ondervonden) dat een drastische vermindering van de consumptie van cafeïne houdende dranken een goede nachtrust kan garanderen.

Dit kan namelijk enkel gegarandeerd worden wanneer rustgevende neurotransmitters en hormonen afgegeven worden en werkzaam zijn in je lijf.

De afgifte en werkzaamheid van rustgevende neurotransmitters en hormonen

De afgifte en werkzaamheid van rustgevende neurotransmitters en hormonen wordt beperkt, wanneer er stress heerst in je lijf.

Dit heerst wanneer de zuurtegraad in je lijf te hoog is geworden.

Wanneer de zuurtegraad in je lijf te hoog is geworden, dan zal de werking van enzymen verslechteren en zullen de processen in je lijf (als gevolg daarvan) afnemen namelijk.

En ja, een drastische afname van stofwisselingsprocessen, dat is nogal stressvol voor je lijf, want dan kan je niet goed overleven (vechten of vluchten)!

Dit betekent dat je enkel een goede nachtrust zult kunnen ervaren wanneer de zuurtegraad in je lijf optimaal (licht basisch) is op het moment jij je bed in duikt.

Dieet en sport

Jessica is sinds een half jaar ongeveer bezig met afvallen:

  • Ze volgt een calorie beperkt dieet.
  • Ze is 5 dagen per week aan het sporten.

Volgens de richtlijnen van haar dieet mag ze ’s avonds niet meer eten (na haar avondmaaltijd).

Dit vindt Jessica niet zo’n probleem, want ze sport ’s avonds, dus heeft ze voldoende afleiding.

Dit betekent echter wel dat Jessica regelmatig met een uitgeput lijf, boordevol verzurende afvalstoffen en boordevol alertmakende stresshormonen haar bed in is gedoken het afgelopen half jaar.

Dit verklaart waardoor ze met slaapproblemen kampt sinds een aantal maand:

  • Sindsdien zijn er geen rustgevende neurotransmitters en hormonen werkzaam in haar lijf op het moment ze haar bed in duikt.

Conclusie en antwoord op de vraag van Jessica:

  • Dit komt, omdat het verminderen van stimulerende stoffen in je eet- en drinkpatroon niet de afgifte en werking van rustgevende neurotransmitters en hormonen doet garanderen. De afgifte van deze neurotransmitters en hormonen is nodig om een goede nachtrust te kunnen ervaren. Als gevolg van je dieet (waarbij je ’s avonds na je avondmaaltijd niks meer mag eten) en je sportieve activiteiten ’s avonds, zijn er sinds een aantal maand geen rustgevende neurotransmitters en hormonen werkzaam in je lijf op het moment jij je bed in duikt, maar alertmakende varianten!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: