Vandaag een antwoord op de vraag van Janiek:

  • Sinds ik in de overgang ben beland voel ik me erg rusteloos. Overdag heb ik hier niet zoveel last van, maar zodra ik ’s avonds op de bank plof en tracht te ontspannen is het misse boel. Voortdurend voel ik een drang tot bewegen, terwijl ik wel heel moe ben. Ook ’s nachts lig ik regelmatig wakker van de onrust. De onrust in mijn benen. Mijn benen die maar niet ontspannen. Hoe kan dit?

Rust versus onrust

Het verkrijgen van rust is niet iets wat jijzelf kan beïnvloeden.

Dit betekent dat wanneer jij op de bank ploft of in je bed duikt dit niet vanzelfsprekend tot interne rust zal leiden.

Van interne rust zal namelijk pas sprake zijn wanneer niet het orthosympatische, maar het parasympatische deel van je zenuwstelsel actief is in je lijf.

Het orthosympatische deel van je zenuwstelsel

Het orthosympatische deel van je zenuwstelsel is gericht op activiteit.

Wanneer dit deel van je zenuwstelsel actief is, dan zal ook je hele lichaam gereed (paraat en alert) gemaakt worden.

Het zal gereed gemaakt worden om activiteit te gaan verrichten en te kunnen vechten of vluchten (indien nodig).

Dit gebeurt onder invloed van stresshormonen.

Deze stresshormonen verhogen je bloedsuikerspiegel en bloeddruk en verhogen tevens de druk en spanning op je spieren, waardoor een rusteloos gevoel zal ontstaan en je de neiging kan voelen te bewegen (vechten of vluchten).

Er is op dat moment sprake van hypertonie (een verhoogde spanning op de celmembranen van je spieren) namelijk.

Wanneer er een verhoogde spanning op je beenspieren staat, dan zal jij echt niet rustig kunnen zitten, kunnen ontspannen of slapen.

Dit is aan de orde sinds Janiek in de overgang is geraakt.

Dit betekent dat het orthosympatische deel van Janieks zenuwstelsel ’s avonds laat en ’s nachts nog erg actief is sinds ze in de overgang is beland.

Het parasympatische deel van je zenuwstelsel

Het parasympatische deel van je zenuwstelsel is gericht op rust, ontspanning, herstel en opbouw.

Pas wanneer dit deel van je zenuwstelsel actief is (en dat is nooit het geval wanneer het orthosympatische deel van je zenuwstelsel actief is), dan zal jij je kunnen ontspannen en stil blijven zitten en liggen zodra je op de bank ploft of je bed in duikt.

Dit deel zal pas actief zijn wanneer er sprake is van isotonie of hypotonie, maar nooit wanneer er sprake is van hypertonie in je lijf.

Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en de spanning op de celmembranen van je spieren niet verhoogd mogen zijn, want dan zal alsnog het parasympatische deel van je zenuwstelsel niet actief zijn.

Hypertonie als gevolg van de overgang

Gedurende de overgang zijn de vrouwelijke geslachtshormonen een tijd lang niet in balans.

Hierdoor zal het gebruikelijke effect van deze hormonen op de processen in je lijf gaan afwijken.

Dit betreffen onder andere effecten op de verdeling van vocht en brandstof (waaronder vet) in je lijf.

Als gevolg van een slechtere vocht- en brandstofverdeling (welke vanaf de overgang in het lijf van menig vrouw ontstaat) zal de zuurtegraad in je weefsels al snel verhoogd raken, zal de verdeling van brandstoffen over die weefsels als ook de stofwisseling aldaar al snel afnemen en zal de productie van stresshormonen veel sneller dan voorafgaand aan de overgang aan de orde zijn.

Gevolg:

  • Hypertonie.
  • Activatie van het orthosympatische deel van je zenuwstelsel.
  • Een gevoel van rusteloosheid.

Wist je dat..

.. Een verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde bloeddruk en verhoogde membraanspanning in je lijf niet kan dalen en afnemen, wanneer er tekorten in zogenaamde essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf?

.. Wist je dat niet alleen als gevolg van de overgang, maar ook als gevolg van tekorten in essentiële voedingsstoffen in je eetpatroon rusteloosheid (een voortdurend gevoel van onrust) kan ontstaan?

Conclusie en antwoord op de vraag van Janiek:

  • Gedurende de overgang verloopt de vocht- en brandstofverdeling in je lijf een tijd lang niet optimaal. Dit komt door de hormonale disbalans in je lijf. Als gevolg hiervan zal de verdeling van vocht en brandstof over je weefsels verslechteren en zal al snel een stress-situatie samenhangend met een verhoogde bloedsuikerspiegel, verhoogde bloeddruk en verhoogde spierspanning ontstaan. Dit alles samen veroorzaakt het onrustige gevoel en de rusteloze benen welke je omschrijft.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!

%d bloggers liken dit: