Vandaag een antwoord op de vraag van Peter:

  • Al jaren verloopt mijn stoelgang slecht en snoep ik veel tussen mijn broodmaaltijden door. Mijn vriendin vertelde me dat dit ook niet zo gek is, omdat ik witbrood eet. Ze raadde me aan om brood met een hogere voedingswaarde en meer vezels te gaan eten. De afgelopen weken eet ik meergranenbrood i.p.v witbrood, maar merk ik nog totaal geen verschil. Hoe kan dit?

Een goed verlopende stoelgang en weinig drang tot snoepen

Een goed verlopende stoelgang en weinig drang tot snoepen tussen je broodmaaltijden door zul je enkel ervaren wanneer je broodmaaltijden voedzaam zijn en naast vele voedingsstoffen ook vocht en vezels bevatten.

Bevatten je broodmaaltijden deze niet (zoals de eerdere broodmaaltijden van Peter), dan zul je (net als Peter) een slecht verlopende stoelgang en een hoge drang tot snoepen niet kunnen voorkomen.

Witbrood

Witbrood is brood gemaakt van tarwebloem.

Tarwebloem is het meel dat voortkomt uit het malen van de kern van de tarwekorrel.

Deze kern bevat uitsluitend zetmeel.

Het bevat geen vitamines en mineralen en ook geen vezels.

Dit betekent dat ook tarwebloem (en het brood wat hiervan gemaakt wordt) weinig tot geen vitamines, mineralen en vezels bevat.

Dit verklaart de slecht verlopende stoelgang en hoge drang tot snoepen welke Peter al jarenlang ervaart.

Meergranenbrood

Meergranenbrood is brood gemaakt van meerdere granen.

Granen zoals tarwe, rogge, gerst en haver.

In veel gevallen is enkel de kern van deze verschillende graansoorten gebruikt om het meel te vormen waaruit dit brood gemaakt is.

Dit betekent dat dit brood in veel gevallen het bloem van meerdere graansoorten bevat.

Hierdoor bezit ook dit brood weinig tot geen vitamines, mineralen en vezels (net als wit tarwebrood) en zal ook dit brood (net als wit tarwebrood) niet kunnen zorgen voor een beter verloop van je stoelgang of minder drang tot snoepen.

Dit brood verschilt namelijk niet zozeer van wit tarwebrood.

Het verschilt enkel van wit tarwebrood, doordat het het bloem van meerdere graansoorten bevat en wit tarwebrood enkel het bloem van tarwe bevat.

Dit betekent echter niet dat dit brood voedzaam is (veel voedingsstoffen bevat) of dat het vezels bevat.

Conclusie en antwoord op de vraag van Peter:

  • Dit komt omdat brood met de naam meergranen niet de aanwezigheid van voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen en ook niet de aanwezigheid van vezels garandeert. De naam meergranen garandeert enkel de aanwezigheid van meerdere graansoorten in dit brood. Wanneer het bloem van deze graansoorten is gebruikt om het meergranenbrood te vormen, dan verschilt het nauwelijks met het witbrood wat je voorheen at en zal het je stoelgang niet verbeteren en ook de drang tot snoepen niet verminderen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: