Vandaag een antwoord op de vraag van Marian:

  • Ik doe altijd een kiwi, een appel en wat noten door mijn yoghurt. Nu las ik laatst dat kiwi’s niet gecombineerd moeten worden met zuivel. Moet ik nu de kiwi uit de yoghurt laten?

Peptidases

Kiwi’s bezitten peptidases.

Peptidases zijn eiwit-splitsende enzymen.

Deze enzymen worden actief in zuur milieu.

Eiwit-splitsende enzymen in je yoghurt

Wanneer je (net als Marian) regelmatig een kiwi door je yoghurt doet en dit mengsel een poosje laat staan, dan zullen peptidases de eiwitten in de yoghurt gaan splitsen.

Uit deze splitsing zullen losse peptideketens ontstaan.

Bij deze splitsing zal vocht vrij komen, zal de yoghurt gaan schiften en zal de smaak van de yoghurt veranderen.

Eiwit-splitsende enzymen in je maag

Wist je dat de eiwitten welke aanwezig zijn in je yoghurt na consumptie hoe dan ook door peptidases gesplitst zullen worden?

Eiwit-splitsende enzymen zijn namelijk ook aanwezig in je maagsap en alvleeskliersap.

Dit betekent dat het niet uitmaakt of je nou wel of niet een kiwi door je yoghurt doet, want splitsen zullen de eiwitten in je yoghurt sowieso.

Wel is het aan te raden de kiwi pas vlak voor consumptie aan je yoghurt toe te voegen, zodat je de werking van enzymen en de verandering van smaak en textuur van je yoghurt voorafgaand aan consumptie kan voorkomen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marian:

  • Wanneer je de kiwi uit je yoghurt haalt of pas vlak voor consumptie toevoegt aan je yoghurt, dan kunnen enzymatische reacties voorafgaand aan consumptie van je yoghurt voorkomen worden en kunnen wijzigingen in de textuur en smaak voorafgaand aan de consumptie van je yoghurt ook voorkomen worden. Vergelijkbare reacties zullen echter na consumptie alsnog wel optreden in je maag en darmen, dus in je lijf zal het uiteindelijk weinig verschil maken.

Lees en leer meer

Morgen zal ik een vraag beantwoorden over het effect van fruit.

Deze vraag zal gaan over het effect van fruit op je vetpercentage.

Lees je morgen ook weer mee wanneer je (net als Marian) een fervent fruit eter bent?

 

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: